Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamFrans Nienhuys
Geboortedatum3 augustus 1905
Geboorteplaats Utrecht
Overlijdensdatum6 juni 1994
Overlijdensplaats Amsterdam

Frans Nienhuys (Utrecht, 3 augustus 1905 - Amsterdam, 6 juni 1994) was de presentator van het eerste verzoekplatenprogramma op de Nederlandse radio. Zijn programma 'Men vraagt en wij draaien!' werd van 1935 tot 1951 uitgezonden door de VARA en van februari 1961 tot en met augustus 1974 op de zeezender Radio Veronica.

Radio Veronica

Hoe populair het programma nog altijd was, bleek begin 1961 na een oproep van Radio Veronica om verzoekjes in te sturen voor 'Men vraagt en wij draaien!' In een week tijd kwamen liefst 32.860 brieven binnen. De eerste aflevering op de zeezender werd op 19 februari 1961 uitgezonden. Het verzoekplatenprogramma werd aanvankelijk op zondagavond van 18.30 tot 19.30 uur uitgezonden, maar verhuisde na korte tijd naar de middag en werd tot eind juli 1967 uitgezonden van 14.30 tot 15.30 uur.

'Oom Frans', zoals Frans Nienhuys door iedereen werd genoemd, verzocht programmaleider Joost den Draaijer (Willem van Kooten) in de zomer van 1967 of 'Men vraagt en wij draaien!' naar de zondagochtend mocht worden verplaatst. Joost den Draaijer honoreerde het verzoek, waarna het programma van zondag 6 augustus 1967 tot en met zondag 25 augustus 1974 elke zondagochtend van 09.00 tot 10.00 uur werd uitgezonden.

Frans Nienhuys begon elk programma met zijn karakteristieke begroeting 'Beste platenvrienden, goedemorgen allemaal!' De tune van 'Men vraagt en wij draaien!' was Ray Conniff - People Will Say We're In Love. Radio Veronica moest als gevolg van de ratificatie van het Verdrag van Straatsburg haar uitzendingen op 31 augustus 1974 staken.

Toneelcarrière

In zijn tienerjaren volgde Frans Nienhuys een opleiding tot kok en banketbakker in Zwolle, maar zijn grote liefde lag bij het toneel. Zijn wens kwam in de zomer van 1923 uit, toen hij als volontair werd aangenomen bij de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel van dr. Willem Royaards. Na de opheffing in 1925 vervolgde Frans Nienhuys zijn toneelcarrière bij het Nieuw Nederlands Toneel. Daarna trad hij in dienst van de VARA, waar hij mee ging werken aan hoorspelen. In 1935 werd hij presentator van het eerste verzoekplatenprogramma ooit op de Nederlandse radio, 'Men vraagt en wij draaien!'.

Van 1935 tot 1965 had Frans Nienhuys zijn eigen toneelvereniging, het Nederlands Cabaret Ensemble. In het oorlogsjaar 1944 stelde Frans Nienhuys zijn woning in Amsterdam beschikbaar als onderduikadres voor de joodse vrouw Riek Fuldauer, die daardoor ontkwam aan transport naar Duitsland. Riek Fuldauer leerde kort na de oorlog een man kennen, met wie zij ging trouwen. In de jaren vijftig trad Frans Nienhuys regelmatig op als conferencier op huishoudbeurzen.

De jaren na 1974

Na de sluiting van Radio Veronica werd Oom Frans enkele jaren presentator van het TROS-programma Café Chantant. In 1983 kwam 'Men vraagt en wij draaien!' nog twee keer terug; eerst op de landpiraat Radio Atlantis Rotterdam en daarna op Radio Atlantis Amsterdam.

Frans Nienhuys is in zijn woonplaats Amsterdam op 88-jarige leeftijd overleden op 6 juni 1994.

Externe link

Biografie

Geboren: Nienhuijs, Johan Frans

Frans Nienhuys was aanvankelijk kok en banketbakker, maar werd in 1923 volontair bij Royaards' KVHNT. Tot 1932 speelde hij bij Saalborn, daarna begon zijn radiocarrière. Hij kwam bij de VARA, werkte mee aan talloze hoorspelen, hield radioconferences en verzorgde van 1935 tot zijn pensionering in 1974 een verzoekplatenprogramma ("Men vraagt en wij draaien"), eerst bij de VARA, later bij Veronica. Hij kan een van de eerste disc-jockeys genoemd worden en werkte ook na zijn 65e jaar voor de radio. Onder meer als opvolger van Herman Tholen in "Café chantant" voor de TROS. Bovendien had hij vanaf 1935 een eigen gezelschap, dat het "Nederlandsch Cabaret Ensemble" (later "Nederlands Cabaret Ensemble") heette, en waaraan na de oorlog ook zijn vrouw Lily Rost haar medewerking verleende. In 1975 schreef hij de autobiografie "Men vraagt en Frans Nienhuys vertelt".

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen