Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Gebaseerd opFidelio - Ludwig van Beethoven

Fidelio is de enige opera die Ludwig van Beethoven heeft gecomponeerd: Fidelio oder die Eheliche Liebe (opus 72), zoals de opera volledig heet. Beethoven heeft onder hetzelfde opusnummer en naam verschillende versie en verschillend ouvertures geschreven, die onder de naam Leonora I en II ook zelfstandig worden uitgevoerd. Het is de laatste versie, die op 23 mei 1814 in het Kärtnertortheater te Wenen in première ging, die uiteindelijk een succes werd.
De opera is gecomponeerd op een Duits libretto van Joseph Sonnleithner, later aangevuld met werk van Georg Friedrich Treitschke, gebaseerd op een Frans libretto van Jean-Nicolas Bouilly voor een eerdere opera van Pierre Gaveaux: Leonore, ou l'amour conjugal.
Voor meer getailleerde informatie over de ontstaans- en uitvoeringsgeschiedenis, de inhoud van deze opera, de muziek, etc. zie wikipedia in het Nederlands of uitgebreider in het Engels


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:



      Rolverdeling en uitvoerenden

      NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

      Don Fernando, MInister: Dhr. Pollak
      Don PIzarro, Gluverneur eines Staatsgefängnisses: Dhr. Schlosser
      Florestan, ein Gefangener: Ferdinand Gross
      Leonore, seine Gemahlin, unter dem Namen Fidelio: Mej. Arnau
      Rocco, Kerkemeister: Emil Fischer
      Marselline, seine Tochter: Selma Kempner
      Jaquino, Pfortner: Dhr. Jüchzer
      Erster Gefangene: Dhr. Albrecht
      Zweiten Gefangene: Dhr. Löhr


          Bronnen