Dries Verhoeven
Naam | Dries Verhoeven |
---|---|
Geboortedatum | 26 februari 1976 |
Geboorteplaats | Oosterhout |
Beroep | Theatervormgever, Beeldend kunstenaar |
Website | |
Externe databases: | |
VIAF | |
RKD |
Biografie
Dries Verhoeven (1976) is een Nederlands scenograaf, regisseur, en theatermaker.
Dries Verhoeven studeerde theatervormgeving aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht (1995-1999). Na enkele jaren als scènograaf met verschillende regisseurs te hebben samengewerkt, ging hij in 2002 verder als zelfstandig theatermaker. Zijn projecten bevinden zich tussen beeldende kunst en theater, en zijn te zien op theaterfestivals in Nederland en Europa.
Dries Verhoeven startte als scenograaf in 2000 als vormgever bij regisseur Ira Judkovskaja en als assistent-vormgever bij Jan Versweyveld. Voor het Holland Festival van 2002 ontwierp Dries Verhoeven de vormgeving van de voorstelling Karkas, een muziekstuk van Cornelis de Bondt. Vanaf 2003 werkte hij ook vaak samen met regisseur Marcus Azzini. Bij De Nederlandse Opera ontwierp hij het toneelbeeld voor After Life, een opera in de regie van Michel van der Aa (Holland Festival 2006). Met Lotte van den Berg werkte hij samen aan de productie Stillen. (Sophiensaele/Toneelhuis 2006)
Vanuit zijn ontwerpen ontwikkelde Dries Verhoeven steeds meer een duidelijke visie over theater als een totaalervaring. In 2003 ging hij dan ook verder als zelfstandig theatermaker, met als thuisbasis Huis- en Festival aan de Werf in Utrecht. Na enkele vormende jaren bij dit productiehuis, startte hij in 2009 zijn eigen stichting/gezelschap met steun van de ‘Deelregeling Projectsubsidies 2009-2010’ van het Fonds Podiumkunsten. In zijn projecten zoekt Dries Verhoeven naar manieren om de bezoeker direct te bereiken. Bezoekers nemen bijvoorbeeld plaats in dezelfde installatie als de acteurs of gaan een persoonlijk gesprek met ze aan via hun mobiele telefoon.
De installaties en ervaringsvoorstellingen stonden op verschillende internationale festivals: Uw Koninkrijk Kome / The Kingdom Come (2003) werd gespeeld in België, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Engeland en Duitsland. Sporenonderzoek (2005) werd in Frankrijk opnieuw gemaakt onder de naam Mobile/Immobile. The big movement (2006) ging op tournee in Hongarije, Frankrijk en België en wordt nu verkocht in Gent via Frans Brood Producties. Verhoeven brak in Nederland en Europa door met de productie U bevindt zich hier / You are here (2007). Het project werd opgevoerd op het Salzburger Festspiele in 2009 (AUS). In 2008 maakte Dries verhoeven Niemandsland, een groot project met 20 immigranten. Locale versies van het project maakte hij in steden in Duitsland en Spanje. Voor de productie Life streaming (2010) construeerde Verhoeven een internetcafé, waarin elke toeschouwer via een computer in live contact stond met een performer op 8000 km afstand. Dit project was een coproductie met onder andere Schauspielhaus Bochum (DE) en de Lift Festival London (UK). In 2010 keerde Dries Verhoeven in 2010 terug naar het theater met de voorstelling Empty hands/ lege handen. Vanaf een tribune kijkt het publiek naar de mogelijke levens van oudere spelers en jonge kinderen. In dit project combineert Verhoeven zijn ideeën over installatievoorstellingen met de conventies van de reguliere theaterzaal.
Theater CV
Dries Verhoeven heeft bijgedragen aan 54 productie(s).
Dries Verhoeven heeft gewerkt in de volgende functies:
- Co-producent - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Choreografie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Regie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Productie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Auteur (schrijver libretto, scenario) - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Uitvoerende - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Decor - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Dramaturgie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Geluid - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Kostuums - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Licht - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Dries Verhoeven heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Publiek tijdens de voorstelling U bevindt zich hier van Dries Verhoeven. Foto Anna van Kooij, 2007
Prijzen
Dries Verhoeven kreeg veel lof voor zijn radicale ontwerpen en zijn eigenzinnige vorm van installatietheater. Van het Prins Bernhard Cultuurfonds ontving hij in 2003 de Charlotte Köhler Prijs voor theatervormgeving. Het juryrapport roemde zijn "jonge, frisse, soms brutale, doch analytische houding." In 2004 ontving Dries Verhoeven de Wim Bary Perspectiefprijs voor zijn "baanbrekende toneelbeelden, die een nauwe samenwerking met de regisseur afdwingen". Hij ontving startstipendia van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Dries Verhoeven exposeerde o.a. in het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam (Indecorum 2003). In 2008 kreeg hij de Nederlandse mimeprijs voor U bevindt zich hier en Niemandsland. In 2009 won hij op de Salzburger Festspiele de Young Directors Award voor U bevindt zich hier. Deze voorstelling werd ook geselecteerd voor Het Nederlands Theater Festival 2008, als één van de tien beste voorstellingen van het seizoen.
Bronnen