Rekwisieten

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

<protect><type>thesau</type><id>649</id></protect>

Rekwisieten Een verzamelnaam voor alle voorwerpen die tijdens een voorstelling op het toneel in een scène gebruikt worden en die niet als onderdeel vast verbonden zijn aan het decor of als kledingstuk onderdeel vormen van het kostuum.

Rekwisieten zijn algemene gebruiksvoorwerpen, zoals stoelen, tafels en andere meubelstukken, serviesgoed, drinkglazen, tassen, wandelstokken, wapens etc. Ook alles wat gegeten en gedronken wordt op het toneel valt onder het begrip rekwisiet, alsmede de mechanische geluids- en visuele effecten die in het verleden vaak verbonden waren aan het gebruik van rekwisieten, zoals pistoolschoten, deurbellen, telefoon- en glasgerinkel, of met mechanische middelen voortgebrachte effecten als regen, wind, donder en bliksem e.d. NB. Sinds de ontwikkeling van de ruime mogelijkheden van geluids-, belichtings- en videotechniek worden veel van de traditionele effecten thans electronisch verzorgd en vallen onder de desbetreffende technische afdeling. Ook vloer- en tafelkleden zijn te zien als rekwisieten, evenals gordijnen, losse draperiën, kamerplanten en andere decoraties.

Kledingstukken en/of onderdelen van een kostuum of aan het kostuum gerelateerde voorwerpen, die niet direct door de speler in de scene gedragen of gebruikt worden, zoals zakdoeken, sjaals, hoeden, handschoenen etc. worden ook als rekwisieten beschouwd. Wanneer er levende dieren in een stuk voorkomen, zullen deze vallen onder het begrip rekwisieten al zal daar vaak een specialist worden aangetrokken om het dier te begeleiden en zorg te dragen voor zijn welzijn.

Bijzondere rekwisieten zijn ook alle effecten die te maken hebben met ‘open vuur’ en vuurwerk op het toneel. Vanwege wettelijke bepalingen zal ook daarvoor aparte deskundigheid c.q. geautoriseerde specialist voor worden aangetrokken, pyrotechnicus genaamd. (Zie: theatertechnicus gespecialiseerd).

Omdat rekwisieten meestal echte gebruiksvoorwerpen zijn werden deze meestal uit het dagelijkse leven gehaald, gekocht, gehuurd, geleend of zonodig nieuw gemaakt. Omdat veel stukken in een andere tijdsperiode spelen beschikten theatergezelschappen soms over rekwisieten -depots opzetten om over gebruiksvoorwerpen voor verschillende tijdsperioden te kunnen beschikken. Tegenwoordig worden rekwisieten ook vaak specifiek ontworpen door een decorontwerper of kostuumontwerper of de scenograaf om zo aan te sluiten bij de stijl van het decors en/of de kostuums.

In de theaterpraktijk worden rekwisieten beheerd en verzorgd door een gespecialiseerde theatertechnicus, die rekwisiteur wordt genoemd.

Voor een overzicht zie: Categorie:Rekwisieten