De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Florrie-Rodrigo-CollectieTIN.jpg


Links: Florrie Rodrigo, ca. 1930. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

NaamFlorrie Rodrigo
Volledige naamFlora Juda Rodriguez
Geboren3 september 1893
Amsterdam
Overleden11 juli 1996
Amsterdam
BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenBalletpedagoog

Florrie Rodrigo (1893 – 1996) was een Nederlands politiek en sociaal bewogen danseres en choreografe. Zij was één van de pioniers van de moderne dans in Nederland.

Bladerboek uit het archief Florrie Rodrigo

200000160.001 0001.jpg

Tot de collectie van Theater Instituut Nederland behoort het archief van Florrie Rodrigo (1893-1996) en Greetje Donker (1906-1993), danseressen. Het archief bevat correspondentie, programma's, recensies en plakboeken betreffende de danscarrière van Florrie Rodrigo en Greetje Donker.

Eén van de plakboeken van Florrie Rodrigo is gedigitaliseerd en kan online doorgebladerd worden. Het is een fotoalbum uit de jaren ca. 1915-1954, met foto’s van voorstellingen van Florrie Rodrigo en haar dansgroep, waaronder het omstreden ballet "Schepelingen", en van de dansschool van Florrie Rodrigo. Klik HIER om het plakboek te openen.

Biografie Florrie Rodrigo

Florrie Rodrigo werd in 1893 als Flora Juda Rodrigues geboren in een joods arbeidersgezin in Amsterdam. Na haar Dalcroze-opleiding en leertijd bij Angèle Sydoff ontwikkelde zij zich tot een sociaal bewogen danseres, choreografe en balletpedagoge. Zij werkte bij De Nederlandsche Opera van G.H. Koopman, danste mee in revues en gaf in 1919 haar eerste eigen dansrecital. Daarna werkte ze in Berlijn en bracht in cabaret "Die Rakete" door Dada beïnvloede voorstellingen.

Aan het eind van de jaren twintig keerde ze terug naar Amsterdam en gaf les aan amateur- en beroepsdansers. Tot haar leerlingen uit die tijd behoren Greetje Donker, Lucas Hoving, Karel Poons en Martha Bruyn. In die tijd richtte ze ook een eigen gezelschap op: "Les Quatre Femmes Rodrigo".

Florrie Rodrigo sloot zich in 1930 aan bij de Communistische Partij Nederland en droeg haar overtuiging uit in maatschappijkritische balletten. Haar ballet "Schepelingen" (1934), dat ze maakte naar aanleiding van de muiterij op de Zeven Provinciën, werd door de politie verboden.

Florrie Rodrigo overleefde de oorlog en maakte meteen na de bevrijding het ballet "Verzet", een moderne danscreatie over onderdrukking, solidariteit en opstand. Ze beëindigde haar danscarrière bij het Ballet der Lage Landen, maar bleef tot op hoge leeftijd lesgeven. Ze geldt als een van de belangrijkste balletpedagogen van Nederland.

Florrie Rodriogo werd 102 jaar.

Zie ook de biografie op de website van

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Bronnen