Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Fidelio - Ludwig van Beethoven

(Aantal:0)
Unknown.png

Oorspronkelijke titelFidelio oder die Eheliche Liebe
Bewerking vanLeonore, ou l'amour conjugal - Jean-Nicolas Bouilly
Libretto (met teksten van)Joseph Sonnleithner
ComponistLudwig van Beethoven
Wereldpremière op23 mei 1814
Wereldpremière teKärtnertortheater, Wenen
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De Spaanse edelman Florestan heeft bepaalde misdaden van een rivaliserende edelman, Pizarro, aan het licht gebracht. Uit wraak heeft Pizarro Florestan in het geheim opgesloten in de gevangenis waarover hij gouverneur is en verspreidt valse geruchten over de dood van Florestan.

De directeur van de gevangenis, Rocco, heeft een dochter, Marzelline, en een assistent, Jaquino, die verliefd is op Marzelline. De trouwe echtgenote van Florestan, Leonore, vermoedt dat haar man nog leeft. ]]
Vermomd als een jongen, onder de alias "Fidelio", krijgt ze werk bij Rocco en verdient ze de gunst van haar werkgever, Rocco, en ook de genegenheid van zijn dochter Marzelline, tot grote ergernis van Jaquino.

Op bevel geeft Rocco de gevangengenomen Florestan afnemende rantsoenen totdat hij bijna is uitgehongerd. Hij daalt samen met Fidelio af in de kerker om zijn graf te graven. Fidelio ontdekt zo dat haar man nog leeft en openbaart zich als zijn echtgenote. Dan komt Jaquino ook de kerker in met de boodschap dat de minister de dictatuur van Pizarro is beëindigd. en al zijn gevangenen weer vrij zijn.

Verdere informatie

Fidelio is de enige opera die Ludwig van Beethoven heeft gecomponeerd: Fidelio oder die Eheliche Liebe (opus 72), zoals de opera volledig heet. Beethoven heeft onder hetzelfde opusnummer en naam verschillende versie en verschillend ouvertures geschreven, die onder de naam Leonora I en II ook zelfstandig worden uitgevoerd. Het is de laatste versie, die op 23 mei 1814 in het Kärtnertortheater te Wenen in première ging, die uiteindelijk een succes werd.
De opera is gecomponeerd op een Duits libretto van Joseph Sonnleithner, later aangevuld met werk van Georg Friedrich Treitschke, gebaseerd op een Frans libretto van Jean-Nicolas Bouilly voor een eerdere opera van Pierre Gaveaux: Leonore, ou l'amour conjugal.

Voor meer getailleerde informatie over de ontstaans- en uitvoeringsgeschiedenis, de inhoud van deze opera, de muziek, etc. zie wikipedia in het Nederlands of uitgebreider in het Engels

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen sinds het einde van de 2e wereldoorlog (en eerder).

Overzicht titel

Producties met de titel 'Fidelio '

...meer