Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

MuziekZoltán Kodály
ChoreograafMartha Graham
Wereldpremière op8 januari 1930
Wereldpremière teMaxine Elliot’s Theater, New York City
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Lamentation is een solo dansstuk voor een vrouw, waarin het kostuum mede de choreografie bepaalt.

Aan het begin schudt de danseres zwijgend haar hoofd zachtjes heen en weer. De muziek begint na een beweging van haar voet, waarna haar bovenlichaam schommelt en draait. De hoekige bewegingen van romp, hoofd en armen worden steeds overdrevener, waardoor het kostuum van soepele stof geometrische vormen aanneemt en haar emotieloze gezicht en een deel van haar bovenlichaam omlijsten. Zittende op een bank, worstelt ze uiteindelijk om rechtop te komen. Als laatste gebaar grijpt ze de bovenrand van haar kostuum met een opgeheven vuist vast en strekt de stof strak over haar hoofd en gezicht. Ze zakt weer in een zittende positie en laat berustend haar hoofd tussen haar knieën vallen.

Verder informatie

De ondertitel van het werk is Dance of Sorrow en is gezet op het Piano Piece, Op. 3, No. 2 van Zoltán Kodály uit 1910. Het stuk duurt 4 minuten en was onderdeel van een compleet programma. Het solostuk werd door de critici lovend ontvangen.

Zie verder wikipedia in het Engels en de info op de website van de Martha Graham organisatie.

In de Productiedatabase zijn de volgende nieuwe producties geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Lamentation '