De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamRuud Bos
Geboren8 februari 1936
Amsterdam
BeroepMusicus, Componist
DisciplineMuziektheater
VIAF-profiel

Ruud Bos (1936) is een Nederlandse pianist en componist. Hij componeert muziek voor films, theater en televisie. Bekende personen waar hij composities voor maakte zijn onder anderen Toon Hermans, Wim Sonneveld, Willeke Alberti en Gerard Cox. Hij componeerde muziek voor onder andere de televisieseries De Fabeltjeskrant, De Fabriek, Zeg 'ns Aaa, Kinderen voor Kinderen, Bassie en Adriaan, Pommetje Horlepiep en Dagboek van een herdershond. Hij was als docent compositie verbonden aan het Rotterdams Conservatorium, daarnaast is hij muziekregisseur bij de NOS geweest.

Biografie

Ruud Bos werd geboren in Amsterdam. Zijn vader was orkestleider. Op zijn achtste jaar schreef hij zijn eerste liedje. Op de lagere school speelde hij al piano met zijn nummer De Karavaan. Hij kreeg op de montessori-mulo in Amsterdam veel vrijheid om zijn talenten te ontwikkelen. Hij kreeg toneelles en daarnaast maakte hij ook muziek. In 1953 ging hij aan het conservatorium in Amsterdam piano studeren en ging hij een paar maanden later naar Bussum. Daar hield hij het na een paar maanden voor gezien omdat hij het er niet naar zijn zin had. Hij vervolgde toen zijn studie aan de Toon Kunst. Hij vervulde in 1958 zijn militaire dienst. Hij reageert op een advertentie van Jaap van de Merwe en gaat in het Leidseplein Cabaret spelen. In 1961 wordt hij gevraagd als pianist voor Jan Blaaser en Joop Doderer.

Loopbaan

Ruud Bos componeerde ook veel muziek voor attracties in De Efteling. Voorbeelden hiervan zijn Droomvlucht, Fata Morgana, Villa Volta en Vogel Rok. Voor Carnaval Festival maakte hij arrangementen.

Op 30 september 2007 ging de nieuwe musical De Fabeltjeskrant in première in 's-Hertogenbosch. Acteur en auteur Jon van Eerd nam het script en de teksten van de nieuwe liedjes voor zijn rekening en de liedjes werden gecomponeerd door Ruud Bos. Hiernaast kwamen ook klassiekers uit de poppenserie terug zoals 'Drink meer prik' en 'Hup daar is Willem met de waterpomptang'. De musical werd genomineerd voor Beste Originele Musical.

In een interview (maart 2007) schatte Ruud Bos dat hij in de afgelopen 50 jaar zo'n 1500 à 2000 liedjes heeft geschreven.

Hij huwde in de jaren zestig met actrice en cabaretière Marjan Berk, dit huwelijk werd in de jaren negentig ontbonden.

In 1982 kreeg hij een Gouden Harp van Stichting Conamus.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als componist

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor de voorstellingen onder zijn muziekdirectie

Bronnen