Mary Dresselhuys: Repertoire - Centraal Tooneel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Mary Dresselhuys. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Mary Dresselhuys:

Centraal Tooneel

Joan Remmelts en Mary Dresselhuys in "De gouden kooi", Centraal Tooneel 1933. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

Op zoek naar grotere rollen en naar een gezelschap dat in Amsterdam gevestigd is, maken Mary Dresselhuys en haar echtgenoot Joan Remmelts in het najaar van 1931 de overstap naar het Centraal Tooneel in Amsterdam. In 1932 wordt Cees Laseur directeur van het gezelschap dat gespecialiseerd is in society stukken en Franse komedies. Dresselhuys en Laseur vallen voor elkaar. Na goed overleg beëindigen Dresselhuys en Remmelts hun huwelijk en trouwt Dresselhuys in 1934 met Cees Laseur.

Dresselhuys speelt tientallen rollen bij het Centraal Tooneel, en daarnaast leidt ze samen met Laseur het gezelschap. Op zoek naar nieuwe stukken bezoeken ze regelmatig voorstellingen in het buitenland. In juni 1939 reizen ze bijvoorbeeld naar New York, maar ze gaan ook regelmatig naar Londen en Parijs. Dresselhuys is geabonneerd op vrijwel alle buitenlandse theatertijdschriften.

In 1934 wordt dochter Merel geboren, in 1939 dochter Petra. Wanneer in de jaren daarna problemen ontstaan tussen de beide echtelieden, kiest Dresselhuys er in 1945 voor om weg te gaan bij het Centraal Tooneel. In 1946 wordt de scheiding voltrokken. "Het lievelingskind van Cees was zijn troupe. Hij vond het dus erger dat ik het gezelschap verliet dan dat ik hem verliet."

In augustus 1944 speelde ze haar laatste rol bij het Centraal Tooneel. Ze maakt de overstap naar Comedia, de voorloper van de Nederlandse Comedie, en speelt korte tijd bij het Residentie Tooneel in Den Haag.

Foto's

Portret van Mary Dresselhuys en Ans Koppen in Naar het u lijkt 367360.jpg Petrus 95046.jpg

Links: Mary Dresselhuys en Ans Koppen in "Naar het u lijkt", 1937. Foto: Kurt Kahle. Rechts: Cees Laseur, Mary Dresselhuys in Petrus, 1933. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

Dresselhuys-Bio23.jpg Dresselhuys-Bio24.jpg

Links: Zittend v.l.n.r.: Mary Dresselhuys, Gusta Chrispijn-Mulder en Lilly Bouwmeester / Staand v.l.n.r.: Flor la Roche, Philippe la Chapelle, Johan Kaart en Louis de Bree in Klokslag 12, 1931. Rechts: V.l.n.r.: Johan Kaart, Louis de Bree, Annie Sluyters, Theo Frenkel, Mary Dresselhuys, Mien van Kerckhoven-Kling, Lilly Bouwmeester en Gusta Chrispijn-Mulder in De ware Jacob, 1932. Foto's: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.


Dresselhuys-Bio25.jpg Oude liefde 95043.jpg

Links: V.l.n.r.: Joan Remmelts, Mary Dresselhuys en Chris Baay in In ieder huwelijk, 1932. Foto: Vereenigde Fotobureaux. Rechts: Cees Laseur en Mary Dresselhuys in Oude liefde, 1936. Foto: Kurt Kahle. Collectie TIN.

Overzicht