In verband met websiteonderhoud is het tussen vrijdag 18 juni 16:00u en (naar verwachting) woensdag 23 juni 11:30u niet mogelijk om bewerkingen te doen op de Theaterencyclopedie. Het bekijken van de websitepagina's blijft wel mogelijk.

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:Rolverdeling en uitvoerenden

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


  Muzikale uitvoering: Koor van OPERA2DAY, Patrick Pranger, Orkest van OPERA2DAY

  1399911930.jpg

  Informatie

  Medée van Luigi Cherubini, muzikaal bewerkt door Ezequiel Menalled en dramaturgisch bewerking en libretto vanSerge van Veggel en Minnekus de Groot OPERA2DAY
  Seizoen: 2012/2013, 2013/2014, 2014/2015
  Trefwoorden: Opera

  Team

  Regie: Serge van Veggel
  Muzikale leiding: Hernán Schvartzman
  Choreografie: Thom Stuart
  Kostuums: Joost van Wijmen
  Decorontwerp: Herbert Janse
  Lichtontwerp: Uri Rapaport
  Muziek: Ezequiel Menalled

  Uitvoering muziek: Patrick Pranger, Koor van Opera2day, orkest van Opera2day

  Uitvoerenden

  Capucine Chiaudani, Dario Schmunck, Alexandra Schoeny, Marjolein Niels, Huub Claessens, Laura Pisani, Carolina Luppers

  Over de voorstelling

  OPERA2DAY brengt in het najaar van 2014 haar succesvolle productie Médée in reprise. Médée is een van de meest dramatische werken uit de operaliteratuur gecomponeerd door Luigi Cherubini. Dit flamboyante werk – ooit een van de visitekaartjes van Maria Callas – toont de wraak van Medea als zij door Jason wordt verlaten. Ze vermoordt diens nieuwe geliefde en als ultieme wraak ook de twee kinderen die ze met hem had. OPERA2DAY maakt er volgens NRC een 'bloedstollende voorstelling van die de toeschouwer ontredderd achterlaat'.

  1385312579.jpg

  AANBEVOLEN DOOR BEETHOVEN EN BRAHMS

  Médée is het meesterwerk van de Italiaanse componist Luigi Cherubini (1760 – 1842) en een paradepaardje binnen het operagenre. Grote componisten behoorden tot de bewonderaars. Beethoven schreef Cherubini in een brief over diens werken: 'Feitelijk acht ik ze hoger dan mijn eigen composities.' Brahms zei dat ‘deze Médée het werk is dat we onder musici erkennen als de hoogte top van de dramatische muziek’.

  TERUG NAAR DE OORSPRONKELIJKE VORM

  Médée is een ‘opéra-comique’. Dit wil niet zeggen dat het werk komisch is, maar dat de muziek wordt gecombineerd met gesproken teksten. Dat was niet in alle tijden geliefd en het stuk werd ook vooral bekend in de 20e eeuwse Italiaanse bewerking, die ook door Maria Callas werd vertolkt. OPERA2DAY gaat in haar productie terug naar de bron en voert de oorspronkelijke Franse partituur uit op historisch instrumentarium. In de tekstscenes, die waren bedoeld om het drama weer dicht bij het publiek te brengen, zagen we een kans. Er werden nieuwe teksten geschreven en de opera werd weer tot een geheel gemaakt ook met gebruik van een soundscape en nieuw gecomponeerde muziek. Dit geeft volgens bezoekers 'een filmische ervaring'.

  Video

  Bronnen