Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamPaul Ostra
Volledige naamOverbeeke, Pieter
Geboren16 augustus 1899
Rotterdam
Overleden3 januari 1978
Amsterdam
BeroepCabaretier, Auteur
DisciplineKleinkunst
TrefwoordenCabaret
IMDb-profiel

Biografie

Paul Ostra (1899-1978) was cabaretier en schrijver van honderden liedjes. Dit waren voornamelijk liedjes voor het amusementstheater, maar hij schreef ook schlagers. Hij maakte zijn debuut in 1923 in een operette van Louis Davids in het Casino-theater in Rotterdam. Ostra had jarenlang een eigen gezelschap, waaraan o.a. mensen als Peter Piekos, Wiesje Bouwmeester, Lizzy Valesco, Fien de la Mar, Suzie Klein en Eline Pisuisse meewerkten.

In 1934 werden optredens van Ostra afgezegd na een auto ongeluk. Ostra was toen onderweg na een optreden in Breda en zat met pianisten Han Beuker en Wouter Denijs in de auto.

In 1939 richtte Ostra het gezelschap V.A.C.E.T. (Vereenigde Amsterdamsche Cabaret- en Tooneelgroep) op. De artistieke leiding lag in handen van Ostra; de regie lag bij Cor Hermus en de zakelijk leider was J. B. Groenheym.

In de zomer van 1942 vormde hij met Harry Boda het "O en B ensemble"; nadien trad hij nog regelmatig op in kindertoneelvoorstellingen. Hij maakte ook enkele buitenlandse tournees. Het is onduidelijk wat nu met V.A.C.E.T. gebeurde nadat Ostra een nieuw gezelschap oprichtte. Aangezien er na 1940 geen informatie meer te vinden is over V.A.C.E.T., is het aannemelijk dat het gezelschap geen shows meer maakte en Ostra vandaar een nieuw gezelschap oprichtte met Harry Boda.

2 februari 1973 vierde Paul Ostra zijn gouden jubileum in de kleinkunst, precies 50 jaar na zijn debuut.

Ostra overleed 3 januari 1978 op 78-jarige leeftijd in Amsterdam.

De Theatercollectie van de bijzondere collecties van de UvA bevat naast een groot archief over Ostra ook veel foto's en brieven. Deze brieven zijn over het algemeen vragen over de prijs van nieuwe voorstellingen, maar er zijn ook veel brieven van acteurs die Ostra bedanken.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Janus Tulp - N.V. Hollandsche Tooneel Vereeniging - 1925-04-13
Het leven onder schijnwerpers - Paul Ostra - 1940-01-10
Met volle vaart de lente in - Gezelschap Theo Bouwmeester - 1941-04-20
Dat mag je niet zeggen - O en B Ensemble - 1941-12-26
Dat mag je niet zeggen- Nieuw programma - O en B Ensemble - 1942-05-16
Grote schoonmaak - Gezelschappen Herman Bouber - 1945-06-16
De tante van Charley - Theater Carré - 1949-10-15
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

En verder een compleet chronologisch overzicht met alle, ook niet geregistreerde, voorstellingen waarin Paul Ostra is opgetreden.

Bronnen