Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UploadenAfbeeldingDef.png
NaamJohn de Mol jr.
Volledige naamJohannes Hendrikus Hubert (John) de Mol
Geboortedatum24 april 1955
Geboorteplaats Den Haag
BeroepProducent
Externe databases:
IMDb
VIAF

Na geslaagd te zijn voor het toelatingsexamen voor het vwo bij het R.K. Lyceum te Hilversum, ging hij toch in de tweede klas naar het havo. Met veel moeite doorliep hij deze havo, en wilde daarna graag profvoetballer worden. Hij kon redelijk voetballen, maar had snel door dat hij geen professional zou worden. Zijn vader was directeur van Radio Noordzee en daar mocht hij in de vakanties de plaatjes opruimen. Later werd hij er dj. Omdat het er niet naar uit zag dat hij profvoetballer kon worden besloot hij op 23-jarige leeftijd freelance televisieproducent te worden. Na enkele jaren begint het succes met de Showbizzquiz, en maakt zijn bedrijf haar eerste echte grote hit in de vorm van Medisch Centrum West. Inmiddels is hij miljairdair met een geschat vermogen van ongeveer 2 miljard euro.

Op 24 juli 1976 trouwt De Mol met de tien jaar oudere Nederlandse zangeres Willeke Alberti. Op 12 januari 1979 wordt hun zoon Johnny geboren. Het huwelijk houdt alleen niet lang stand en in 1980 gaan John en Willeke uit elkaar.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..

John de Mol
Balkenende en John de Mol jr.jpg

John de Mol jr. (1955) is een Nederlands mediamagnaat, zoon van voormalig zanger John de Mol sr. en broer van Linda de Mol.

Ondernemer

John de Mol Producties BV

Naast zijn huwelijk met Alberti is De Mol bekend van het maken en produceren van televisieprogramma's en verwierf hierdoor een groot vermogen. Na zijn huwelijk met Alberti startte hij in 1979 "John de Mol Producties". De eerste paar jaren waren financieel weinig succesvol, het bedrijf draaide dan ook 7 jaar achter elkaar verlies. Na een bijna-faillissement hielp Willem van Kooten hem door een deelname in het bedrijf van 50% en een lening twee jaar later weer op weg na een hele magere periode zonder successen en inkomsten. Sky Channel bracht hem succes in de vorm van een muziekprogramma. Een paar jaar later kwam de eerste echte kijkcijferhit met de serie Medisch Centrum West. De doorbraak van commerciële TV was de volgende inkomstenbron die zijn pad kruiste en vele commerciële producties volgden.

Endemol

In 1994 fuseerde De Mol met Joop van den Ende. Endemol was geboren. Het bedrijf wist het al snel te schoppen tot een van de toonaangevende productiebedrijven van Europa. Big Brother betekende voor Endemol uiteindelijk de absolute wereldwijde doorbraak. Hierdoor gingen met name de deuren in Amerika en Groot-Brittannië definitief open. Nog steeds zijn deze twee landen de "moneymakers" van het bedrijf. Niet veel later melden zich al de eerste potentiële kopers voor het bedrijf van John de Mol en Joop van den Ende. Het Spaanse telecombedrijf Telefonica betaalde uiteindelijk 5,5 miljard euro voor het productiebedrijf uit Hilversum en maakte van de oprichters miljardairs.[1]

Opnieuw eigenaar

Sinds begin 2007 had Telefonica haar aandeel van 75% in Endemol in de verkoop staan. Een combinatie van de investeringsmaatschappijen van John de Mol en Silvio Berlusconi heeft dit belang gekocht voor € 2,63 miljard op 14 mei 2007. Daarnaast gaat het consortium een bod uitbrengen op de overige 25% van de aandelen. Er zal een bod komen van € 24,55 per aandeel[2]. Het bod is vorig jaar gestand gedaan. John de Mol heeft via Cyrte Fund II (samen met andere investeerders) een derde van de aandelen Endemol in handen gekregen. Mediaset (het mediabedrijf van Silvio Berlusconi) alsmede Goldman Sachs bezitten elk ook een derde van Endemol en zijn daarmee partners van De Mol.

Het nieuwe privé-imperium

In 2000 werd Endemol verkocht voor € 5,5 miljard aan het Spaanse telecombedrijf Telefónica. Vlak na deze deal werd een BV onder de naam Talpa Capital, die John al in de jaren 80 had om zijn vermogen in te beleggen, nieuw leven in geblazen. Het merendeel van het verworven kapitaal werd in deze BV geplaatst.

Talpa Media

Tegenwoordig houdt De Mol zich bezig met zijn mediaonderneming Talpa Media (Latijn en Italiaans voor "mol") en wil hij een grote speler worden in het bedenken en produceren van televisieformats. Sinds de verkoop van Endemol is John de Mol via Talpa Media ook op televisiegebied weer actief. Daarom startte hij 12 augustus 2005 een nieuwe televisiezender genaamd "Talpa". Hiervoor kocht hij onder andere in 2004 de voetbalrechten van de Eredivisie van het Nederlands voetbal en het populaire programma Expeditie Robinson. Sinds december 2006 heette het kanaal geen Talpa meer maar 'Tien'. De kijkcijfers bleven echter achter bij de verwachtingen en uiteindelijk verkreeg De Mol via een assetdeal een aandeel van 26,3% in RTL Nederland. In ruil voor het aandeel in RTL Nederland zijn Radio 538 en enkele onderdelen van de televisiezender Tien naar RTL gegaan. In veruit de meeste huiskamers heeft Tien plaats gemaakt voor RTL 8. Op 17 augustus 2007 was de laatste uitzending van Tien.

Strategie Talpa Media

Via Talpa Media heeft De Mol diverse belangen in een breed scala aan multimediaondernemingen. Zo heeft Talpa Media een direct belang van 26,3% in RTL Nederland, heeft het een eigen content ontwikkelingafdeling, beschikt over deelnames in productiebedrijven over de hele wereld. Daarnaast is het bedrijf via Cyrte Fund II samen met andere financiële participanten voor 33% eigenaar van Endemol en kan het om die reden nieuwe programmaformats wereldwijd snel verkopen. In tegenstelling tot de tijd bij Endemol heeft De Mol directe controle over het ontwikkelproces, en kan het bedrijf programmaformats uittesten via een gegarandeerde productieafname van RTL Nederland op vier (sterke) zenders.

Talpa Beheer

Na de deal met Telefonica, plaatste John de Mol zijn verworven vermogen in een BV onder de naam Talpa Beheer. Deze BV is in de jaren ’80 opgericht op advies van de accountant. Dit Talpa-bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met het investeren in TMT fondsen. Via Talpa Beheer is hij onder meer actief in het beleggen in TMT-fondsen via bijvoorbeeld Cyrte Investments.

Afpersing

In 2003 is de zoon van John de Mol ternauwernood aan een ontvoering ontsnapt. Criminelen uit het voormalige Joegoslavië wilden de mediamiljardair losgeld gaan vragen voor de destijds 24-jarige Johnny de Mol. Een groep kidnappers was maandenlang bezig met voorbereidingen voor het ontvoeren van De Mol junior. De Amsterdamse politie wist de ontvoering op tijd te verijdelen, maar de verdachten gingen vrijuit. Ze konden onder het Nederlands rechtsstelsel zelfs niet worden gearresteerd, omdat de kidnap nooit daadwerkelijk was uitgevoerd. Volgens een artikel in Volkskrant op 18 februari 2006 zou topcrimineel Willem Holleeder achter de ontvoering zitten.

Later, in december 2004, werd John de Mol zelf en enkele medewerkers van zijn investeringsbedrijf Talpa wekenlang bedreigd door Rocky Tuanakotta. Deze 36-jarige Molukker uit Den Haag dreigde een aanslag te plegen, tenzij De Mol vier miljoen euro zou betalen. 3 jaar later werd hij weer bedreigd door Rocky Tuanakotta.

Tuanakotta had een compleet plan bedacht om De Mol af te persen. Zogenaamd namens Talpa Capital bracht hij biedingen uit op Europese voetbalclubs en voetbalstadions. Toen enkele daarvan serieus werden en de kranten haalden deed De Mol aangifte van oplichting. Tuanakotta op zijn beurt dreigde het aandeel Versatel te laten kelderen, en bedreigde een medewerker van Talpa Capital per e-mail.

Trivia

  • John de Mol is de oom van Kimberly van de Berkt.
  • John de Mol is de vader van Johnny de Mol.
  • John de Mol is de broer van Linda de Mol.

Voetnoten

Externe link

Bronnen