Mary Dresselhuys: Repertoire - Joop van den Ende Theaterproducties

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Mary Dresselhuys. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Mary Dresselhuys:

Joop van den Ende Theaterproducties

Mary Dresselhuys en Jeroen Krabbé in De mandarijnenkamer, Joop van den Ende Theaterproducties 1976. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Acteur Jeroen Krabbé zorgt ervoor dat Joop van den Ende begin jaren zeventig contact opneemt met Mary Dresselhuys. Het is het begin van een jarenlange samenwerking. Slippers van Alan Ayckbourn is in 1973 de eerste productie waarin ze samenwerken. De verbintenis is vruchtbaar en ze verliezen elkaar zowel zakelijk als privé niet meer uit het oog. Naast het spelen van vele rollen, kiest Dresselhuys regelmatig de te spelen stukken uit en vertaalt ze ze, indien nodig, naar het Nederlands. Van den Ende zegt veel van haar geleerd te hebben:

"Mary Dresselhuys heeft naast het spelen van toneelrollen ook altijd oog gehad voor de commerciële kant van het toneel. (...) Daarom vormden Mary en ik zo'n goede combinatie. Vooral in de beginfase van mijn bedrijf heeft ze mij ontzettend veel geleerd over het vak. Waar zitten de gevaren in een productie, hoe houd je het budget in de hand, dat soort zaken. Veel actrices vragen niet wat iets kost als ze gekleed worden, als het maar goed zit. Maar Mary dacht daar altijd over na. Als het echt nodig was, dan moest Max Heijmans komen, maar dan had Mary al vantevoren tegen mij gezegd: "Pas op, hij vraagt altijd veel, je moet iets afdingen." Ik heb nog nooit een actrice meegemaakt die een producent daarvoor beschermt." (Joop van den Ende in: Mary Dresselhuys. De Grande Dame van het Nederlandse toneel, door Tonko Dop en Hilde Scholten (Terra Lannoo / 2005)

Tussen 1973 en 1993 speelt Mary Dresselhuys in zeventien stukken die door Joop van den Ende zijn geproduceerd.

In 1997 staat ze nog eenmaal in een Van den Ende-productie op het toneel wanneer ze haar toneelmemoires (premiere 3 februari 1997) over het voetlicht brengt. Ze wordt hierbij terzijde gestaan door ceremoniemeester Paul Haenen.

Foto's

Affiche van Herfst in Riga, 1977. Collectie TIN. Afficheontwerp voor Harold & Maude, 1981. Tekening door Anton Misset. Collectie TIN. Affiche voor Leocadia, Joop van den Ende Toneelproducties 1985. Ontwerp: Nicolaas Wijnberg. Collectie TIN.

Een gelukkige hand 94083.jpg Dresselhuys-Bio32.jpg

Links: Mary Dresselhuys in Een gelukkige hand, 1988. Foto: F.L. Lemaire/MAI. Rechts: Mary Dresselhuys en Ramses Shaffy in De sprong, Joop van den Ende Toneelproducties 1984. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Overzicht