André van Duin: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

André van Duin, 1975.

Een Leven Lang Theater André van Duin:


André van Duin: Video

Op deze pagina kunt u een aantal fragmenten uit televisieprogramma's van André van Duin bekijken.

Bekende typetjes als Meneer Wijdbeens en Meneer de Bok komen natuurlijk voorbij, maar ook is een vertolking door Van Duin van het lied 'Mijn allergrootste fan' te zien, het lied dat hij schreef na het overlijden van zijn vader in 1977 en dat altijd op zijn repertoire is blijven staan.

Behalve de fragmenten uit televisieopnames is ook een gedeelte te zien uit een interview dat Willem Nijholt met Van Duin deed in opdracht van het Theater Instituut Nederland, ter gelegenheid van een tentoonstelling over Joop van den Ende.

Bandparodie-act (1964)

Op 24 juni 1964 zendt de AVRO de finale van de talentenjacht Nieuwe Oogst op televisie uit. André van Duin wint met zijn bandparodieact, waarin hij met elastieken benen en grappige mimiek playbackt op een reeks fragmenten uit bekende conferences, rock-en-roll- en Hollandse hits die hij zelf aan elkaar heeft gemonteerd. Via YouTube is dit eerste televisieoptreden te bekijken.

Afkomstig van: Nieuwe Oogst, AVRO 1964

Duur fragment: 5 minuten 38 seconden

Meneer en mevrouw De Bok (1981)

Meneer en mevrouw de Bok in een Japans restaurant. Meneer en mevrouw de Bok, oftewel Arie en Bep, (André van Duin en Corrie van Gorp) gaan uit eten bij een Japans restaurant. Ze kennen de Japanse eetgewoontes echter nog niet. Ober Frans van Dusschoten helpt ze bij het diner. Het wordt zowel voor de familie de Bok als het publiek een leuke ervaring… De scène was voor het eerst te zien in de Flip Fluitketel Show, een serie van vier shows met sketches en muziek die Van Duin in 1980/1981 bij de TROS maakte, maar is daarna nog vele malen in andere programma's Van Duin uitgezonden.

Afkomstig van: Flip Fluitketel Show, TROS 1981. Regie: Job Pannekoek

Lengte fragment: 5 minuten en 17 seconden

De kaartjescontroleur (1986)

De kaartjescontroleur. In dit fragment heeft kaartjescontroleur Frans van Dusschoten achtereenvolgens te maken met een dronken man (Hans Otjes) die uit alle macht een weddenschap met hem wil houden en een gehaast echtpaar (André van Duin en Corrie van Gorp). De twee hebben onenigheid, want ‘Aar’ is zijn kaartje kwijt...Het televisieprogramma dat de TROS onder de titel 20 jaar André uitzond, is een compilatie van hoogtepunten uit de André van Duin jubileumrevue: Een reis om de wereld in 180 minuten.

Afkomstig van: 20 jaar André, TROS, 1986; Regie: Guus Verstraete jr.

Lengte fragment: 3 minuten en 7 seconden

Animal Crackers (1988)

Animal Crackers. Vanaf 1988 maakte André van Duin voor de TROS het programma Animal Crackers. Hij praatte altijd al tegen zijn honden en liet ze terug praten. Het idee voor Animal Crackers kreeg vorm toen hij door de dierentuin liep. Het leek hem leuk om door middel van stemmetjes op een komische manier de communicatie tussen de dieren te laten zien. Dit idee probeerde hij uit en het sloeg aan. De ‘presentator’ van het programma werd de Orang Oetang Jaap Aap. In dit fragment zien we onder andere een aantal stokstaartjes die een race-circuit proberen af te leggen.

Afkomstig van de serie Animal Crackers van de TROS, 1988. Regie: André van Duin. Gemaakt door: Ferry de Groot en André van Duin

Lengte fragment: 2 minuten en 32 seconden.

André van Duin zingt: "Twee oude vrienden" (1990)

Twee oude vrienden. Frans van Dusschoten en André van Duin brengen met het lied ‘twee oude vrienden’ een ode aan Willy Walden en Piet Muyselaar beter bekend als Snip en Snap. Net zoals zij waren Van Duin en Van Dusschoten naast collega’s ook twee ‘ouwe vrinden’ die jarenlang samen revues maakten.

Afkomstig van: 100 jaar Carré, RTL 1990. Regie: Guus Verstraete jr.

Lengte fragment: 3 minuten en 16 seconden.

Meneer Wijdbeens op skiles(1997)

Meneer Wijdbeens op skiles (1997). Razende reporter Jan Wijdbeens bezoekt graag bekende Nederlanders. In deze aflevering gaat hij op skiles bij Conny Breukhoven. Meneer Wijdbeens heeft nog nooit geskied, maar zoals hij zelf zegt heeft hij gelukkig wel een getraind lichaam...

Afkomstig van De André van Duin show, RTL 1997. Regie: Guus Verstraete jr.

Lengte fragment: 4 minuten en 37 seconden

Interview door Willem Nijholt (2000)

Interview door Willem Nijholt. In 2000 wijdde Theater Instituut Nederland een tentoonstelling aan Joop van den Ende, "Koopman in illusies". In het kader van Van den Ende's 30-jarig jubileum als producent, interviewde Willem Nijholt André van Duin over de begintijd van de theaterrevues, geproduceerd door Joop van den Ende. André vertelt hoe het er achter de schermen aan toe ging en over hoe Van den Ende zelf ook wel eens meespeelde.

Afkomstig van : Koopman in illusies, Theater Instituut Nederland 2000. Samenstelling: Hilde Scholten. Opname en montage: Peter Jansen en Herman Carstens

Lengte fragment 2 minuten en 38 seconden

André van Duin zingt "Mijn allergrootste fan" (2005)

Mijn allergrootste fan. André van Duin zingt in dit lied over zijn vader, die zijn allergrootste fan was. Vlak na diens overlijden in 1977 schreef en zong hij het lied al. Het is altijd op zijn repertoire blijven staan: "Wat was 'ie trots als ik première van een show had / In Rotterdam, of in Den Haag, of in Carré / Dan zei die graag zo langs z'n neus weg tegen mensen / Dat 'ie m'n vader was, de vader van André".

Afkomstig van: André van Duin Jubileumshow, TALPA 2005. Tekst/Muziek: André van Duin en Coen van Orsouw.

Lengte fragment: 3 minuten en 16 seconden