Ton Lutz: Repertoire - Theater - N.V. Het Residentie Tooneel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Ton Lutz. Foto: F.L. Lemaire/MAI. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ton Lutz:

N.V. Het Residentie Tooneel

Aan het eind van de jaren dertig ontstond vanuit het Haagse gezelschap Het Hofstad Tooneel de N.V. Het Residentie Tooneel. De Koninklijke Schouwburg in Den Haag was het thuistheater van het gezelschap. Tijdens de bezettingsjaren ging Het Residentie Tooneel door met spelen – uiteraard met een aangepast repertoire. Toen het gezelschap ten faveure van het Deutsches Theater in den Niederlanden uit De Koninklijke Schouwburg – door de bezetter omgedoopt in Stadsschouwburg – werd gezet, verlegde het zijn activiteiten naar de Princesse Schouwburg. Maar zodra de oorlog voorbij was en het Deutsches Theater in den Niederlanden een zachte dood gestorven was, nam Het Residentie Tooneel haar eigen huis weer in bezit – waarbij de oorspronkelijke naam direct in ere werd hersteld. Ook het merendeel van de spelersgroep keerde terug op het eigen honk – en in de zomer van 1945 werd dat ‘tableau van tovenaars’ versterkt door de komst van de jonge acteur Ton Lutz.

Het Residentie Tooneel had de oorlog dus ‘overleefd’ en trok direct na de bevrijding het land in met reprises van geliefde voorstellingen. Zo kon het gebeuren dat Ton Lutz die zomer debuteerde in een voorstelling van Hamlet die oorspronkelijk in januari 1943 in première was gegaan.

Hieronder vindt u een overzicht van de voorstellingen van N.V. Het Residentie Tooneel waarin Ton Lutz gedurende twee seizoenen speelde.

Foto's

Paul Steenbergen (op de troon) en Ton Lutz (daarachter) in Açoka, Het Residentie Tooneel, 1946. Foto E. van Wijk. Collectie TIN.

Paul Steenbergen (op de troon) en Ton Lutz (daarachter) in Açoka, Het Residentie Tooneel, 1946. Foto E. van Wijk. Collectie TIN.

Bestand 68193.jpg Bestand 73926.jpg

Decorontwerpen van Willem Deering voor Açoka, Het Residentie Tooneel, 1946. Collectie TIN.

Overzicht