Canon:1994 - Karel Appel werkt mee aan Noach

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NB: De onderstaande tabel is alleen zichtbaar voor beheerders van de TE en dient voor het semantisch vastleggen van een op deze pagina betrekking hebbende "Gebeurtenis" (plus bijbehorende info) op een "Tijdlijn"; de gebeurtenis en bijbehorende informatie kan zo (o.a.) weergegeven worden in de "slides" van een tijdlijn.



Gebeurtenis
Titel: Karel Appel werkt mee aan Noach
Afbeelding: media:Karel Appel tentoonstelling in Haags gemeente museum . Karel Appel, Bestanddeelnr 931-9257.jpg
Datum: 1994-06-17
Beschrijving: Karel Appel schildert een veelkleurige walvis als decorstuk voor de opera Noach van Guus Janssen en Friso Haverkamp
Tijdlijn(en): Tijdlijn Opera
Perso(o)n(en): Karel Appel, Guus Janssen, Friso Haverkamp, Pierre Audi
Productie(s): Noach - De Nederlandse Opera - 1994-06-17
Gezelschap(pen): De Nederlandse Opera
Theater(s): Stadsschouwburg, Amsterdam (1894)

Karel Appel schildert een veelkleurige walvis als decorstuk voor de opera Noach van Guus Janssen en Friso Haverkamp

Op 17 juni 1994 gaat in de Amsterdamse Stadsschouwburg de opera Noach in première. De schrijvers van de opera, Guus Janssen en Friso Haverkamp, noemen het 'een opera naar Genesis in vijf akten'. Er wordt zoals deze titel al zegt een alternatieve versie van het verhaal van de zondvloed gegeven. Noach roept deze keer zelf de zondvloed op. Hij streeft naar een betere wereld, waarin slechts de uitverkorenen zullen leven. Noach’s vrouw doet haar best de destructie van alle overbodige wezens door Noach te voorkomen. Dit lukt echter niet en ze blijven uiteindelijk als enigen over.

Regisseur Pierre Audi nodigt kunstenaar Karel Appel uit om voor de voorstelling het decor te ontwerpen. "In de muziek van Guus Janssen zijn onder meer jazz invloeden te horen. En als ik naar sommige schilderijen van Appel kijk, dan hoor ik bijna jazz. Het thema van Noach is bijbels en dus zeer beeldend. Appels decor is een onophoudelijk carnaval van beelden geworden."

Voor Karel Appel wordt het zijn eerste muziektheaterproductie. "Bijna altijd zeg ik 'nee' bij dit soort dingen. Maar deze opera is zo absurdistisch dat ik mijn medewerking heb toegezegd." Appel ontwerpt tien achterdoeken, vijftig dieren en dertig vissen. Eén van de hoogtepunten is een zes meter lange piepschuimen walvis. De ontwerpen van Appel worden tentoongesteld in het Stedelijk Museum en de decorstukken in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Dit is één van de teksten binnen de Tijdlijn Opera. De complete tijdlijn is te vinden op de pagina Tijdlijn Opera.

Bronnen