Walter Kous

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
En toen kwam dokter Frost 155076.jpg

Walter Kous in En toen kwam dokter Frost, Toneelgroep Puck, 1957. Foto: Lemaire en Wennink/MAI.

Walter Robert (Walter) Kous (1929 - 2000) was een Nederlands acteur, regisseur, vertaler en componist.

Biografie

Walter (Robert) Kous werd op 15 april 1929 in Amsterdam geboren. Hij doorliep het conservatorium en de Amsterdamse toneelschool en werd na zijn examen, in 1951, achtereenvolgens geëngageerd door De Haagsche Comedie en De Nederlandse Comedie.

In 1955 richtte hij samen met Mies Bouhuys de Amsterdamse Jeugdkomedie op. Zij schreef de stukken waar Kous niet alleen de muziek bij componeerde, maar die hij ook regisseerde en waarin hij regelmatig de hoofdrol vertolkte. In deze jaren was Kous ook met zekere regelmaat op de televisie te zien, in Pension Hommeles bijvoorbeeld.

In 1957 trad Kous toe tot de artistieke leiding van de Toneelgroep Puck, later omgedoopt tot Toneelgroep Centrum. Bij Centrum legde Kous zich vanaf 1961 helemaal toe op vertalen en regisseren. Hij was verantwoordelijk voor een aantal belangrijke voorstellingen, zoals Angst en ellende van het Derde Rijk van Bertolt Brecht (1961), Het verjaardagsfeest van Harold Pinter (1962) - hiermee verwierf Toneelgroep Centrum het alleenvertoningsrecht van Pinters stukken voor Nederland - en Een dag uit de dood van Verdomde Lowietje van Peter Nichols (1968). Gedurende het seizoen 1963/64 vervulde hij tevens de rol van Scapino, als vertaler en inleider bij de voorstellingen van het Scapino Ballet.

De ommekeer die de Aktie Tomaat in het toneellandschap teweegbracht, liet Kous niet onberoerd. Hij nam in 1973 een sabbatical year, reisde af naar Marokko, en besloot bij terugkomst de theaterwereld te verlaten. Sindsdien voerde hij nog éénmaal een regie, Joe Orton's Naar het einde bij Impresariaat Gislebert Thierens (seizoen 1983-1984), en speelde hij in een aantal televisie- en speelfilms, zoals Het gangstermeisje en Keetje Tippel. Walter Kous werd 71 jaar.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de muziek

Overig

Trivia

In 1952 ontving Walter Kous uit handen van Fie Carelsen de Magda Janssens Hoedenspeld, een doorgeefprijs voor acteurs/actrices.

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners