Ko van Dijk: Repertoire - Radio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ko van Dijk. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ko van Dijk:

Radio

Ko van Dijk voor de radiomicrofoon. Collectie Peter-Jan van Dijk.

Veel kritiek van collega's en journalisten heeft Ko van Dijk moeten incasseren voor het feit dat hij zijn medewerking aan een aantal radiofeuilletons verleende. "Dat één onzer grootste acteurs zich voor zo'n leuterprogramma leent.' roepen ze. Waar bemoeien ze zich mee? Ik krijg elke dag fan-mail, een heleboel mensen amuseren zich kostelijk en bovendien vind ik het leuk werk, maar nee, die critici vinden het een schande, dat één van Neerlands grootste acteurs.... Vraag ik ze wat? Bemoei ik me met hun schnabbels? Nou dan, als je kon zeggen: Moet je horen, die vent uit Koek en Ei staat daar Oom Wanja te spelen, dan zou ik zeggen: goed, ik stop ermee. Maar dat heb ik nog niet gehoord! Laten ze dan ophouden. Hele volksmenigten vinden het kostelijk, van de radio krijg ik meer fanmail dan van het toneel, nou dan." (geciteerd uit: De Volkskrant, 11 oktober 1958).

Behalve als aannemer Biels uit Biels & Co. of minister Hozebaar uit Mimoza zullen velen zich ook de serie radiointerviews kunnen herinneren die journalist Tony van Verre met Ko van Dijk maakte, in de winter voor hij overleed.

Overzicht

  • 1954-1960: Minister Hozebaar in Mimoza, geschreven door Eli Asser. VARA.
  • 1958-1961: Albert de Koning in Koek en ei Geschreven door Geert Elfferich en Jan Moraal. AVRO.
  • 1968-1972: aannemer August Biels in Biels en Co.. Geschreven door Jan Moraal. AVRO.
  • februari - maart 1978: In de winter van 1977/78 sprak journalist Tony van Verre met Ko van Dijk over zijn leven. Het resultaat bestond uit tien uur gesprekken op band. Van de interviews werd een serie van zeven radiouitzendingen gemaakt onder de titel Tony van Verre ontmoet.... Ko van Dijk. Uit het leven van een komediespeler' die door de VARA op de zondagavond werd uitgezonden.