Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Annemarijk van Etten Oberhausen 1963.jpg

NaamAnne-Marijke van Etten
Volledige naamAnnemarijke van Etten
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet, Butoh
IMDb-profiel2735982

Biografie

Anne-Marijke van Etten, ook gespeld Annemarijke van Etten, is een Nederlandse danseres en later ook Butoh-dans danseres. Zij was als balletdanseres o.a. verbonden aan Het Nationale Ballet in de jaren 1967/1968.

Annemarijke van Etten-Haiku-2002.jpg

Annemarijke van Etten, Städtische Bühnen Oberhausen 1963 (L) --- Annemarijke van Etten in haar Butoh choreografie 'Haiku' - 6 oktober 2002 - Galerij 'de Zaayer', Amsterdam (R)

In de jaren daarvoor vervulde zij een paar (dans-)rollen in de voorstellingen Doña Diana en Joseph in Egypte van de Nederlandse Comedie en vanaf 1963 danste zij vervolgens bij de gezelschappen van Städtische Bühnen Oberhausen (1963/64), Münster (1964/66) en Keulen (1966/67) in Duitsland, steeds onder leiding van Gise Furtwängler.

Na haar vertrek bij Het Nationale Ballet, studeerde zij aan de Gerrit Rietveld Academie en dansexpressie bij Kit Winkel. Op uitnodiging om naar Japan te komen, kwam zij in contact met Butoh-dans en -dansers in 1983. Zij bestudeerde deze dansvorm, maakte een aantal choreografieën en trad op in een diverse voorstellingen. Zij gaf voorts danslessen, in Tokio aan de Deutsche Schule en in Yokohama aan de The International Club en bleef vervolgens (solo-)voorstellingen geven na haar terugkeer naar Europa in 1991 en opnieuw in Japan in 2010.

Naast haar dans activiteiten ontwikkelde Annemarijke van Etten zich ook als beeldend kunstenaar. Werk van haar was in diverse tentoonstellingen in Japan, Duitsland en Nederland te zien.

Annemarijke van Etten kreeg haar dansvakopleiding bij Florrie Rodrigo in Amsterdam, waar zij o.a. ook les kreeg van Lucas Hoving.

Theater/Dans

TV

Annemarijke van Etten was in 1961 te zien in een tv-productie van 'De spooksonate' van August Strindberg als het melkmeisje.

Trivia

Annemarijke van Etten kreeg twee kinderen: Shoan Nurishi, geboren in 1974 in Tokio en Nana Nurishi, geboren in 1978 in Frankfurt/Main

Bronnen