André van Duin: Repertoire - Televisie - 1990-1999

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

André van Duin, 1975.


Een Leven Lang Theater André van Duin:André van Duin - Televisie: 1990-1999

Jaap Aap Team Wie ben Ik André van Duin als de pizza-man, Van Duin Show, jaren '90

  • 1990: Jaap Aap show. Omroep: RTL Veronique. Nadat André van Duin gestopt is bij de TROS en begonnen is bij RTL Veronique wordt de naam van het programma Wegtrekkers en Animal Crackers veranderd in Media-mangel. Niet veel later vindt wederom een naamswijziging plaats en gaat het programma verder als de Jaap Aap show.Van Duin blijft de shows zelf monteren en van humoristisch commentaar voorzien.Hij beleeft veel plezier aan het maakproces: "Wat ik wèl vreselijk leuk vind, is Animal Crackers, Jaap Aap. Ik ben gek op techniek, altijd geweest: bandjes maken, knip- en plakwerk. Tegenwoordig doe ik dat voor de televisie. Ik heb thuis de hele video-rotzooi staan, om broadcast-kwaliteit eindprodukt te maken. Dat spreekt me meer aan dan theater. Op het toneel heb je altijd een man voor het licht nodig, eentje voor het geluid... een hele dierentuin hè." (Geciteerd uit: NRC-Handelsblad, 31 maart 1991) Met deze naamswijziging veranderen er ook een aantal uitspraken en rubrieken. Zo begint Jaap Aap altijd met de zin "Zo hehe, hallo hallo me zus en me zo, dit is de Jaap Aap show". Vaste rubrieken zijn onder andere 'Kies keurig' en 'De Minuut van Ruud'. In het tweede seizoen komt Regisseur Guus voor het eerst in het programma. Dit typetje van Van Duin keert in 1993 terug in de De Van Duin show op RTL4.
  • 1990: Wie ben ik? Omroep: RTL Veronique. Met: Ron Brandsteder en Caroline Tensen. André van Duin en Ron Brandsteder spelen met twee gasten als team tegen elkaar. De deelnemers moeten raden wie, wat of waar ze zijn door al dan niet behulpzame doch vaak dubbelzinnige aanwijzingen van de tegenpartij. Dit levert de nodige humoristische situaties op. In feite gaat het ook meer om de humor dan het spelletje zelf. Caroline Tensen treedt op als spelleider maar haar taak wordt niet makkelijk gemaakt door Ron en André. Mariska van Kolck en Elle van Rijn nemen later (vanaf 2000) de presentatie van Tensen over. Het programma is zeer populair en blijft jarenlang goede kijkcijfers scoren. André van Duin en Ron Brandsteder doen mee tot 2001. In 2008 wordt een geheel nieuwe reeks gemaakt door SBS6.
  • 1993: De Van Duin show. Omoep: RTL. Regie: Guus Verstraete Jr. In De Van Duin show speelt André van Duin diverse typetjes. Van deze show worden dertien afleveringen gemaakt en één best of. Vaste onderdelen in het programma zijn regisseur Guus en zijn assistente Loes, de Pizzaman en Het ei van Co Lumbus. In het laatste onderdeel ontvangt Van Duin verkleed als Co Lumbus amateuruitvinders met hun uitvindingen. Deze uitvindingen worden beoordeeld door Viola Holt en Frits Bom. Dit onderdeel zorgt keer op keer voor hilarische televisiemomenten. Verder bevat de show parodieën op de Duitse versie van Wedden dat...? met Rolf Wouters, de Surprise show met Henny Huisman, Bananasplit, Het spijt me en het Rad van fortuin. Daarnaast ontvangt Van Duin bekende en onbekende mensen. Bekende scènes zijn de Hondentrouwerij, I.S.C.H.A. en Anita Meyer en de Kapoentjes. De Van Duin show wordt in 1994 opgevolgd door Bij Van Duin en in 1995 door De André van Duin show.
  • 1994: Bij Van Duin. Omroep: RTL. Regie: Guus Verstraete Jr. Bij Van Duin is de opvolger van het programma De Van Duin Show uit het seizoen 1993/1994. In Bij Van Duin ontvangt André van Duin bijzondere mensen en bekende Nederlanders. Als presentator heeft Van Duin steevast een zwart kostuum aan, maar in plaats van een overhemd draagt hij een geel T-shirt onder zijn kostuum. Naast het ontvangen van gasten zingt Van Duin enkele nummers. Een terugkerend typetje in deze show is Meneer Wijdbeens. Dit typetje krijgt een rol in de vele vervolgprogramma's van Van Duin en treedt daarnaast op in veel andere programma's.
  • 1995-1998: De André van Duin Show. Productie: Endemol; Omroep: RTL4; Regie: Guus Verstraete Jr. De André van Duin Show is de opvolger van de shows De Van Duin Show (1993) en Bij Van Duin (1994) die André van Duin eerder voor RTL4 maakte en die Joop van den Ende ook produceerde. Eerder maakten zij De André van Duin Show voor de TROS. In De André van Duin Show speelt Van Duin wederom diverse typetjes en ontvangt hij bekende en onbekende gasten. Van deze show, met de opzet van een talkshow, loopt drie seizoenen en worden 45 afleveringen en zes compilatieshows gemaakt. Vaste onderdelen in het programma door de jaren heen zijn: De Buurtsuper, Animal Crackers, Wijdbeens Report, Thuis Bij (met Gerard van Bezij), Telefoon Telefoon, De ode (aan een bekende Nederlander), Gast aan Tafel, De Platensuper (buurtbrothers), Animal Tricks, Proef mee met HG, Taxi, Koos Grandioos, Chindogu, Funny Tricks, Buurttoilet en Luister en Huiver.
  • 31 december 1996: Het Jaaroverzicht van André van Duin. Omroep: RTL4; Regie: Guus Verstraete Jr. Met deze groots opgezette televisieshow sluit André van Duin voor RTL4 het jaar 1996 af. Hilarisch is het gesprek tussen Van Duin en bioloog Midas Dekkers: 'Een vrouw eet meer zaad dan een kanarie. Het mannelijke zaad dat niet tot bevruchting komt, wordt namelijk door haar lichaam opgenomen.'
  • juli, augustus 1998: Van Duin en Grandioos. Omroep: RTL4; Regie: Guus Verstraete Jr. André van Duin presenteert het amusementsprogramma Van Duin en Grandioos in de rol van Koos Grandioos. Het programma bestaat uit fragmenten van het beste uit De André van Duin show.
  • 5 november-31 december 1998: André's Comedy Club; Omroep: RTL4; Regie: Guus Verstraete Jr. In deze wekelijkse show voor RTL4 presenteert André van Duin in de rol van Koos Grandioos. De show zit vol typetjes en sketches en Van Duin wordt bijgestaan door een groot aantal gasten, van acteur Jon van Eerd tot strafpleiter Bram Moskowicz. In de laatste uitzending zingt hij als Koos Grandioos een duet met Herman Brood. In totaal worden negen uitzendingen gemaakt. Een tiende, uitgezonden op 3 januari 1999 is een verzamelprogramma met hoogtepunten uit de negen eerdere uitzendingen.

Bronnen