Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De groene tafel - Kurt Jooss

(Aantal:0)
Unknown.png

ComponistFritz A. Cohen
ChoreograafKurt Jooss
Wereldpremière op3 juli 1932
Wereldpremière teThéâtre des Champs-Élysées, Parijs
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De groene tafel duurt ongeveer 30 minuten en heeft als ondertitel 'Een dans des doods in acht scènes'. Het is een commentaar op de zinloosheid van oorlog en de verschrikkingen die het veroorzaakt. Het begint met een groep diplomaten (de Heren in zwart) , geportretteerd door de andere personages in het stuk, met uitzondering van de Dood) met een discussie rond een rechthoekige tafel bedekt met een groen kleed. Ze halen uiteindelijk geweren uit hun zakken en schieten in de lucht, waarmee ze de oorlogsverklaring symboliseren. De volgende zes scènes verbeelden verschillende aspecten van oorlogstijd: de scheiding van dierbaren , de strijd en de partizanen , de vluchtelingen Refugees, de emotionele leegte en de sfeer van gedwongen entertainment in het 'bordeel en, ten slotte, de psychisch geslagen en gewonde overlevenden in de nasleep. Het ballet eindigt dan zoals het begon, met de Heren in zwart, rond de groene tafel.

Gedurende deze afleveringen zegeviert de figuur van de Dood, afgebeeld als een skelet dat op een krachtige en robotachtige manier beweegt en meedogenloos zijn slachtoffers opeist. De dans eindigt met een herhaling van de openingsscène, een apparaat dat de choreograaf gebruikt om zijn wantrouwen in de gesprekken van de diplomaten te tonen; volkomen onverschillig voor de verwoestingen van de oorlog, zetten ze hun hypocriete onderhandelingen voort.

Verdere informatie

De groene tafel is een moderne dans ballet in een akte, verdeeld in acht scènes, van Kurt Jooss op muziek van Fritz A. Cohen, een toneelbeeld van Hein Heckroth en lichtontwerp van Hermann Markard.

Wereldpremière: 3 juli 1932, Théâtre des Champs-Élysées, Parijs.

Zie verder de door Google uit het Engels naar het Nederlands vertaalde Wikipedia

Dit ballet is na de première bij Het Nationale Ballet door dit gezelschap tot en met seizoen 2019-2020 in tien volgende seizoenen ten tonele gebracht. In de Theaterencyclopedie is dat geregistreerd voor de seizoenen: 
 1964/1965, 1970/1971, 1983/1984, 1984/1985, 1991/1992, 1995/1996

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'De groene tafel '