Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamHuub Janssen
Volledige naamHubert Wilhelmus Jacobus
PseudoniemJean Senn
Geboortedatum7 maart 1910
Geboorteplaats Rotterdam
Overlijdensdatum1984
Overlijdensplaats Parijs
BeroepSchrijver
Externe databases:
DBNL
IMDb
VIAF

Huub Janssen (1910-1984), ook geregistreerd in de Productiedatabase onder zijn pseudoniem Jean Senn, was een Nederlandse vertaler en schrijver en is bekend als de eerste levenspartner van cabaretier Wim Sonneveld.

Hij werd geboren, als zoon van Wilhelmus Marie Janssen en Jacoba Maria Wilhelmina Favier. Hij had een broer Wim, die ongetrouwd en kinderloos sneuvelde in de tweede wereldoorlog en een zuster Maria.

In 1925 vertrekt hij naar Utrecht, waarschijnlijk om daar in een trappisten klooster te treden. Na vijf jaar treedt hij weer uit. In zijn autobiografisch getinte roman De Suikerzoete Madonna vertelt hij dat er een gesublimeerde hartstocht is tussen hem en een andere jongen. Als deze andere jongen op een dag opeens verdwenen blijkt te zijn, stort de wereld van de hoofdpersoon volkomen in. 'Het heeft geen zin meer', zegt hij tot zijn superieuren. Huub zelf zou weggestuurd zijn nadat hij had verteld dat hij verliefd was op een pater.

De contacten tussen de kerk en de Utrechtse pers bezorgden Huub een "heel klein rotbaantje" als verslaggever bij een krant in Utrecht. Hij moest een verslag uitbrengen van een voorstelling van een amateurvoorstelling in Tivoli.

"Ik had van mijn leven nog nooit toneel gezien. In de pauze van die voorstelling trad een jongeman op met een gitaar en die zong volgens mij met een verrukkelijke stem een aardig Engels liedje. Blue moon of zoiets. En omdat ik over die avond verslag moest uitbrengen, dacht ik: ach, ik ga naar die kleedkamer toe. Bevend van angst ben ik erheen gegaan. En ik heb toen niet met dat toneelgezelschap gesproken, maar met die jongeman die me zo getroffen had. En die stelde zich toen voor en zei dat hij Wim Sonneveld heette. Dus dat heb ik geweten voor de rest van mijn leven. We hadden het gevoel dat we bij elkaar pasten, dat we bij elkaar hoorden. Het is doodgewoon, je houdt van mekaar en dat blijft dan zo."

In de zomer van juli 1935 maken Huub en Wim een reis door Frankrijk. Huub gaat daarna in Amsterdam wonen op de Singel 86. Hij vindt een baantje bij reclamebureau Pätz en dompelt zich 's avonds onder bij Café Reynders in de cercle van journalisten, schrijvers en kunstschilders. Hier ontmoet hij onder meer Albert Mol.

Wim ging terug naar huis waar zijn vader hem ervan weerhield eveneens naar het zwoele zondige Amsterdam te vertrekken. Maar op het reclamebureau had Huub briefpapier van verschillende bedrijven onder handbereik, zodat hij onder verschillende namen de heer W. Sonneveld kon uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.

De maskerade duurde een half jaar, in januari 1936 ging de achttienjarige Wim Sonneveld alsnog het huis uit om zich in de Amsterdamse binnenstad te vestigen. Begin januari 1936 verhuist hij naar Amsterdam, waar hij een kamer vindt bij Els Wielinga die op Westermarkt 9 woont. Een half jaar later, op 29 september betrekt hij samen met Huub een etage op de etage van de Prinsengracht nummer 826. Volgens het archief van Amsterdam is dat bij de heer Gaalman, in andere bronnen wordt de familie Berndsen genoemd.

Huub begint onder de schuilnaam Han Hal een impresariaat, dat eigenlijk enkel de bedoeling had om Wim in z'n carrière te promoten. Het pseudoniem was om niet de spot van zijn kunstzinnige kennissen uit het café op zijn hals te halen. "Han Hal, speciaal adres voor het arrangeren van feestavonden, partijen enz. voor artiesten, bands, strijkjes, variéténummers, revues, liedjes, gelegenheidsgedichten (op verzoek ook speciaal te componeren) enz. voor lezingen, voordragen en films over elk gewenst onderwerp, voor schriftelijke cursus kerklatijn."

Samenwonen met Huub was niet altijd mogelijk. Amsterdam leek tolerant maar openlijke homoseksualiteit gaf aanstoot. Elders in de stad richtte een groepje kunstenaars het Shakespearegenootschap op, de dekmantel voor een homo-sociëteit. Samenwonen deden de twee zelden. Er ging een verhaal (verteld door een latere huisvriend) dat ze ooit op staande voet op straat waren gezet nadat de hospita hen op heterdaad betrapt had.

De relatie wordt minder intens, beiden hebben soms andere minnaars, waarvan Wim Ibo een kortstondige affaire van Wim is. Maar alle vrienden komen en verdwijnen weer, totdat Wim Friso Wiegersma ontmoet. Dit wordt zijn nieuwe liefde. Huub wordt dan langzaam een probleem, want Wim wil hem niet aan de kant zetten. Of dit aan zijn trouwe aard ligt of dat hij gechanteerd werd door Huub (zoals bijv. de broers van Wim denken), zal wel een mysterie blijven. Wel gaan ze nog z’n drieën naar Amerika als Wim daar heen gaat om een film op te nemen.

Wim koopt een huis in Frankrijk en daar gaat Huub wonen, zodat Friso eindelijk van zijn 'inwonende schoonmoeder' bevrijd is. Huub schrijft daar zijn boeken en wordt verder bezig gehouden door jongemannen, die dat soms zelfs op verzoek van Wim doen.

Als Sonneveld sterft, denkt Huub dat hij zijn leven net als vroeger voort zal zetten, maar dan met Friso, doch komt bedrogen uit. Friso breekt met hem. Huub schrijft twee boeken over Sonneveld (de eerste werd nog aan Friso opgedragen) en hij heeft onder meer een relatie met Dirk Jan Paarlberg.

Op 2 januari 1985 sterft Huub aan een hartaanval op het Gare du Nord in Parijs. Een deel van het Sonneveld-archief belandde in het Nederlands Theater Instituut, een ander deel is in handen van de vriend aan wie hij zijn bezittingen had nagelaten.


Huub Janssen heeft bijgedragen aan 9 productie(s).

Huub Janssen heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Huub Janssen heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
My Fair Lady Vertaling V.O.F. Productie My Fair Lady 1960/1961 1 oktober 1960 Paul Steenbergen, Sven Age Larsen
Een avond met Wim Sonneveld (1e seizoen) Auteur (schrijver libretto, scenario) Cabaret Wim Sonneveld 1963/1964 1 januari 1964
Een avond met Wim Sonneveld (2e seizoen) Auteur (schrijver libretto, scenario) Cabaret Wim Sonneveld 1964/1965 1 juli 1965
Wim Sonneveld met Willem Nijholt en Corrie van Gorp (1e seizoen) Auteur (schrijver libretto, scenario) Cabaret Wim Sonneveld 1970/1971 2 februari 1971 Wim Sonneveld
Wim Sonneveld met Willem Nijholt en Corrie van Gorp (2e seizoen) Auteur (schrijver libretto, scenario) Cabaret Wim Sonneveld 1971/1972 8 juli 1972 Wim Sonneveld
Jeans 15: Everlasting Love Muziek Stichting Jeans 2005/2006 10 oktober 2005
Jeans 15: Everlasting Love Muziek Stichting Jeans 2005/2006 10 oktober 2005
Sonneveld voor altijd! Muziek Opus One 2009/2010 23 november 2009 Eddy Habbema
Simone Songbook Muziek Joop van den Ende Theaterproducties BV 2010/2011 6 december 2010 Guus Verstraete jr.

Bronnen