Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld.

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


   Vastlegging

   Informatie

   Tartuffe van Molière bewerkt door Martine Vosmaer, Frances Sanders vertaald door Martine Vosmaer, Frances Sanders Producent: Art & Pro
   Seizoen: 1997/1998
   Trefwoorden: Repertoiretoneel

   Team

   Regie: Frances Sanders
   Dramaturgie: Carel Alphenaar
   Productie: Rosalie Mohr
   Kostuums: Willemeijn van Brussel
   Decorontwerp: Stans Lutz
   Lichtontwerp: Imena Margaretha Rijsdijk

   Uitvoerenden

   Tartuffe: Peter Sonneveld
   Orgon: Har Smeets
   Elmire: Debbie Korper
   Marianne / Pernelle: Nina Deuss
   Dorine: Mijs Heesen
   Damis: Jochem Stavenuiter
   Valère: Rop Verheijen
   Overige rollen: Guido Kleene

   Over de voorstelling

   Alles aan de voorstelling van Sanders ademt verveling en decadentie. Het decor verbeeldt tijdloze rijkdom, er staat een vleugel, er hangen fluwelen gordijnen en ook door de week draagt de familie avondkleding. De kracht van Sanders’ regie ligt in de beheersing en inde fijnzinnige humor. (Maartje Den Breejen, Parool 27-4-1998)
   De keus om Tartuffe compromisloos naar vandaag te halen is altijd een lastige. Frances Sanders heeft dat dan ook niet gedaan: aankleding en stijl zijn noch helemaal van toen, noch van nu, zoals ook de teksten zich bewegen tussen vlot modern en flarden rijm die prompt ironiserend werken. (Peter Liefhebber, Telegraaf 27-4-1998)
   En wat mij voor deze voorstelling vooral innam, was het hoge Belgische gehalte: niet als arrogante grap over onze dierbare, maar toch wel regelmatig verbijsterende zuiderburen, maar als gevoel. Zo vlak na de nieuwste ontwikkelingen in het Marc Dutroux drama werkte het dan ook gruwelijk grappig, dat de Gerechtsdienaar des Konings in de plotselinge omslag van de plot niet Orgon, maar Tartuffe komt arresteren in hilarisch werkende Vlaamse tongval: een door de actualoteit Art & Pro in de schoot geworpen, maar niettemin superieur theatraal moment. (Hans Oranje, Trouw 28-4-1998)

   Bronnen