De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pierre Audi1.jpg

NaamPierre Audi
Geboren1957
Beiroet
BeroepArtistiek leider, Regisseur
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
VIAF-profiel

Pierre Audi (1957) is in Nederland vooral bekend als artistiek leider van De Nationale Opera en artistiek directeur van het Holland Festival. Bij Toneelgroep Amsterdam regisseerde hij Naar Damascus, Oidipous en Timon van Athene.

Biografie

Pierre Audi. Foto: Erwin Olaf.
Pierre Audi groeide op in Libanon en Parijs en studeerde geschiedenis in Oxford. In 1979 richtte hij in Londen het Almeida Theatre op, een centrum voor avantgarde theater, muziek en dans. Hij regisseerde daar diverse theater- en operaproducties. Sinds 1988 is Audi artistiek directeur van De Nationale Opera (voorheen De Nederlandse Opera), waar hij onder andere een Monteverdi-cyclus, een Mozart-cyclus en Wagner's Der Ring des Nibelungen regisseerde. In 2005 volgde hij Ivo van Hove op als artistiek directeur van het Holland Festival.

DNO-producties van Pierre Audi zijn onder andere Lohengrin, Les Troyens, La Juive, Dionysos, Iphigénie en Aulide/Iphigénie en Tauride, Parsifal, Guillaume Tell en Gurre­-Lieder.

Naast zijn operaregies maakte hij bij Toneelgroep Amsterdam in seizoen 94/95 de voorstelling Timon van Athene (Shakespeare), in seizoen 01/02 Oidipous van Sophocles en in seizoen 07/08 Naar Damascus van August Strindberg. Bij Het Zuidelijk Toneel regisseerde hij in seizoen 97/98 Maat voor maat (Shakespeare) en een jaar later Bérénice van Jean Racine.

Pierre Audi ontving diverse prijzen: de Johannes Vermeer Prijs (2009), Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs (2001), Leslie Boosey Award, de Prijs van de Kritiek, en de eremedaille Drottningholm. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Chevalier de la Légion d'Honneur. Kreeg in april 2018 de Eremedaile voor kunst en wetenschap in de huisorde van Oranje.


Van Ronald de Beer verscheen in februari 2016 een biografie over Audi, Man en Mythe.

Pierre Audi legt in september 2018 zijn functie bij de Nationale Opera neer. Hij wordt directeur van het Festival International d’Art Lyriques in Aix-en-Provence, als opvolger van Bernard Foccroulle. Sophie de Lint volgt vanaf september 2018 Pierre Audi als directeur van De Nationale Opera op.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en die hij heeft geregisseerd voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Bronnen