Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

HansDorrestijn2016.JPG


Dutch writer Hans Dorrestijn in Dutch Literary Museum, Jan. 2016

NaamHans Dorrestijn
Geboortedatum16 juni 1940
Geboorteplaats Ede
BeroepSchrijver, Cabaretier
TrefwoordenCabaret
DBNL-profielDBNL-profiel
IMDb-profiel0234071
VIAF-profiel577866
 Website

Biografie

Hans Dorrestijn (1940) is een Nederlands tekstschrijver, vertaler en cabaretier, met een typische zwartgallige stijl. Na zijn schoolopleiding volgde de kweekschool en MO-lerarenopleiding Nederlands. Hij gaf zeven jaar les op het Wageningenslycum. Van lieverlee ging hij teksten schrijven voor onder meer Don Quishocking, Adèle Bloemendaal, Jenny Arean en Herman van Veen. Ook schreef hij teksten voor de kinderserie Sesamstraat. In 1974 debuteerde hij als cabaretier met het programma Bofkont.

Verder werkte als schrijver voor verschillende radio- en TV programma's, en van boeken. Hij heeft voorts een uitgebreid oeuvre op zijn naam staan; variërend van kinderboeken tot gedichten voor volwassenen. Het jeugdboek De rooie vuurtoren of Vrijdag en de andere wilden (1987) thematiseerde de discriminatie in een Nederlandse schoolklas, wanneer een vaak gepeste jongen met rood haar naast een Surinaamse jongen wordt gezet. Gevaarlijke stroom (1992) situeerde hij op Aruba.

De autobiografie Finale kwijting, die verhaalt over de teloorgang van het huwelijk van een alcoholistische liedjesschrijver en zijn aan poetsdwang lijdende vrouw is vooralsnog het sluitstuk in een lange reeks. In het boek beschrijft Dorrestijn ook zijn verblijf in psychiatrisch ziekenhuis "Berg en Bosch". Het onderwerp "gekkenhuis" zal later tevens dienen als basis voor Dorrestijns meest succesvolle theaterprogramma tot nu toe: Het naakte bestaan.

Dorrestijn had in de theaters jarenlang soloprogramma's tot hij ging samenwerken met Frans Ehlhart. Rond de eeuwwisseling werd Ehlhart opgevolgd door Martin van Dijk.

In 2007 staakte Dorrestijn in Haaksbergen een optreden van zijn programma Ruïne omdat er om geen enkele grap werd gelachen. In datzelfde jaar brak Dorrestijn door naar een groot publiek middels zijn Vogelboek.

In Ruïnes kondigde Dorrestijn aan dat dit zijn laatste programma is. Ruïnes gaat ook vooral over de thema's dood en verval, in elk geval meer nog dan in zijn vorige programma's.

Op 7 december 2008 heeft hij met een laatste optreden in Koninklijk Theater Carré afscheid genomen van het toeren langs de grote schouwburgen.

Dorrestijn hield woord en verruilde zijn werkgebied. In de kleinere theaters, bibliotheken en dergelijke is hij sinds 2009 actief met voordrachten uit zijn omvangrijke eigen werk. Zijn vele boeken in het algemeen, en kassucces Dorrestijns vogelgids in het bijzonder, liggen aan deze shows ten grondslag.

Eind 2010 startte Dorrestijn met Buigen een comeback-programma in de kleinere theaters. Hierbij gebruikt Dorrestijn overwegend oude nummers. "Daar ik toch nooit een hit gehad heb, loop ik geen enkel risico dat het publiek daar iets van merkt!", zo meldt Dorrestijn zelf.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Marjol Flore (met gasten) - Marjol Flore - 1978-08-03
Zomeravondtheater - Nelleke Burg - 1980-07-07
Circus Horlepiep - Hans Dorrestijn - 1985-11-27
Liederen van wanhoop en ongeloof - Hans Dorrestijn - 1987-09-01
Liederen van wanhoop en ongeloof II - Hans Dorrestijn - 1989-01-03
Zonnige driften - Garden Theater - 1989-07-06
Pretpark - Hans Dorrestijn - 1991-01-03
Na regen komt Dorrestijn - Hans Dorrestijn - 1993-03-13
Gesmolten ijsberen - Hans Dorrestijn - 1995-04-19
Samen solo - Adèle Bloemendaal - 1997-06-13
Viert oud en nieuw - Onvervuld verlangen - Hans Dorrestijn - 1998-12-03
Hommage aan Martin van Dijk - Amsterdams Kleinkunst Festival - 2004-03-22
Het naakte bestaan - Hans Dorrestijn - 2004-10-02
Ruïnes - Hans Dorrestijn & Martin van Dijk - 2007-09-15
Hier is Prins Zonneschijn! - Een avond Willem Wilmink - De Kleine Komedie - 2008-10-06
Het buigen - Hans Dorrestijn - 2011-01-20
Preken voor eigen parochie - De Kleine Komedie - 2011-09-11
CabarETMAAL - Stadsschouwburg Groningen - 2011-12-10
Goeie genade - Hans Dorrestijn - 2013-10-12
Goede genade - Kik Productions - 2013-12-13
Eindelijk licht - Hans Dorrestijn - 2014-10-11
Einde is zoek - Hans Dorrestijn - 2016-02-05
De Seewölf - Jan Boerstoel - 2016-06-15
De liedjes van Harry Bannink - VPRO - 2018-12-16
't Houdt een keer op - Hans Dorrestijn - 2020-10-18

En verder

  • Bofkont (1973)
  • Mooi van lelijkheid (1977)
  • In staat van ontbinding (1980)
  • Dorrestijns geweten spreekt (1982)
  • Circus Horlepiep (1985, met Lévi Weemoedt)
  • Liederen van wanhoop en ongeloof (1987)
  • Liederen van wanhoop en ongeloof II (1989)
  • Pretpark (1991)
  • Na regen komt Dorrestijn (1993)
  • Gesmolten ijsberen (1995)
  • Dorrestijn viert oud en nieuw (1996)
  • Onvervuld verlangen – Dorrestijn viert oud en nieuw (1998)
  • Cirkels (2000, met Martin van Dijk)
  • Het naakte bestaan (2005, met Martin van Dijk)
  • Ruïnes (2006, met Martin van Dijk)

Prijzen

  • De Gouden Harp (2003)
  • Officier in de orde van Oranje Nassau (2011)
  • Tollensprijs (2015).

Discografie

  • 1974 Bofkont - Philips 6410 070 - LP
  • 1979 Mooi van lelijkheid - Philips 6423 119 - LP
  • 1987 DLP, depressie-elpee van - VPRO 6819 007 - LP
  • 1990 Liederen van wanhoop en ongeloof II - Munich BMMCD273 - CD
  • 1992 Pretpark - Holland Label PAHCD101 - CD
  • 1993 Na regen komt Dorrestijn - Holland Label PAHCD102 - CD
  • 1993 Mooi van lelijkheid - Mercury 514 601 2 - CD (heruitgave van de 2e LP)
  • 1994 Onvergeeflijke melodieën van Hans Dorrestijn - De Jongste Dag CDJD26HD - CD
  • 1996 Gesmolten ijsberen - De Jongste Dag CDJD29HD - CD
  • 2000 Onvervuld verlangen - Hans Dorrestijn viert Oud en Nieuw met Frans Ehlhart - Hummelinck Stuurman CDHSP38HD - 2CD
  • 2002 Cirkels (met Martin van Dijk) - Hummelinck Stuurman CDHSP49HD - 2CD
  • 2003 Bofkont + DLP, depressie-elpee van - Hummelinck Stuurman CDHSP54HD - 2CD (heruitgave van de 1e en 3e LP)
  • 2005 Het naakte bestaan (met Martin van Dijk) - Hummelinck Stuurman CDHSP58HD - 2CD
  • 2005 Samen Solo (met Adèle Bloemendaal) - Pluche 011 - CD (bijlage bij boek "Nu de liefde me zo tegenzit"
  • 2008 Logistiek (met Martin van Dijk) - PIAS 900 1040 020 - CD

Bibliografie

Zie Wikipedia

Bronnen