De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

[[Bestand:R Joost 1978 4.jpeg|class=img-responsive]]


Joost Brugman

NaamJoost Brugman
Geboren1930
BeroepPoppenspeler
Property "Afbeelding" (as page type) with input value "Bestand:[[Bestand:r Joost_1978_4.jpeg |300px" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.
Joost Brugman met Don Juan.jpeg

Biografie

"Joost Brugman, de meesterpoppenspeler"

Joost Brugman is geboren op 30-6-1930 te Amsterdam als tweede van de zes zonen van marionettenspeler Bert Brugman en zangers Frieda Frowein. Hij kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn moeder en in de hongerwinter toonzette hij de vierstemmige liederen voor het "Brugmankwartet" dat hij samen met zijn drie jongere broers vormde. In ruil voor eten gaven zij huisconcertjes bij de wat beter bedeelde mensen in het Gooi. Joost ging vanaf zijn veertiende mee met het theater om zijn moeder op de piano te vervangen als muzikale omlijsting van de voorstellingen. Naast draadmarionetten en handpoppen had vader Bert ook een maskerspel gemaakt waar o.a. "Faust" mee werd gespeeld.

Tafeltje dekje.jpeg Faustus.jpeg

Lang voordat de televisie in het Gooi was doorgedrongen speelden de Brugmannen in 1948 Faust voor de T.V. bij Philips in Eindhoven.In 1950 liet Willem Vogt van de AVRO een kleurentelevisieploeg uit een ziekenhuis in Cambridge naar Hilversum komen waarmee twee weken een doorloppppende voorstelling werd gegeven. De door Bert Brumgan ontwikkelde handmarionetten speelden een scene uit Don Juan, afgewisseld met bloemschikken door Teddy Scholten. Eind 1951 kwam dan toch de zwart-wittelevisie tot stand in Bussum. De eerste uitzending van de VARA bevatte een satire op de trage ontwikkeling van de T.V. genaamd "De kameraadjes" geschreven door Willy van Hemert. De eerste kinderserie was "Dappere Dodo" van 1955 tot 1965, afgewisseld door "Tom Poes"

Opnamen.jpeg

Het theater was inmiddels gespecialiseerd in opera's waarvoor Joost een ingebouwd mechaniek voor beweegbare monden ontwikkelde. In 1955 maakte Joost met zijn broers Tom en Frans een tournee door Indonesië; 42 optredens in twee maanden op vele eilanden.

Na thuiskomst werd hij naast poppenspeler de vaste organist in de St. Vituskerk te Blaricum en in dat zelfde jaar trad hij in het huwelijk met Yvonne Witteveen. Zij kregen twee dochters en een zoon. Allen hebben voor kortere of langere tijd meegespeeld in het theater.

In 1965 gaf vader Bert het stokje over aan zijn zonen, waarna in 1968 o.a. een tournee werd gemaakt naar Israël. Enkele jaren later in 1969 nam Joost Brugman het theater over met zijn vrouw en zij hebben het toen 30 jaar gerund. In die periode speelden zij "Bruintje Beer", de Grobbebollen in Tita Tovenaar en vele zaalvoorstelling van Paulus de boskabouter en 14 eigen producties door het hele land.

Als Joost in 2000 het theater overdraagt aan dochter Mariska Brugman heeft hij wel zo'n 12000 voorstellingen gespeeld. Hij is dan ook onderscheiden en lid in de orde van Oranje Nassau voor zijn poppenspel en ontving ook de "Pro escclesia et pontifice" voor 50 jaar orgelspel. Tot 2011 speelt Joost heel af en toe een gastrol bij zijn dochter in het marionettentheater. Hij is dan al 66 jaar meester-poppenspeler.

Yvonne .jpeg Joost en Yvonne met poppen 2 1.jpeg

Circulaire 1978 2.jpeg

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

==Bronnen==