Jan Ritsema

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png
NaamJan Ritsema
BeroepRegisseur, Theatermaker

Biografie

Jan Ritsema (1945) is een Nederlandse regisseur en theatermaker, die vaak in samenwerking met andere theatermakers een breed scala van voorstellingen maakt, van Shakespeare, Bernard-Marie Koltès, Heiner Müller, en romans van James Joyce, Virginia Woolf, Rainer Maria Rilke en anderen dramatiseerde. Hij werkte o.a. samen met Meg Stuart, Boris Charmatz en Jonathan Burrows. Hij was vanaf het begin in 1995 een docent op de school van Anne Teresa De Keersmaeker.

Al In 1978 Ritsema richtte hij de International Theatre Bookshop op in Amsterdam en publiceerde meer dan 400 uitgaven. In 2006 Ritsema richtte hij the PerformingArtsForum in Frankrijk op, nabij near Reims.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het geluid

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners