Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Florrie-Rodrigo-CollectieTIN.jpg


Links: Florrie Rodrigo, ca. 1930. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

NaamFlorrie Rodrigo
Volledige naamFlora Juda Rodriguez
Geboren3 september 1893
Amsterdam
Overleden11 juli 1996
Amsterdam
BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenBalletpedagoog

Florrie Rodrigo (1893 – 1996) was een Nederlands politiek en sociaal bewogen danseres en choreografe. Zij was één van de pioniers van de moderne dans in Nederland.

Biografie Florrie Rodrigo

Florrie Rodrigo werd in 1893 als Flora Juda Rodrigues geboren in een joods arbeidersgezin in Amsterdam. Na haar Dalcroze-opleiding en leertijd bij Angèle Sydoff ontwikkelde zij zich tot een sociaal bewogen danseres, choreografe en balletpedagoge. Zij werkte bij De Nederlandsche Opera van G.H. Koopman, danste mee in revues en gaf in 1919 haar eerste eigen dansrecital. Daarna werkte ze in Berlijn en bracht in cabaret "Die Rakete" door Dada beïnvloede voorstellingen.

Aan het eind van de jaren twintig keerde ze terug naar Amsterdam en gaf les aan amateur- en beroepsdansers. Tot haar leerlingen uit die tijd behoren Greetje Donker, Lucas Hoving, Karel Poons en Martha Bruyn. In die tijd richtte ze ook een eigen gezelschap op: "Les Quatre Femmes Rodrigo".

Florrie Rodrigo sloot zich in 1930 aan bij de Communistische Partij Nederland en droeg haar overtuiging uit in maatschappijkritische balletten. Haar ballet "Schepelingen" (1934), dat ze maakte naar aanleiding van de muiterij op de Zeven Provinciën, werd door de politie verboden.

Florrie Rodrigo overleefde de oorlog en maakte meteen na de bevrijding het ballet "Verzet", een moderne danscreatie over onderdrukking, solidariteit en opstand. Ze beëindigde haar danscarrière bij het Ballet der Lage Landen, maar bleef tot op hoge leeftijd lesgeven. Ze geldt als een van de belangrijkste balletpedagogen van Nederland.

Florrie Rodriogo werd 102 jaar.

Zie ook de biografie op de website van Resources Huygens.

Theater/Dans

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Het archief van Florrie Rodrigo (1893-1996) en Greetje Donker (1906-1993), danseressen. Het archief bevat correspondentie, programma's, recensies en plakboeken betreffende de danscarrière van Florrie Rodrigo en Greetje Donker. Collectie TIN.