Hans Croiset: Repertoire

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Hans Croiset, 1965. Foto Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenglangtheater Hans Croiset:


Repertoire Hans Croiset

Lia Dorana en Hans Croiset in Thee en sympathie, 1955. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Hans Croiset was vanaf jonge leeftijd werkzaam bij uiteenlopende gezelschappen als acteur, regisseur en artistiek leider. Hij werd nog voor zijn dertigste artistiek leider van een groot gezelschap.

Zijn carrière speelde zich met name af in het theater, daarnaast was hij ook werkzaam voor film en televisie en regisseerde hij een enkele opera's. Hier vindt een overzicht van zijn gehele toneelrepertoire bij onder andere Het Rotterdams Toneel, Het Publiekstheater en Het Toneel Speelt.

Van zijn film- en televisiewerk worden enkele voorbeelden gegeven.

Toneel

Affiche Driekoningenavond, Haagse Comedie 1971

Hans Croiset stamt uit een ware theaterfamilie. Hij begon zijn professionele carrière bij het Rotterdams Toneel in 1953. Hij werd de jongste artistiek leider van Nederland en in 1973 richtte hij theatergezelschap het Publiekstheater op. In 1987 fuseerde het gezelschap met Toneelgroep Centrum tot het nieuwe gezelschap Toneelgroep Amsterdam. In 1986 was hij oprichter van Het Nationale Toneel en met Ronald Klamer mede-oprichter van Het Toneel Speelt. Naast alle artistieke leiderschapsfuncties speelde hij ook talloze rollen.

Lees meer: Hans Croiset: Repertoire - Toneel

Televisie

Hans Croiset in Gebroken Rood, 2004. Publiciteitsfoto

Naast zijn toneelwerk was Hans Croiset ook in tientallen televisie- en filmproducties te zien. Zo speelde hij in televisieseries als Oud Geld, Wilhelmina en Parels & Zwijnen.


Hieronder vindt u een selectie uit zijn televisiecarrière.

Lees meer: Hans Croiset: Repertoire - Televisie

Film

Thom Hofmann en Hans Croiset in De Witte Waan, 1984. Bron: Website Filmfestival

Naast zijn toneelwerk was Hans Croiset ook in tientallen televisie- en filmproducties te zien. Zo had hij kleine rollen in de films A Bridge Too Far (1977) en Grijpstra & De Gier (1979) met onder meer Rijk de Gooyer en Rutger Hauer. Hieronder vindt u een selectie uit zijn filmcarrière.

Lees meer: Hans Croiset: Repertoire - Film