Decorontwerp
Om voor een nieuwe productie in de podiumkunsten een decor te kunnen realiseren, is het gebruikelijk dat er eerst een ontwerp wordt gemaakt. Dit is meestal het werk van een decorontwerper, die daarvoor in de eerste plaats nauw samenwerkt met de regisseur, choreograaf of wie dan ook de artistieke auteur van de betreffende producties is. Daarnaast zal hij ook met andere ontwerpers overleg moeten hebben, zoals bijvoorbeeld de kostuumontwerper. Mogelijk is een decorontwerper tevens ook de verantwoordelijk voor deze andere vormgevings-elementen en/ of is hij tevens de regisseur. In dat geval wordt hij aangemerkt als de scenograaf en/of theatermaker.
Het decorontwerp zelf kan in vele verschillende vormen gepresenteerd worden. Het kan op papier, met tekeningen en in een of andere beeldende techniek geschilderd of in de vorm van een maquette. Daarnaast kan een decorontwerper de maatvoering en allerlei technische instructies, soorten materialen e.d aangeven ten behoeve van de vervaardiging van het decor. Mogelijk levert de decorontwerper ook een plattegrond en/of dwarsdoorsnede, waarop is af te lezen hoe het decor in het ruimte van het toneelhuis geplaatst dient te worden en bepaalt hij daarmee feitelijk de fysieke speelruimte van de voorstelling.
Er zijn echter ook decorontwerpers, die als ontwerp alleen een artistieke impressie in een of andere beeldende kunstvorm geven en op grond daarvan en in samenspraak met de uitvoerende technici/decorbouwers het ontwerp verder concretiseren in harde gegevens. Soms gebeurt dit concretiseren zelfs aan de hand van het wordingsproces in de decorwerkplaats.
Voor een overzicht van begrippen mbt decorontwerp: Zie Categorie:Decorontwerp