De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamCharlotte Margiono
Volledige naamCharlotte Marie-Louise Heijdemann
Geboren24 maart 1955
Amsterdam
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
 Website

Charlotte Margiono (1955) is een Nederlandse operazangeres in het stemvak sopraan. Zij studeerde blokfluit en gitaar aan het Arnhems conservatorium toen haar stem werd ontdekt door Aafje Heynis, die haar daarop zangles gaf.

Biografie

Charlotte Margiono (1955) is een Nederlandse operazangeres in het stemvak sopraan. Zij studeerde blokfluit en gitaar aan het Arnhems conservatorium waarbij in 1982 afstudeerde, toen haar stem werd ontdekt door Aafje Heynis, die haar daarop zangles gaf. Verder studeerde zijn in Berlijn oder leiding van de Duits operaregisseur Harry Kupfer

Zij debuteerde in 1984 bij De Nederlandse Operastichting als bloemenmeisje in Parsifal. In 1987 werd zij bekend bij een groter publiek door een op televisie uitgezonden masterclass van Elisabeth Schwarzkopf. Haar internationale doorbraak kwam in 1988 toen ze op het muziekfestival van Aix-en-Provence de rol van Vitellia zong in Mozarts La Clemenza di Tito. In 1990 had zij in Nederland voor het eerst veel succes als Fiordiligi in Così fan tutte onder directie van Nicolaus Harnoncourt. Zij verwierf internationale bekendheid als lyrisch sopraan in de rol van de gravin van Almaviva in Mozarts Le Nozze di Figaro. Op haar Mozartreperoire staan ook Eerste Dame in Die Zauberflöte, en Donna Elvira in Don Giovanni.

Naast de Mozartrollen breidde Charlotte Margiono ook haar lyrisch repertoire uit met o.a. de rollen van Mimi in La bohème, Marie in Die verkaufte Braut, Agathe in Der Freischütz en Vespina in L'Infedelta Delusa. Ze zong onder de dirigenten Claudio Abbado, Gerd Albrecht, Frans Brüggen, Andrew Davis, John Eliot Gardiner,Hartmut Haenchen, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Carlo Maria Giulini, Armin Jordan, Antonio Pappano, Alain Lombard, Kenneth Montgomery, Gary Bertini, Franz Welser-Möst, James Judd, Wolfgang Sawallisch en Edo de Waart.

Op vocaal-symfonisch vlak is Charlotte Margiono regelmatig te horen met het Koninklijk Concertgebouworkest, de Berliner Philharmoniker en Hamburger Philharmoniker, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, l'Orchestre de Bordeaux, Minnesota Symphony en het orkest van Santa Cecilia di Roma. Zij zingt werken van Gluck, Mozart, Mendelssohn, Beethoven, Brahms, Rossini, Mahler, Ravel en Villa-Lobos en oogstte succes met de Vier letzte Lieder van Richard Strauss.

De stem van Charlotte Margiono is "jugendlich­dramatisch" in het Duitse repertoire. In het Italiaans is zij eerder een lyrico spinto. Het Italiaanse belcanto ligt niet in het bereik van Margiono's stem.

Charlotte Margiono werkte mee aan cd-opnamen van onder meer Die Zauberflöte, Missa Solemnis, Ein Deutsches Requiem, La 'finta giardiniera, Le nozze di Figaro, Don Giovanni, Fidelio, Der Freischütz, Die Fledermaus, Falstaff en Die Meistersinger von Nürnberg.

De zangeres woont in Noord-Holland en speelt, voor haar plezier, altviool in het orkest voor Purmerend. De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) heeft Charlotte Margiono in 2008 voor vier jaar benoemd tot lector Communicating Music aan het Utrechts Conservatorium.

Zie ook wikipedia en het eigen verhaal op haar website

Voorstellingen in Nederland

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de zang

Foto's Lohengrin

Lohengrin 99349.jpg Lohengrin 99350.jpg

Boven: Charlotte Margiono (Elsa), John Treleaven (Lohengrin); Onder: Charlotte Margiono als Elsa in Lohengrin, De Nederlandse Opera 2002. Foto's: Ruth Walz. Collectie TIN.

Bronnen