Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UploadenAfbeeldingDef.png
NaamAnny Prins
Volledige naamPrins, Anna Catharina
Geboortedatum5 oktober 1904
Geboorteplaats Meester Cornelis
Overlijdensdatum26 juni 2001
Overlijdensplaats Weesp
BeroepCabaretier, Zanger

Er is nog geen biografie beschikbaar voor Anny Prins. Klik hier om de tekst toe te voegen (je moet hiervoor ingelogd zijn; je kunt je hier hier registreren).
Let op: mogelijk staat er verder op de pagina (onder het carrièreoverzicht) al wel een biografietekst; deze tekst kan dan door middel van eenvoudig “knippen en plakken” in het veld "biografie" worden gezet!

Anny Prins heeft bijgedragen aan 2 productie(s).

Anny Prins heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Anny Prins heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Zal je altijd van me houden
IsUitgevoerdDoor
Comoedia 1932/1933 15 oktober 1932 Bets Ranucci-Beckmann
Cabaretavond
IsUitgevoerdDoor
Kleinkunstensemble Alice Dorell 1937/1938 16 september 1937

Biografie

Anny Prins (1904-2001) was een Nederlandse zangeres en cabaretière. Zij bracht haar jeugd door in Nederlands Oost-Indië, speelde mee in kinderoperettes, doorliep er de HBS en kwam met haar ouders naar Nederland. In het bezit van een akte L.O. en M.O. Duits ging zij op advies van Cor van der Lugt Melsert naar het Reinhardt Seminar in Berlijn voor een toneelopleiding. Door persoonlijke omstandigheden kwam zij terug naar Nederland, waar zij in 1932 debuteerde als actrice. Zij ging als cabaretière werken, trad o.m. op in het Kurhauscabaret bij Louis Davids, was voordrachtskunstenares, zong met pianobegeleiding van Walter Matthies en behoorde in de periode 1935/37 tot het Driedamescabaret van Alice Dorell (met Rosa van Hessen). Begin 1937 maakte zij een Indische tournee met Hans Snel; in de zomer van 1938 gevolgd door een tweede. Op de terugreis leerde zij haar man kennen met wie zij in 1939 weer naar de Oost vertrok. Na de bevrijding trad zij er op voor kunstkringen in Soerabaja (o.m. in programma's met Kitty Posthumus), in 1952 kwam zij terug naar Nederland, waar zij nog ruim zestien jaar als lerares Duits werkte. Anny Prins werd 96 jaar.

Theater/Dans

Vooralsnog zijn er geen voorstellingen geregistreerd in de Productiedatabase waaraan haar naam is verbonden.

Bronnen