Canon:1955 - Rudi van Dantzig debuteert als choreograaf bij Het Nederlands Ballet

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NB: De onderstaande tabel is alleen zichtbaar voor beheerders van de TE en dient voor het semantisch vastleggen van een op deze pagina betrekking hebbende "Gebeurtenis" (plus bijbehorende info) op een "Tijdlijn"; de gebeurtenis en bijbehorende informatie kan zo (o.a.) weergegeven worden in de "slides" van een tijdlijn.



Gebeurtenis
Titel: Rudi van Dantzig debuteert als choreograaf bij Het Nederlands Ballet
Afbeelding: media:Nachteiland Six Epigraphes Antiques 95985.jpg
Datum: 1955-01-20
Beschrijving: Zijn eerste ballet is 'Nachteiland'.
Tijdlijn(en): Tijdlijn Dans
Perso(o)n(en): Rudi van Dantzig
Productie(s): Nachteiland - Het Nederlands Ballet - 1955-01-20
Gezelschap(pen): Het Nederlands Ballet
Theater(s): Koninklijke Schouwburg, 's-Gravenhage

Rudi van Dantzig debuteert als choreograaf bij Het Nederlands Ballet met Nachteiland

Yvonne Vendrig en Benjamin Feliksdal in de uitvoering uit 1964 bij Het Nationale Ballet. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Als zestienjarige jongen is Rudi van Dantzig als danser begonnen bij Sonia Gaskells Ballet Recital. In 1955 maakt hij zijn eerste choreografie voor Het Nederlands Ballet, het nationale balletgezelschap dat onder meer is voortgekomen uit Ballet Recital. Deze choreografie, Nachteiland, wordt op 20 januari gepresenteerd als onderdeel van een Experimenteel Programma. De andere programma onderdelen zijn van Sonia Gaskell zelf, Conrad van de Weetering, Aart Verstegen en Jaap Flier, die deze avond eveneens debuteert als choreograaf. De oorspronkelijke bezetting van Nachteiland is: Hannie van Leeuwen, Vella Colcher, Rudi van Dantzig en Peter-Paul Zwartjes. De avond is een succes en Rudi van Dantzig is de grote ontdekking.

Uit deze eerste choreografie blijkt duidelijk dat hij, geïnspireerd door Martha Graham, zijn academische achtergrond weet te combineren met moderne technieken. In zijn eerste choreografie zijn al veel thema’s terug te vinden die kenmerkend zijn geworden voor zijn oeuvre: de mens in conflict met zijn verlangens en de angsten en frustraties die daaruit voortkomen. De decorontwerper van Nachteiland is Toer van Schayk, die jarenlang zijn vaste vormgever zal blijven.

Rudi van Dantzig is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende choreografen van de 20e eeuw. In zijn carrière maakt hij nog vele succesvolle balletten, zoals in 1965 Monument voor een gestorven jongen en in 1967 zijn versie van Romeo en Julia.