Ko van Dijk: Repertoire - Theater - Rotterdams Toneel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ko van Dijk. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ko van Dijk:

Rotterdams Toneel

Ko Arnoldi, 1925. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.

In de na-oorlogse jaren kwam Ko van Dijk voor het eerst in 1947 bij de Stichting Rotterdams Toneel vanKo Arnoldi terecht. Hij speelde er het seizoen 1947/48, om er vervolgens van 1951 tot 1954 terug te keren.

"Bij Ko Arnoldi kreeg ik mijn eerste heel grote rollen', zegt hij dankbaar, 'aan de Arnoldi's heb ik heel veel te danken. Ik speelde Guillaume in Wij zijn oprecht, Othello, Hendrik IV van Pirandello, Bram in Het hemelbed en Michael Dennis in De kamer waarin wij leven van Graham Greene. Ik had in drie jaar 13 rollen, waarvan 12 hoofdrollen en er zijn weinig of geen acteurs te noemen, die in nog geen 25 jaar bijna 140 rollen hebben gespeeld." (Ko van Dijk geciteerd in een interview in een onbekende krant van 26 november 1955)

Voor zijn Othello-vertolking kreeg Ko van Dijk in 1951/52 de prijs 'Acteur van het jaar'. De voorstelling werd laaiend enthousiast ontvangen, volgens Ko van Dijk verschenen ruim veertig schitterende recensies. Enkele van de koppen waren:

'Ko van Dijk's Othello oogstte geestdrift in Rotterdam'; 'Voortreffelijke entree van Frits en Ko van Dijk'; 'Ovationeel applaus na voorstelling Othello'; 'Indrukwekkende Othello'; 'Prachtige Othello bij Rotterdams toneel'; 'Een grandioze Othello van Ko van Dijk'; 'Rotterdams Toneel geeft magistrale Othello'; 'Sublieme Othello-creatie van Ko van Dijk'; 'Men kan trots zijn op Othello-van Dijk'; 'Een magistraal gespeelde Othello'; 'Inzet op hoog niveau van Rotterdams Toneel'; 'Triomf van het spel Othello, imposante en gave voorstelling'; 'Een majesteitelijke Othello-opvoering'; 'Monumentale Othello van Ko van Dijk'. (geciteerd uit: Ko van Dijk van Guus Verstraete (Semper Agendo 1973).

Ook zijn vader, Ko van Dijk Sr., had deze rol gespeeld. Over zijn vader zegt Ko van Dijk Jr. in een interview met Het Vrije Volk van 21 maart 1957: "Als kunstenaar vond ik 'm een reus, 'n heel grote man. Toen ik een paar jaar terug als Othello opkwam, kreeg moeder een shock: het was of vader terugkwam. Idioot angstig: gebaar, stem, mimiek, lopen, als twee druppels water je vader, zei ze."

Over zijn rol als Hendrik IV in 1953: "Onder André Barsacq heb ik, bij Arnoldi in Rotterdam Hendrik IV van Pirandello gespeeld. Een van de wonderlijkste ervaringen uit mijn hele acteursbestaan. Eerst begreep ik praktisch niets van het stuk; ik wilde het teruggeven. Toen, onder leiding van die ongelooflijk knappe Fransman, begon ik de figuur aan te voelen, maar nooit ben ik een première onzekerder tegemoet gegaan dan deze. "Dat wordt een ramp" dacht ik. Maar de voorstelling had blijkbaar zó veel, dat het succes verbijsterend was. Ik heb de rol eindeloos lang gespeeld en vond het heerlijk." (geciteerd uit Het Parool 28 december 1957)

Hieronder vindt u de stukken waarin Ko van Dijk in zijn Rotterdamse tijd speelde.

Foto's

Ko van Dijk in Veel leven om niets, Stichting Rotterdams Toneel 1947. Collectie Peter-Jan van Dijk. Ko van Dijk als Hendrik IV bij het Rotterdams Toneel (1954). Collectie Peter-Jan van Dijk.

Links: Ko van Dijk in Veel leven om niets, 1947. Rechts: Ko van Dijk in Hendrik IV, opvoering in 1954. Collectie Peter-Jan van Dijk.

Othello, de Moor van Venetië 153681.jpg Ik heb je lief, Valérie 153573.jpg

Links: Ko van Dijk, Nell Knoop en Andrea Domburg in Othello, de Moor van Venetië, 1951. Foto: Kees Molkenboer. Rechts: Ko van Dijk, Steye van Brandenburg, Georgette Reyevski en Coba Kelling in Ik heb je lief, Valérie, 1953. Fotografie:International Photopress Office. Collectie TIN.

Overzicht