Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Konstantin Stanislavsky)
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamKonstantin Stanislavski
Volledige naamKonstantin Sergejevitsj Aleksejev
Geboortedatum17 januari 1863
Geboorteplaats Moskou
Overlijdensdatum7 augustus 1938
Overlijdensplaats Moskou
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel
Externe databases:
IMDb
IBDb
VIAF
(LD) Wikidata
Bekijk de van Wikimedia / Wikipedia over Konstantin Stanislavski


Constantin Stanislavski.jpg

Info Waarde uit Wikidata
Titel: Konstantin Stanislavski (Q49484)
Beschrijving: toneelregisseur uit Keizerrijk Rusland (1863–1938)
Afbeelding: Constantin Stanislavski.jpg
Wikimedia Commons: Niet beschikbaar
Geboortedatum: 17 jan 1863
Geboorteplaats:
Overlijdensdatum: 7 aug 1938
Overlijdensplaats:
Wikimedia Commons: Niet beschikbaar
Beroep(en) - WD: Q3387717;

Q2259451; Q1231865; Q2526255; Q33999; Q3455803; Q37226; Q10379007; Q131524;

Beroep(en) - TE: Onbekend;

Onbekend; Onbekend; Onbekend; Acteur; Regisseur; Docent; Onbekend; Onbekend

VIAF id: 61552610
RKD artist id: Onbekend
IMDB artist id: nm2507427

Konstantin Stanislavski (1863-1938) was de toneelnaam van de Russisch acteur, regisseur en theatertheoreticus Konstantin Sergejevitsj Aleksejev.

Het gezin waarin hij geboren werd was welgesteld en bezat een grote liefde voor de kunsten. De familie beschikte over een eigen privétheater thuis en daar zette Stanislavski zijn eerste voetstappen op de bühne. Op 19-jarige leeftijd richtte hij mee de Maatschappij voor Kunst en Literatuur op, een klein theatergezelschap. Om de naam van de familie niet te schaden, had hij eerder de artiestennaam Stanislavski aangenomen (genoemd naar een ballerina).


Konstantin Stanislavski heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Konstantin Stanislavski heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Konstantin Stanislavski heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
La traviata - Giuseppe Verdi Regie Stanislavsky Opera Company 2009/2010 22 mei 2010 Konstantin Stanislavski

Stanislavski en het realisme

Stanislavski vond zijn inspiratie niet bij zijn Russische tijdgenoten, maar wel bij de oudere generatie van het Russisch realisme, zoals Gogol. Volgens Stanislavski had het theater een morele opdracht: theater moest het publiek beschaven en opvoeden. Hij moest echter niets weten van het naturalisme: dat was een ongenuanceerde, oppervlakkige weergave van de realiteit. Het ging hem om de historische en sociale essentie van de gebeurtenissen en de personages.

Het Moskous Kunsttheater

In 1897 ontmoette Stanislavski de succesvolle auteur Vladimir Nemirovitsj-Dansjenko en zo werd de basis voor het Moskouse Kunsttheater gelegd. Ze brachten stukken van Tsjechov, waaronder "De kersentuin". Ook Vsevolod Meyerhold, die later een bekend regisseur zou worden, debuteerde hier als acteur. Tijdens deze periode ging Stanislavski als acteur door een crisis: hij wist niet wat het precies was dat hem zo succesvol maakte. Hij ging op zoek naar een nieuwe manier van acteren die de vrijheid van acteurs niet zou beknotten en schreef zijn bevindingen neer in "My life in art" en "An actor prepares".

Het systeem

Toen hij Meyerhold tijdens repetities bezig zag en bemerkte hoe hij de jonge acteurs met ijzeren hand regisseerde, kwam Stanislavski tot het besef dat een acteur zich zo niet ten volle kan ontplooien. De acteur moest proberen om tijdens het spelen tot echte emotie te worden gebracht in plaats van de emoties puur te imiteren. Hiervoor vond hij een systeem uit:

Method acting

de 'magic if': de acteur moet handelen alsof het echt is het 'emotioneel geheugen': de acteur moet putten uit de vaak diep verborgen herinneringen uit het gevoelsleven.

In de Verenigde Staten werd Stanislavski's woord als bijbel beschouwd en zo ontstonden er misverstanden die zouden leiden tot de method acting. Vaak overschatten de acteurs hun eigen rol en belang en beschouwden ze zichzelf belangrijker dan de tekst of auteur.

Bronnen