Louis Davids: Biografie - De wederhelft van Margie
Eenlevenlangtheater Louis Davids:
- Homepage Eenlevenlangtheater Louis Davids
- Biografie
- Repertoire
- Audio
- Video
- Volgens Louis Davids
- Volgens anderen
- Colofon
De wederhelft van Margie Morris
Op één van de Engelse tournees ontmoet Louis de Engelse officiersdochter Margareth Whitefoot, beter bekend als Margie Morris. Ze is een getalenteerde muzikante, opgeleid aan het conservatorium. Louis en Margie krijgen een relatie, voor hem verhuist zij in 1913 naar Nederland. Dit betekent een definitieve breuk tussen Louis en zijn vrouw Betsy. Betsy weigert echter om de scheiding die Louis aanvraagt door te zetten, waardoor ze tot zijn dood officieel getrouwd blijven. Louis gaat wel bij haar weg en samen met Margie vertrekt hij naar Amsterdam.
De komst van Margie Morris zorgt voor een opleving in Louis’ repertoire. Ze gaan samen liedjes schrijven, hij de tekst, zij de muziek. Dankzij de invloed van de Engelse en Amerikaanse muziek die Margie in de composities stopt, stijgt het niveau van de liedjes, ze worden vernieuwend. Samen treden ze op onder de naam He, She and the Piano, de liedjesprogramma’s die ze brengen zijn uiterst succesvol. Naast de aanstekelijke liedjes is het ook de charme van Margie en haar niet bepaald accentloze Nederlands dat het publiek inpakt. Margie stimuleert Louis’ artistieke talenten en helpt hem zijn eigen stijl te ontwikkelen. Dankzij haar kan hij zich losmaken van het milieu waarin hij is opgegroeid.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontkomt ook Louis niet aan de dienstplicht. Dit blijkt allesbehalve zijn favoriete tijdsbesteding, en binnen drie weken krijgt hij het voor elkaar om eraan te ontsnappen. Hij richt dan namelijk het Eerste Nederlandsche Mobilisatie Cabaret op. Samen met Margie en een operazanger uit zijn garnizoen treedt hij hiermee op voor de troepen in Gorinchem. Het wordt een groot succes, "Nog nooit heb ik in mijn leven zo’n triomf meegemaakt". Dankzij dit eerste optreden krijgt hij verlof om met dit gezelschap door heel Nederland voor de troepen op te treden. Acht maanden lang vermaken ze hiermee de soldaten, onder omstandigheden die niet altijd even goed zijn voor Louis’ gezondheid. Hij lijdt namelijk al vanaf zijn zeventiende aan astma. (Bron: De grote kleine man Louis Davids, Han Peekel en Bart de Groot, 1979)
Na het mobilisatie cabaret gaan Louis en Margie verder waar ze gestopt waren. Naast de samenwerking voor He, She and the Piano, spelen ze nu ook samen in verschillende revues. Heintje is inmiddels getrouwd met journalist Philip Pinkhof. Pinkhof schrijft onder de naam Rido talloze revues, de meeste zeer succesvol. Samen met Margie, zus Heintje en af en toe ook broer Harkie, vertolkt Louis deze revues. De meest opzienbarende revue uit die tijd is Loop naar den Duivel uit 1915. Louis vraagt hiervoor het in die tijd ongehoorde bedrag van 100 gulden en krijgt dit ook nog. Tijdens de repetities loopt het allemaal niet zo soepel, vooral door Louis’ arrogante houding en koppigheid is er vaak ruzie. Maar uiteindelijk lukt het om een revue weg te zetten die in heel Amsterdam en ver daarbuiten geroemd wordt.
In 1915 krijgen Louis en Margie een zoon, Louis jr, het tweede en laatste kind van Louis Davids. Vlak na de geboorte van ‘Toddels’ gaat Louis samenwerken met toneelschrijver Herman Bouber. Samen maken ze drie volksstukken, De Jantjes, Bleeke Bet en Oranje Hein, waarbij Louis de liedteksten schrijft en Margie de muziek. Van alledrie deze stukken is een verfilming gemaakt, zowel met als zonder geluid.
Aangezien Louis al op zijn zesde als artiest was begonnen, is het mogelijk dat hij in 1919 zijn 25-jarig jubileum viert. In het Rembrandt Theater in Amsterdam komen alle grote namen uit de artiestenwereld voor die gelegenheid bijeen. Zijn dochtertje Kitty doet een speciaal ingestudeerd dansoptreden en de bekende Leon van Lier brengt een rijmhulde aan de jubilaris: "Louis, van jouw naam kennen we er drie / Louis Bouwmeester, dat is één / Louis Seize, dat is twee / Maar de tofste, dat ben jij als nummer drie." (Bron: De Telegraaf, 1 juli 1939)
Na dit jubileum vertrekt Louis samen met Margie en Heintje naar Nederlands-Indië, voor een tournee van twee jaar. De tournee gaat naar wens, maar ook hier blijkt al snel dat Louis het moeilijk vindt om zich lange tijd op één ding te richten. Hij wordt snel ongedurig, iets waarvan Margie en Heintje de pineut zijn. Als afleiding gaat hij investeren in de suikerindustrie, waar hij uiteindelijk een hoop geld aan verliest. Deze periode zorgt voor de eerste scheuren in zijn relatie met Margie.