De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Chantal-janzen.jpg


Chantal Janzen in Tarzan

NaamChantal Janzen
Geboren15 februari 1979
Tegelen
BeroepActeur
IMDb-profiel

Chantal Janzen (Tegelen, 15 februari 1979) is een Nederlandse actrice, musicalster en presentatrice die onder meer te zien was in 42nd Street, Saturday Night Fever, Beauty and the Beast en Tarzan. Ook presenteert ze sinds 2005 televisieprogramma's.

Biografie

Chantal Janzen studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze kreeg les in klassieke dans, moderne dans, jazzdans, acteren, spel en zang, tap en musicalrepertoire. Ze speelde onder andere in de musicals Crazy For You, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, Saturday Night Fever, 42nd Street, Beauty and the Beast en Tarzan. Verder trad ze als soliste op in musicals in Ahoy (2002 en 2004).

Op televisie speelde ze gastrollen in Baantjer, Intensive Care, De Band, Meiden van De Wit en Kinderen Geen Bezwaar. Ook presenteerde ze samen met Carlo Boszhard het televisieprogramma Staatsloterij Live en samen met Martijn Krabbé Idols. Janzen was ook op het witte doek te zien. Ze speelde in de films: De Dominee, Feestje, Deuce Bigalow II, Volle Maan, Alles is Liefde, Kicks en de telefilm Loverboy. In december 2002 verscheen haar cd-single Achter De Sterren, de titelsong van de speelfilm Science Fiction.

Chantal Janzen kreeg de John Kraaijkamp Musical Award 2002 voor Aanstormend Talent voor haar hoofdrol in Saturday Night Fever en de Soetelieve Beurs voor Aanstormend Musical Talent. Ook ontving ze een Musical Award in 2005 voor Beste Vrouwelijke Bijrol in Crazy For You. Ze was genomineerd voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol 2006 voor Beauty and the Beast en in 2007 voor haar rol Jane in de musical Tarzan. Stage Holding bood haar de kans om in het seizoen 2008/2009 in Boeing Boeing te spelen naast Jon van Eerd. Op 19 mei 2008 werd bekend dat Janzen deze rol niet zou spelen. Ze zou de rol van Jane in de productie Tarzan blijven spelen. De rol die Janzen in Boeing Boeing zou spelen werd overgenomen door Lone van Roosendaal. In verband met haar zwangerschap legde ze de rol van Jane van september 2008 tot april 2009 neer, en werd tijdelijk vervangen door Bente van den Brand. Ook speelde ze in de Disney Musical Sing-Along. In 2010 is Janzen te zien in de Nederlandse speciaal voor haar geschreven musical Petticoat. In 2011 speelt Chantal Glinda in de musical Wicked.

Chantal Janzens voorbeelden zijn Stanley Burleson, Simone Kleinsma, Paul de Leeuw, Huub Stapel en Jon van Eerd.

Nominatie John Kraaijkamp Musical Award 2011

De musical Petticoat leverde Chantal Janzen een nominatie op voor de John Kraaijkamp Musical Award 2011 voor de beste Vrouwelijke hoofdrol in een grote musical.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de premieres van voorstellingen waar Chantal Janzen aan meewerkte, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie: Voorstellingen van Chantal Janzen

Bronnen