Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken



Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


    Muzikale uitvoering: Ties Mellema, Ellen Ugelvik, Rob Hagen en Annie Tangberg

    Vastlegging

    Media

    Biest drie maal 300 pxs-1.jpg

    Informatie

    Biest van Eric Veeger

    Het Nederlands Marionettentheater

    Seizoen: 2007/2008

    Trefwoorden: Opera, Marionetten

    Dramaturgie: René van Tol, Mariska Brugman

    Kostuums: Mariska Brugman

    Decorontwerp: René van Tol

    Lichtontwerp: Joost Brugman

    Muziek: Eric Veeger

    Uitvoering muziek: Rob Hagen, Ties Mellema, Ellen Ugelvik, Annie Tangberg

    Gedirigeerd door: Benoît Debrock

    Uitvoerenden: Michel Poels, Jonas van Tol, Dorian Astor, Elisa Roep, Antje Lohse, Eric Veeger

    Poppen: René van Tol, Mariska Brugman

    Over de voorstelling

    Een moderne Nederlandstalige mirakelopera voor dit theater geschreven in 2001. De opera gaat over de liefde en de dilemma's die het liefhebben met zich meebrengt. De hoofdpersoon is de eigenzinnige dichter Giuseppe die een kind vindt en besluit het kind groot te brengen en op te voeden. Deze keuze brengt hem in conflict, niet alleen met zijn roeping en idealen, maar ook met de mensen in zijn omgeving en uiteindelijk met het inmiddels volwassen geworden kind zelf.

    Via deze verhaallijn worden in losse tableaus facetten van de liefde onder de loep genomen, zoals de liefde voor een idee, liefde voor de medemens, liefde voor de schoonheid en liefde voor het goddelijke, maar ook de erotiek, sexualiteit en het driftleven komen aan bod.

    Dit alles wordt geschetst in sterk contrastrijke taal en beelden, enerzijds mythisch en sprookjesachtig, anderzijds ironisch en kluchtig, vaak verwijzend naar bestaande teksten zoals Sumerische mythen, gedichten van Herman Gorter en het Hooglied van Salomo. Al met al is "Biest" een zeer rijke, boeiende en niet alledaagse voorstelling die het publiek aan het denken zet.

    Bronnen