Hans Croiset: Repertoire - Toneel - Het Nationale Toneel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Hans Croiset, 1965. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Hans Croiset:


Het Nationale Toneel

Hans Croiset was na zijn succesvolle regies bij De Appel intussen geen onbekende meer in Haagse kringen en werd gevraagd een nieuw Haags gezelschap te vormen. In 1988 werd hij formateur van het nieuwe gezelschap, om een jaar later de artistieke leiding van het nieuwe gezelschap op zich te nemen. Hij zou tot 1994 aan Het Nationale Toneel verbonden blijven.

Op 20 december 1988 ging Croisets eerste eigen regie bij Het Nationale Toneel in première: Gijsbrecht van Aemstel van Joost van den Vondel, in een bewerking van Guus Rekers. De opvoeringen van Gijsbrecht van Aemstel waren een typisch Amsterdams fenomeen. In 1641 begon in de Stadsschouwburg de jaarlijkse Gijsbrecht-traditie, die stand hield tot 1969. In het algehele klimaat van oproer en verzet tegen alles wat oud en gerespecteerd was, sneuvelde toen ook de enige traditie die het Nederlandse toneel rijk was. Croiset nam met zijn Haagse enscenering revanche op de hoofdstad waar, naar zijn zin, het verleden niet genoeg werd gekoesterd.

Hieronder vindt u een overzicht van de rollen die Hans Croiset gespeeld heeft bij Het Nationale Toneel. De voorstellingen die Hans Croiset geregisseerd heeft, vindt u op deze pagina: Hans Croiset: Repertoire - Toneel - Regisseur.

AfficheHebriana.jpg Bouwmeester Solness - Het Nationale Toneel 76770.jpg AfficheMystiekLichaam.jpg

Overzicht van de rollen van Hans Croiset bij Het Nationale Toneel