Er is momenteel een probleem met het bijwerken van pagina's over theaterproducties. Hierdoor worden mogelijk incomplete gegevens weergegeven.

We werken aan een oplossing. In de tussentijd wordt het afgeraden om bewerkingen op de TheaterEncyclopedie uit te voeren, omdat die mogelijk door het terugzetten van een back-up weer verloren zullen gaan.

Voor vragen zijn we bereikbaar via Discord.
Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Bernhard Canter.png

NaamBernard Canter
PseudoniemG.K. van den Bosch
Geboortedatum8 december 1870
Geboorteplaats Utrecht
Overlijdensdatum25 mei 1956
Overlijdensplaats Scheveningen
BeroepSchrijver, Dichter
DisciplineToneel
Externe databases:
DBNL
VIAF

Bernard Canter (1879-1956) was een Nederlandse auteur, journalist, dichter, toneelschrijver, schilder, ontwerper en kunstcriticus.

Al op zeventienjarige leeftijd publiceerde hij literaire kritieken in De Amsterdammer. Daarna werd hij correspondent voor De Telegraaf in Parijs en Berlijn en werkte hij als redacteur buitenland en toneelrecensent. In Berlijn woonde hij enige tijd samen met Herman Heijermans, met wie hij later zou breken; Canter beschuldigde Heijermans van plagiaat.
Bernard Canter komt in contact met de Tachtigers en debuteert onder het pseudoniem G.K. van den Bosch in 1891 met gedichten in 'De Nieuwe Gids'. Hij vertrekt bij De Telegraaf en wordt redacteur van het weekblad Holland Express en de Haagsche Post.

Canter zette een nieuw genre neer: de sociale reportage. In zijn Een droomer ter haringvast, beschreef hij misstanden bij de haringvloot. Volgens Canter zou Heijermans hieruit stukken hebben overgenomen in Op hoop van zegen. Voor een reportage over bedelaars vertoefde Canter twee weken in de bedelaarsgemeenschap.

Canter schreef toneelstukken, de roman Germania en de sociale studie Nieuw Utopia. Hij richtte zich met een aantal romans specifiek tegen bepaalde personen. Mombakkes bijvoorbeeld, tegen Enny Vrede en haar man, toneeldirecteur Eduard Verkade. Hij zette zich binnen de Bond van Nederlandse Toneelschrijvers in voor de opvoering van stukken van eigentijdse Nederlandse auteurs. Zijn protest tegen opvoering van een buitenlands stuk ter gelegenheid van het veertigjarige bestaan van Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.), is befaamd.

Canter schilderde ook. In 1922 stelde hij zijn schilderijen ten toon, die zich kenmerkten door wat hij zelf noemde: ritmisch pointillisme.

Canter is twee keer getrouwd geweest. Zijn laatste echtgenote was Nelly van der Laan.

Zie verder zijn bio op de website van de Joodse bibliotheek.


Bernard Canter heeft bijgedragen aan 5 productie(s).

Bernard Canter heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Bernard Canter heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
De beverpels Vertaling Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1906/1907 15 augustus 1906 Louis Chrispijn sr.
Minotaurus Auteur (schrijver libretto, scenario) Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1902/1903 20 april 1903 Louis Chrispijn sr.
Poppenkast Auteur (schrijver libretto, scenario) Gelegenheidscombinaties 1924/1925 1 juli 1925
Poppenkast : een vroolijk spel vol ernst Auteur (schrijver libretto, scenario) Gelegenheidscombinaties 1925/1926 30 juni 1926 Dick van Veen
De reizende comedianten Auteur (schrijver libretto, scenario) N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1931/1932 13 februari 1932

Bronnen