Tijdlijn Theater:2000

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


2000: Koos Terpstra laat cabaretiers spelen in de Driestuiversopera van Brecht

Regisseur en schrijver Koos Terpstra wordt in 2000 artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel (NNT). In datzelfde jaar vraagt hij De Ploeg - dat zijn de cabaretiers van NUHR: Peter Heerschop, Joep van Deudekom en Viggo Waas, aangevuld met acteurs Han Römer, Titus Tiel Groenestege en Genio de Groot - om onder regie van Matthijs Rümke de Driestuiversopera van Brecht en Weil te spelen. De cast wordt aangevuld met actrices Margôt Ros en Carice van Houten, acht dansers en een orkest. Terpstra heeft de vertaling en bewerking gemaakt.

Het verhaal gaat over de sympathieke bendeleider Mackie Messer en zijn lastige relaties met de wet, met zijn schoonvader en bedelaarskoning Peachum, met zijn liefje Polly, en met de vrouwen Jenny en Lucy. De onderliggende boodschap: het lompenproletariaat, slachtoffer van het kapitalisme, zet geld en eigenbelang bovenaan, ten koste van liefde en empathie. Bekendste citaat uit deze opera: 'Eerst komt het eten, dan de moraal'. Brecht gebruikt het door hem bedachte ‘Verfremdungseffect’: de acteurs stappen geregeld uit het verhaal om het publiek aan te spreken en na te laten denken, waardoor het publiek juist de boodschap in plaats van het verhaal meekrijgt.

Dit effect kan natuurlijk bij uitstek door cabaretiers toegepast worden. De soms clowneske bewerking wordt een grote publiekstrekker. De pers is echter gematigd enthousiast. De vondst om cabaretiers Brecht te laten spelen wordt door bijna iedereen zeer goed ontvangen, maar men vindt dat soms de meligheid overheerst en dat daarmee Brechts ironie verloren gaat. Ook noemen verschillende recensies de vele terzijdes, die ervoor zorgen dat het verhaal rommelig wordt.