Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Affiche Tartuffe - Art & Pro - 1998-04-24.jpg

TitelTartuffe
ProducentArt & Pro
Co-productie metStichting Theater Het Amsterdamse Bos
DisciplineToneel
OnderwerpRepertoiretoneel
Premièredatum24 april 1998
Seizoen1997/1998
LocatieRozentheater, Amsterdam

Informatie

Tartuffe van Molière bewerkt door Martine Vosmaer, Frances Sanders vertaald door Martine Vosmaer, Frances Sanders Producent: Art & Pro
Seizoen: 1997/1998
Trefwoorden: Repertoiretoneel

Team

Regie: Frances Sanders
Dramaturgie: Carel Alphenaar
Productie: Rosalie Mohr
Kostuums: Willemeijn van Brussel
Decorontwerp: Stans Lutz
Lichtontwerp: Imena Margaretha Rijsdijk

Uitvoerenden

Tartuffe: Peter Sonneveld
Orgon: Har Smeets
Elmire: Debbie Korper
Marianne / Pernelle: Nina Deuss
Dorine: Mijs Heesen
Damis: Jochem Stavenuiter
Valère: Rop Verheijen
Overige rollen: Guido Kleene

Over de voorstelling

Alles aan de voorstelling van Sanders ademt verveling en decadentie. Het decor verbeeldt tijdloze rijkdom, er staat een vleugel, er hangen fluwelen gordijnen en ook door de week draagt de familie avondkleding. De kracht van Sanders’ regie ligt in de beheersing en inde fijnzinnige humor. (Maartje Den Breejen, Parool 27-4-1998)
De keus om Tartuffe compromisloos naar vandaag te halen is altijd een lastige. Frances Sanders heeft dat dan ook niet gedaan: aankleding en stijl zijn noch helemaal van toen, noch van nu, zoals ook de teksten zich bewegen tussen vlot modern en flarden rijm die prompt ironiserend werken. (Peter Liefhebber, Telegraaf 27-4-1998)
En wat mij voor deze voorstelling vooral innam, was het hoge Belgische gehalte: niet als arrogante grap over onze dierbare, maar toch wel regelmatig verbijsterende zuiderburen, maar als gevoel. Zo vlak na de nieuwste ontwikkelingen in het Marc Dutroux drama werkte het dan ook gruwelijk grappig, dat de Gerechtsdienaar des Konings in de plotselinge omslag van de plot niet Orgon, maar Tartuffe komt arresteren in hilarisch werkende Vlaamse tongval: een door de actualoteit Art & Pro in de schoot geworpen, maar niettemin superieur theatraal moment. (Hans Oranje, Trouw 28-4-1998)

Bronnen