Poten en friezen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Poten (enkelvoud: poot) en friezen (enkelvoud: fries) vormen tezamen de standaard afstopping in een z.g. lijsttheater.

Afstopping heeft ten doel het zicht op een toneel (= het speelvlak) te beperken tot wat ook bedoeld is om door de toeschouwer vanuit de zaal gezien te worden. Het publiek heeft daardoor geen zicht op de ruimten opzij, boven en achter het speelvlak, waar de spelers zich voorbereiden, decors en rekwisieten voor volgende scenes gereed worden gemaakt en allerlei apparatuur e.d. zijn opgesteld.

Een poot bestaat meestal uit een brede lap stof van een zware kwaliteit wol of velours, die geen licht doorlaten; deze lap stof wordt doorgaans verticaal aan de zijden van het speelvlak en evenwijdig aan toneelopening opgehangen. Een fries is een smalle lange lap stof van hetzelfde materiaal dat horizontaal boven het toneel wordt opgehangen.

In Nederland heeft de stof waarmee de poten en friezen gemaakt worden meestal de kleur nachtblauw of zwart, maar kunnen in principe in alle kleuren voorkomen. Poten en friezen behoeven voorts niet altijd te bestaan uit de standaard afstopping, maar kunnen ook onderdeel van een ontworpen decor vormen, waarbij de poten bijvoorbeeld 'bomen in een bos' voorstellen en de friezen de 'takken en het bladerdak' of de 'lucht met wolken'. De vorm van gebruik van poten en friezen komt voor uit het traditionele coulissendecor, bestaande uit coulissen, friezen en een geschilderd achterdoek

Voor een verdere toelichting op internet zie ook: Theaterinrichting en bijbehorende termen