Wicked - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 2011-11-06
Titel | Wicked |
---|---|
Producent | Joop van den Ende Theaterproducties BV |
Co-productie met | Marc Platt Productions, Universal Pictures, The Araca Group, John B. Platt, David Stone |
Discipline | amusementsvorm |
Onderwerp | musical, Verenigde Staten van Amerika |
Premièredatum | 6 november 2011 |
Seizoen | 2011/2012 |
Locatie | Circustheater, 's-Gravenhage |
Productierecord (Axiell) | Catalogus Theatercollectie |
Betrokkenen
De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.
Auteurs en makers
NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.
Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
- Auteur: Winnie Holzman
- Vertaling: Martine Bijl
- Muziek: Stephen Schwartz
- Regie: Joe Mantello
- Regie: Jan-Eric Hulsman
- Regie: Lisa Leguillou
- Choreografie: Belinda Jean Edwards
- Choreografie: James Lynn Abbott
- Choreografie: Corrine McFadden-Herrera
- Choreografie: Wayne Cilento
- Decor: Eugene Lee
- Decor: Edward Pierce
- Kostuums: Susan Hilferty
- Licht: Kenneth Posner
Rolverdeling en uitvoerenden
NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.
Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.
Muzikale uitvoering: Wijnoud van Klinken, Ben Schultz, Erica van den Berg, Henk van Benthem, Jurgen van Hattum, Henk Ummels, Luc Souren, Mark van den Beemt, Imre Rolleman, Martin Baai, Arthur Postma, Johannes Adema, Peter Kil, Karel Gerritsma, Wim van den Haak, Frank Wardenier, Angelo Toorré, Jeroen Dur, Jean Pierre Grannetia, Ymke Broers, Joop Gieben, Mascha Hoogendoorn, Paul Mulder, Allard Robert, Jeroen Geevers en Rosite van der Woude
Informatie
Wicked van Gregory Maguire, vertaling Martine Bijl
Script: Winnie Holzman
Muziek en Liedteksten: Stephen Schwartz
Arrangementen en orkestraties: William David Brohn
Originele Regie: Joe Mantello
Originele Choreografie: Wayne Cilento
Origineel Decorontwerp: Eugene Lee
Origineel Kostuumontwerp: Susan Hilferty
Cast
Hoofdrollen
Elphaba: Willemijn Verkaik (alternate: Renée van Wegberg)
Glinda: Chantal Janzen, Yvonne Coldeweijer (alternate: Céline Purcell)
Fiyero: Jim Bakkum (alternate: Ferry Doedens)
Madam Akaber: Pamela Teves
Tovenaar: Bill van Dijk
Nessarose: Christanne de Bruijn
Moq: Niels Jacobs
Dr. Dillamond: Jochem Feste Roozemond (tevens understudy Tovenaar)
Ensemble/Swing
Jeroen Duijghuisen
Ben Cox
Leo-Alexander Hewitt
Nuno Azevedo (tevens understudy Moq)
Tommie Luyben
Neil Dolan
Martijn Vogel (tevens understudy Moq)
John ter Riet (tevens understudy Tovenaar en Dr. Dillamond)
Kelvin Wormgoor (tevens understudy Fiyero)
Sandra Wijnhout (tevens understudy Madame Akaber)
Myrthe Maljers (tevens understudy Nessarose)
Manon Novak (tevens understudy Glinda)
Bettina Holwerda (tevens understudy Elphaba)
Eva Scheffers
Vicky Ridoch
Vivian Gomez
Kris Siekerman
Suzanne de Heij (tevens understudy Elphaba)
Penny Vos (tevens understudy Madame Akaber)
Rhys George
Merlijn Wolsink
James Cook (tevens understudy Moq)
Kit Gresty
Dieter Spileers (tevens understudy Fiyero en Dr. Dillamond)
Corinne Ponton
Chiara Ludemann
Heather Carino (tevens understudy Nessarose)
Ianthe Tavernier (tevens understudy Glinda)
Het Verhaal
Eerste akte
De inwoners van Oz vieren de dood van de Slechte Heks Van Het Westen. Galinda komt naar beneden in haar luchtbel om te bevestigen dat de Heks is gesmolten.
Het verhaal gaat vele jaren terug, naar de geboorte van de groene Elphaba Tropp. Elphaba heeft een ongelukkige jeugd, ze wordt gediscrimineerd en haar moeder komt vroegtijdig te overlijden. Op de Shiz Universiteit ontmoet Elphaba voor het eerst Galinda. In een woedeaanval, als haar wordt verteld dat ze haar kamer moet delen met de verwende en populaire Galinda, laat Elphaba per ongeluk een ongewoon magisch talent zien. Dit maakt indruk op Madam Akaber, het hoofd van Shiz, die denkt dat Elphaba’s talent misschien de Tovenaar van Oz kan helpen. Dit bespreekt ze met Elphaba en die fantaseert over een toekomst met de Tovenaar. Galinda is boos en jaloers en ze krijgt meteen een hekel aan Elphaba. Dat is wederzijds en door een misverstand moeten ze ook nog een kamer met elkaar delen.
Dr. Dillamond, een geit en de enige dierenprofessor van Shiz Universiteit, geeft een geschiedenisles die wordt onderbroken door een anti-dieren tekst op de achterkant van het bord, waarschijnlijk met bloed geschreven. Op het bord staat: “Dieren moeten gezien worden en niet gehoord.” Nadat hij de les vroegtijdig beëindigt, vertelt hij Elphaba dat iemand er voor heeft gezorgd dat de dieren in Oz niet meer kunnen praten.
Prins Fiyero arriveert op de Shiz Universiteit en maakt meteen indruk door zijn vrije en zorgeloze levensstijl aan de studenten te verkondigen. Fiyero gaat naar een feest in de plaatselijke danszaal en vraagt Galinda mee als date. Galinda's vriendinnen zien een zwarte punthoed terwijl ze zich klaarmaken voor het feest. Ze bedenken een plan om deze punthoed aan Elphaba te geven als 'cadeautje', bedoeld om haar belachelijk te maken. Galinda haalt de hopeloze student Moq over om Nessarose (Elphaba’s gehandicapte zus die in een rolstoel zit) mee te nemen naar het feest, niet om aardig te zijn maar om te zorgen dat Moq Galinda niet meer lastig valt. Nessarose is verliefd op Moq en is zo blij dat hij haar naar het feest vraagt, dat ze aan Elphaba vraagt of er misschien iets is wat ze terug kan doen tegenover Galinda. Op het feest is Galinda verrast Madam Akaber te zien, die haar een oefen-toverstok geeft en zegt dat Elphaba haar heeft verteld dat ze een goede heks is en dat ze samen met Elphaba is toegelaten tot Madam Akabers toverlessen. Het is duidelijk dat Elphaba Madame Morrible heeft overgehaald om iets aardigs te doen tegenover Galinda. Elphaba kom op het feest en draagt de hoed die Galinda haar heeft gegeven. Iedereen lacht haar echter uit om de belachelijke punthoed. Zelfverzekerd danst Elphaba echter verder zonder muziek en trekt zich niets aan van de rest, ze is het gewend om uitgelachen te worden. Fiyero is onder de indruk van Elphaba. Galinda heeft spijt dat ze Elphaba zo voor de gek heeft gehouden met de punthoed, terwijl Elphaba iets goeds voor haar heeft gedaan. Galinda gaat samen met Elphaba dansen en zo ontstaat er een nieuwe vriendschap. Na het feest praten ze met elkaar in hun kamer. Elphaba vertelt dat haar vader haar haat omdat ze groen is, en daarom liet haar vader Elphaba’s moeder op melkbloemen kauwen tijdens de zwangerschap van Nessarose. Daardoor werd Nessarose te vroeg geboren en is hierdoor gehandicapt en tijdens de bevalling stierf haar moeder. Galinda stelt Elphaba gerust, en wil graag iets goeds voor haar doen. Galinda besluit Elphaba een makeover te geven en haar populair te maken.
De volgende dag komen er inwoners van Oz aan die Dokter Dillamond weghalen. De nieuwe leraar geschiedenis komt aan met een leeuwenjong in een kooi, en hij vertelt dat alle dieren in kooien nooit meer zullen leren praten. Elphaba, die woedend is, betovert de hele klas behalve Fiyero en samen stelen ze het leeuwenjong en laten ze het vrij. Het lijkt eventjes alsof Elphaba en Fiyero zich tot elkaar voelen aangetrokken, maar Fiyero rent weg. Elphaba trekt zich terug onder een brug en bedenkt dat iemand als Fiyero nooit verliefd op haar zal worden. Madam Akaber vindt Elphaba en vertelt dat Elphaba een bezoek mag brengen aan de Tovenaar van Oz. Op het station zien Galinda en Fiyero dat Elphaba naar Emerald City gaat. Galinda vindt het jammer dat Fiyero niet zo veel meer om haar geeft. Fiyero heeft bloemen meegebracht als afscheidscadeau voor Elphaba. Hij lijkt dan ook meer geïnteresseerd in Elphaba dan in Galinda. In een poging om indruk te maken op Fiyero zegt Galinda dat ze haar naam laat veranderen in “Glinda”. Dat doet ze uit eer voor Dokter Dillamond, die haar naam altijd zo uitsprak. Fiyero is niet onder de indruk en omdat Elphaba medelijden heeft met Glinda nodigt ze haar uit om mee te gaan naar de Tovenaar van Oz.
Na een toeristische dag in de Smaragdstad, ontmoeten Elphaba en Glinda de Tovenaar. Met veel toeters en bellen wil hij indruk maken en vraagt Elphaba of ze met hem mee wilt werken. Als test vraagt hij of Elphaba zijn dienaar-aap, Chistery, de kracht kan geven te vliegen met behulp van een eeuwenoud toverboek, de Grimmerie. Elphaba laat zien dat ze de verloren taal van de Grimmerie uitstekend begrijpt en geeft de aap vleugels. De Tovenaar laat een hele kist vol gevleugelde apen zien, en merkt op dat ze goede spionnen zouden zouden zijn om dieren op te pakken die dingen tegen zijn regime in doen. Elphaba beseft dat de Tovenaar zelf geen krachten heeft en dat hij haar wil gebruiken. Ze rent weg met de Grimmerie en Glinda, achtervolgd door de paleisbewakers.
Elphaba en Glinda rennen naar de hoogste toren, waar ze horen dat Madam Akaber tegen de inwoners van Oz zegt dat Elphaba een “Valse Heks” is en dat ze de apen heeft betoverd. Elphaba betovert een bezemsteel zodat ze er op kan vliegen met behulp van de Grimmerie. Ze probeert Glinda over te halen met haar mee te gaan, maar Glinda vindt haar reputatie té belangrijk om dat te doen. Elphaba verlaat Glinda en belooft de Tovenaar voor altijd te bevechten met al haar kracht.
Tweede akte
Vele jaren zijn verstreken, en Elphaba wordt nu de “Slechte Heks Van Het Westen” genoemd. Glinda en Madam Akaber houden een persconferentie om bekend te maken dat Glinda gaat trouwen met Fiyero. Ondertussen komt Elphaba aan bij het landhuis van de gouverneur van Munchkinland, op zoek naar een plek om te vluchten. Nessarose, die nu de gouverneur is vanwege haar vaders zelfmoord, neemt het Elphaba kwalijk dat ze haar magie niet gebruikt om haar handicap weg te toveren. Om haar schuldgevoelens te verzachten betovert Elphaba de zilveren schoentjes van Nessarose, waardoor ze weer kan lopen. Moq, die nu de dienaar van Nessarose is, raapt alle moed bij elkaar en vertelt dat zijn liefde voor Nessarose niet echt was en dat hij eigenlijk verliefd is op Glinda. Nessarose is woedend en ze betovert Boq met de Grimmerie waardoor zijn hart begint te krimpen. Terwijl Elphaba hem nog probeert te redden, laat Nessarose zien dat haar obsessie voor Boq er nu tot leidt dat ze het Munchkinvolk gaat onderdrukken. Elphaba zorgt ervoor dat Moq kan leven zonder hart door hem om te toveren tot de Blikkenman. Een verafschuwde Nessarose beschuldigt Elphaba en vanwege alle propaganda van de Tovenaar en Madame Morrible gelooft Moq dat Elphaba hem betoverd heeft.
Elphaba keert terug naar het paleis van de Tovenaar om de vliegende apen vrij te laten. De Tovenaar probeert haar weer voor hem te winnen door er mee in te stemmen dat Elphaba de apen vrijlaat. Elphaba ontdekt Dr. Dillamond in de kooi en weigert het aanbod van de Tovenaar. Ze probeert te ontsnappen, en vlucht naar Fiyero. Hij bevestigt zijn ware liefde voor Elphaba en vlucht met haar In een donker bos uiten Fiyero en Elphaba hun liefde, maar ze worden onderbroken als Elphaba ontdekt dat haar zus in gevaar is. Ze vliegt erheen maar is te laat, want het huis van Dorothy is op Nessarose gevallen, waardoor ze dood is. De paleisbewakers grijpen Elphaba, maar Fiyero komt tussenbeide en laat Elphaba ontsnappen voordat hij zichzelf over geeft. De bewakers nemen hem mee naar een nabijgelegen maïsveld, en martelen hem zodat hij vertelt waar Elphaba is. In een van Fiyero’s familiekastelen probeert Elphaba met een toverspreuk het leven van Fiyero te redden, maar omdat ze denkt dat het mislukt is en dat Fiyero dood is, accepteert ze haar reputatie als “slecht”.
Ondertussen bereiden Moq en de inwoners van Oz een heksenjacht voor. Moq zegt dat Elphaba hem met slechte bedoelingen heeft omgetoverd tot blikken man en weet niet dat Elphaba hem juist heeft gered. Het leeuwenjong dat Elphaba had bevrijd op Shiz is ook op de bijeenkomst en blijkt de Laffe Leeuw te zijn. Moq vertelt dat Elphaba zo hard voor hem heeft gevochten, dat hij zichzelf niet meer heeft leren verdedigen, en dat hij daarom geen moed meer heeft; opnieuw is Elphaba’s goede daad niet overgekomen bij de menigte. Omdat Glinda de heksenjacht ziet reist ze naar Elphaba in Fiyero’s kasteel om haar te zeggen dat ze Dorothy (die ze gevangen houdt) moet vrijlaten, maar Elphaba weigert. Ze doet echter wel lief tegen Glinda en behandelt haar weer als een vriendin. Elphaba belooft Glinda's naam niet te vergeten en vraagt haar de macht over te nemen in Oz. Glinda gaat akkoord en de twee erkennen de waarde van hun vriendschap. Als de menigte aankomt bij het paleis gooit Dorothy een emmer water over Elphaba, waardoor ze smelt. Glinda vind het groene flesje onder Elphaba's hoed en ontdekt zo dat De Tovenaar de vader is van Elphaba. Glinda vertelt de Tovenaar dat hij Oz moet verlaten met zijn luchtballon en stuurt Madam Akaber naar de gevangenis, waarna ze zich voorbereidt om de burgers van Oz toe te spreken, zoals aan het begin van de musical.
Ondertussen opent Fiyero, die door de spreuk van Elphaba omgetoverd werd tot Vogelverschrikker om te voorkomen dat hij nog zou lijden, een geheime deur in het kasteel. Fiyero ontdekt Elphaba en vanaf dat moment zijn ze weer samen. Fiyero zegt, dat als ze veilig willen zijn, ze voor altijd Oz moeten verlaten. Elphaba wil Glinda vertellen dat ze leeft, Fiyero staat er echter op dat niemand het ooit mag weten. Glinda spreekt de inwoners van Oz toe, en zegt dat ze als “Glinda The Good” graag de regering wil hervormen. Elphaba en Fiyero verlaten Oz voor altijd, en Glinda viert samen met de inwoners van Oz de dood van de Slechte Heks van het Westen.
Media
De trailer van de Nederlandse productie.
Video van het optreden van Chantal Janzen en Willemijn Verkaik in Wicked tijdens de uitreiking van de Musical Awards 2011 in het De La Mar Theater.
Video van het bezoek van de Nederlandse cast aan de voorstelling in New York.
Over de voorstelling
- Wicked betekent onder andere: te gek, gaaf, vet, cool, slecht, waanzinnig, boos, vervloekt en betoverd.
- WICKED trok 30 miljoen bezoekers wereldwijd, waaronder vele wereldsterren zoals Steven Spielberg, Glenn Close, Nicole Kidman, Bruce Springsteen, Bono, Richard Gere en Goldie Hawn.
- WICKED is een van de meest succesvolle musical op Broadway.
- Hoofdrolspeelster Willemijn Verkaik speelde de rol van Elphaba tevens ruim drie jaar lang in Duitsland, en was tevens als Elphaba te zien op het Londense West End en op Broadway (New York). Ze is de enige actrice die deze rol in vier landen en drie talen heeft gespeeld.
Recensies
Sprookjesmusicals zijn vaak irritant, omdat ze zowel ouders als kinderen tevreden moeten stellen. Wicked staat in de goede traditie van Into the Woods van Stephen Sondheim, een sprookjesmusical met ballen, humor en hersens. (Patrick van den Hanenberg, Volkskrant 8-11-2011)
Wanneer Willemijn Verkaik, die de rol van Elphaba voor haar rekening neemt, het publiek de pauze in stuurt met het nummer ‘Ik lach om zwaartekracht’, beneemt ze je letterlijk de adem. Wat een stem heeft die vrouw. En dwars door haar groene make-up heen weet de actrice zowel kracht als kwetsbaarheid uit te stralen. (Esther Kleuver, Telegraaf 8-11-2011)
Twee toptalenten spelen die heksen. Chantal Janzen maakt van de goede een onweerstaanbaar geestige parodie op haar eigen zoetige uitstraling (“wat is het heerlijk om mij te zien”) en Willemijn Verkaik maakt een gave mengeling van verdriet en verbittering. (Henk van Gelder, NRC 7-11-2011)
Bronnen
- Productie
- Auteur Winnie Holzman
- Vertaling Martine Bijl
- Muziek Stephen Schwartz
- Regie Joe Mantello
- Regie Jan-Eric Hulsman
- Regie Lisa Leguillou
- Choreografie Belinda Jean Edwards
- Choreografie James Lynn Abbott
- Choreografie Corrine McFadden-Herrera
- Choreografie Wayne Cilento
- Decor Eugene Lee
- Decor Edward Pierce
- Kostuums Susan Hilferty
- Licht Kenneth Posner
- Uitvoerende Chantal Janzen
- Uitvoerende Nuno Azevedo
- Uitvoerende Eva Scheffers
- Uitvoerende Jeroen Duijghuisen
- Uitvoerende Suzanne de Heij
- Uitvoerende Jim Bakkum
- Uitvoerende Christanne de Bruijn
- Uitvoerende Ben Cox
- Uitvoerende Manon Novak
- Uitvoerende Dieter Spileers
- Uitvoerende Vicky Riddoch
- Uitvoerende Kris Siekerman
- Uitvoerende Niels Jacobs
- Uitvoerende Penny Vos
- Uitvoerende Vivian Gomez
- Uitvoerende Kelvin Wormgoor
- Uitvoerende Leo-Alexander Hewitt
- Uitvoerende Bill van Dijk
- Uitvoerende John ter Riet
- Uitvoerende Jochem Feste Roozemond
- Uitvoerende Ianthe Tavernier
- Uitvoerende Bettina Holwerda
- Uitvoerende Tommie Luyben
- Uitvoerende Martijn Vogel
- Uitvoerende Neil Dolan
- Uitvoerende Willemijn Verkaik
- Uitvoerende Myrthe Maljers
- Uitvoerende Sandra Wijnhout
- Uitvoerende Céline Purcell
- Uitvoerende Pamela Teves
- Uitvoerende Renée van Wegberg
- Uitvoering muziek Wijnoud van Klinken
- Uitvoering muziek Ben Schultz
- Uitvoering muziek Erica van den Berg
- Uitvoering muziek Henk van Benthem
- Uitvoering muziek Jurgen van Hattum
- Uitvoering muziek Henk Ummels
- Uitvoering muziek Luc Souren
- Uitvoering muziek Mark van den Beemt
- Uitvoering muziek Imre Rolleman
- Uitvoering muziek Martin Baai
- Uitvoering muziek Arthur Postma
- Uitvoering muziek Johannes Adema
- Uitvoering muziek Peter Kil
- Uitvoering muziek Karel Gerritsma
- Uitvoering muziek Wim van den Haak
- Uitvoering muziek Frank Wardenier
- Uitvoering muziek Angelo Toorré
- Uitvoering muziek Jeroen Dur
- Uitvoering muziek Jean Pierre Grannetia
- Uitvoering muziek Ymke Broers
- Uitvoering muziek Joop Gieben
- Uitvoering muziek Mascha Hoogendoorn
- Uitvoering muziek Paul Mulder
- Uitvoering muziek Allard Robert
- Uitvoering muziek Jeroen Geevers
- Uitvoering muziek Rosite van der Woude
- PR-fase1
- PR-fase2
- PR-fase1-skipped
- Amusementsvorm
- Musical
- Verenigde Staten van Amerika
- Seizoen 2011/2012
- Producties Joop van den Ende Theaterproducties BV
- Producties Marc Platt Productions
- Producties Universal Pictures
- Producties The Araca Group
- Producties John B. Platt
- Producties David Stone
- Premieres Circustheater, 's-Gravenhage