Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Der Zwerg is een opera in één bedrijf van de Oostenrijkse componist Alexander von Zemlinsky op een libretto van Georg C. Klaren. Het werk is gebaseerd op het korte verhaal The Birthday of the Infanta van Oscar Wilde.

Wereldpremière: 28 mei 1922, Stadttheater Glockengasse, Keulen.

Zie verder de door Google uit het Engels naar het Nederlands vertaalde Wikipedia.

Verhaal

Een sultan heeft een dwerg cadeau gestuurd naar de Infanta (Spaanse prinses) Donna Clara op haar verjaardag. De dwerg is zich niet bewust van zijn fysieke misvorming en wordt verliefd op de Infanta. Hij zingt een liefdeslied voor haar en stelt zich haar dappere ridder voor. Ze speelt met hem en geeft hem een ​​witte roos cadeau. Alleen gelaten, onthult hij per ongeluk een spiegel en ziet hij voor het eerst zijn eigen spiegelbeeld. In grote opwinding probeert hij een kus van de Infanta te krijgen, maar zij wijst hem af en noemt hem een ​​monster. Zijn hart is gebroken, hij sterft terwijl hij de witte roos vasthoudt, terwijl de Infanta zich weer bij het feest voegt.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Neil Rosenshein (Zwerg)
Thea van der Putten (Infantin)
Charlotte Margiono (Ghita)
Lieuwe Visser (Don Estoban)
Bernadette ter Heyne (Drei Zofen)
Ans Humblet (Drei Zofen)
Nellie van der Sijde (Drei Zofen)
Tineke Mulder (Meisjes)
Priti Coles (Meisjes)


   Muzikale uitvoering: Nederlands Philharmonisch Orkest

   Maquette

   Der zwerg 361172.jpg
   Maquette door Frank Raven. Foto: Ernst Moritz. Collectie TiN.

   Bronnen