Cas Enklaar

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De president 178190.jpg

Cas Enklaar in De President, 1991. Foto: Hajo Piebenga.

Biografie

Cas Enklaar (1943) is een Nederlands acteur en schrijver. Hij volgde de Amsterdamse Toneelschool, waar hij in 1968 afstudeerde. Daarna begon hij bij Toneelgroep Centrum. In 1970 was hij betrokken bij de oprichting van Het Werkteater,waar hij in 1982/83 een solo bracht van eigen hand, "Een avond met Joan". Hij bleef daarvoor werken tot hij het in 1985 verwisselde voor Toneelgroep Baal. Later stapte hij over naar Toneelgroep Amsterdam.

Enklaar maakte ook deel uit van de vaste ploeg van regisseur Theo van Gogh, en speelde onder meer in Een dagje naar het strand, Terug naar Oegstgees, Loos, Vals licht, Medea, Baby Blue en In het belang van de staat. Daarnaast speelde hij in bekende films van andere regisseurs, zoals De Bunker, Flodder, Lang leve de koningin, Abeltje, Oorlogsrust, Het woeden der gehele wereld, De Vliegende Hollander (1995) en Masterclass. Enklaar speelde vaak in het theater, onder meer in Uit liefde en Wilhelmina, Je maintiendrai. Tenslotte zijn er nog de nodige tv-programma's, zoals Pleidooi, Koefnoen en De dikke man.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent, samen met Els Ingeborg Smits onder de naam Cas Enklaar & Els Ingeborg Smits.

Overig

In 2008 verscheen een boek van de hand van Enklaar, Huizen en herinneringen. Een zoektocht door meer dan 40 jaar Amsterdam, waarin foto's gecombineerd worden met (vaak seksuele) nachtelijke ervaringen van de auteur.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners