Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png

Er is nog geen biografie beschikbaar voor Guillaume Apollinaire. Klik hier om de tekst toe te voegen (je moet hiervoor ingelogd zijn; je kunt je hier hier registreren).
Let op: mogelijk staat er verder op de pagina (onder het carrièreoverzicht) al wel een biografietekst; deze tekst kan dan door middel van eenvoudig “knippen en plakken” in het veld "biografie" worden gezet!

Guillaume Apollinaire heeft bijgedragen aan 5 productie(s).

Guillaume Apollinaire heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Guillaume Apollinaire heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
De borsten van Tirésias Auteur (schrijver libretto, scenario) Kiss 1977/1978 18 november 1977 Jean Pierre Voos, Svengali
Nelleke Burg - One Woman Show Auteur (schrijver libretto, scenario) Nelleke Burg 1980/1981 22 december 1980 Helmert Woudenberg, Çanci Geraedts
Variety, plaatsbepaling 1 Auteur (schrijver libretto, scenario) Mugmetdegoudentand 1990/1991 5 september 1990 Jose Alders
Les mamelles de Tirésias Auteur (schrijver libretto, scenario) Opera Trionfo 2001/2002 7 september 2001 David Prins
Traagheid Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Studio Minailo 2011/2012 29 mei 2012 Sjaron Minailo




Guillaume Apollinaire (1914)

Guillaume Apollinaire, pseudoniem van Guillelmus Albert Vladimir Alexandre Apollinaris de Kostrowitzki (Rome, 26 augustus 1880 - Parijs, 9 november 1918), was een Franstalige schrijver en dichter.

Levensloop

De Kostrowitzki werd geboren als zoon van een ongehuwde vrouw van Poolse afkomst en een Italiaanse officier.

In Stavelot, waar hij met zijn moeder verbleef, beleefde hij een ongelukkige liefde met het boerenmeisje Marije Dubois. Hierna vertrok hij in 1901 naar Duitsland, waar hij de uit Engeland afkomstige Annie Playden ontmoette, die zijn grote liefde en muze werd. Zij vertrok later echter naar de Verenigde Staten.

In Parijs werkte hij als bankemployé en als nègre (iemand die kopij voor een ander schrijft). Ook werkte hij soms als privéleraar en reisde hij door verschillende landen: België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Engeland.

In Parijs ontmoette hij de groten van zijn tijd: Picasso, de Vlaminck, Henri Matisse, George Braque, Max Jacob, André Derain, Raoul Dufy, Kees van Dongen en Henri Rousseau. Hier ontwikkelde hij zijn grote schrijftalent. Hij ontmoette Marie Laurencin, maar ook zij verliet hem; ze trouwde met de Duitse Baron von Waetgen en vluchtte naar Spanje.[1] Hij beschreef zijn verdriet in Le poète assassiné (De vermoorde dichter).

Verder publiceerde hij een bloemlezing uit het werk van Markies de Sade, en publiceerde hij anoniem twee erotische romans.

In 1913 verscheen zijn dichtbundel Alcools. Vele bundels volgen.

In 1914 nam hij dienst in het Franse leger, om te bewijzen dat hij een echte Fransman was. Enkele jaren eerder (september 1911) had hij namelijk gevangengezeten omdat men hem als excentrieke "Italiaanse Pool" (ten onrechte) verdacht van de diefstal van de Mona Lisa.

In 1916 boorde een granaatscherf zich door zijn helm en in zijn hoofd. Hij werd diverse malen geopereerd.

Terug in Parijs werd hij tewerkgesteld bij de censuur, en verrichtte weer veel journalistiek werk. Van 1917 tot 1918 onderhield hij ook contact met de in Zürich wonende dadaïst Tristan Tzara.[2] In 1917 werd zijn theaterwerk Les Mamelles de Tiresias uitgegeven. Het werd op 24 juni 1917 opgevoerd onder regie van Pierre Albert-Birot, met decors van Picasso. Hij noemde dit zelf een surrealistisch drama, daarmee de term surrealisme introducerend. Door Francis Poulenc is het in 1947 bewerkt tot een opera.

In november 1918 stierf hij aan de Spaanse griep en werd hij begraven op Père-Lachaise. Na zijn dood werd Calligrammes uitgegeven, gedichten die Apollinaire in de loopgraven heeft geschreven.

'Salut monde (...)'. Afkomstig uit Calligrammes (1918).

Betekenis

De grote diversiteit van zijn inspiratiebronnen is kenmerkend voor het werk en vooral de poëzie van Apollinaire. Op vlak van vorm was hij eveneens opvallend: zo ontbreekt in zijn bundel Alcools elk leesteken. Hij geeft zijn gedichten vaak weer in een opvallend vrije, beweeglijke typografische vormgeving. Apollinaire was ook één van de eersten die het surrealisme en het kubisme introduceerden in de poëzie. Zijn werk is van grote invloed geweest op Dada. André Breton noemt Apollinaire in 1940 in zijn 'Anthologie de l'humour noir' met Jean-Pierre Brisset, Alfred Jarry en Christian Morgenstern zelfs als eerste dadaïst. Hij heeft door het traditionele gebruik van taal aan de orde te stellen in ieder geval wel een vruchtbare bodem gecreëerd voor het Dadaïsme.[3] Ook in het werk van Lucebert en de 50-ers is zijn invloed merkbaar.

Museum

In de oude abdij van Stavelot bevindt zich een museum dat uitsluitend aan Guillaume Apollinaire is gewijd.

Werk

Het graf van Apollonaire op Père-Lachaise
  • L' hérésiarque et Cie (1901; verhalenbundel)
  • Les mamelles de Tirésias (1907; toneelstuk)
  • L' enchanteur pourrissant (1909; verhalenbundel, geïllustreerd door André Derain)
  • La chanson du Mal-Aimé (1909; poëzie)
  • Le bestiaire ou Cortège d’Orphée (1911; poëzie; geïllustreerd door Raoul Dufy)
  • Les peintres cubistes, méditations esthétiques (1913; essay)
  • Alcools (1913; poëzie)
  • Le poète assassiné (1916; verhalenbundel)
  • Calligrammes (1918; poëzie)
  • Le flâneur des deux rives (1918; poëzie)
  • Vitam impendere amori (1918; poëzie)
  • La femme assise (1920; roman)
  • Il y a (1924; poëzie)
  • Ombre de mon amour (1947; poëzie)
  • Poèmes à Lou (1955; poëzie).

Externe link

Noten

  1. Hans Richter. Dada. Art and anti-art. London, New York: Thames & Hudson,2004 (ISBN 0500200394): p. 74, 76.
  2. Hans Richter (2004; ISBN 0500200394): p. 167.
  3. Hans Richter (2004; ISBN 0500200394): p. 11, 169-170.

Sjabloon:Link FA

be:Гіём Апалінер be-x-old:Гіём Апалінэр bg:Гийом Аполинер bo:ཨ་པོ་ལི་ནེར། bs:Guillaume Apollinaire ca:Guillaume Apollinaire cs:Guillaume Apollinaire da:Guillaume Apollinaire de:Guillaume Apollinaire el:Γκιγιώμ Απολλιναίρ en:Guillaume Apollinaire eo:Guillaume Apollinaire es:Guillaume Apollinaire et:Guillaume Apollinaire fa:گیوم آپولینر fi:Guillaume Apollinaire fr:Guillaume Apollinaire gl:Guillaume Apollinaire he:גיום אפולינר hr:Guillaume Apollinaire hu:Guillaume Apollinaire hy:Գիյոմ Ապոլիներ io:Guillaume Apollinaire it:Guillaume Apollinaire ja:ギヨーム・アポリネール ka:გიიომ აპოლინერი ko:기욤 아폴리네르 ku:Guillaume Apollinaire la:Gulielmus Apollinaire lv:Gijoms Apolinērs no:Guillaume Apollinaire pl:Guillaume Apollinaire pt:Guillaume Apollinaire ro:Guillaume Apollinaire ru:Гийом Аполлинер sk:Guillaume Apollinaire sr:Гијом Аполинер sv:Guillaume Apollinaire ta:கியோம் அப்போலினேர் th:กีโยม อาปอลีแนร์ tr:Guillaume Apollinaire uk:Ґійом Аполлінер vi:Guillaume Apollinaire wa:Guillaume Apollinaire zh:纪尧姆·阿波利奈尔

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen