André van Duin: Repertoire

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

André van Duin, 1975.

Een Leven Lang Theater André van Duin:


André van Duin: Repertoire

De veelzijdigheid van André van Duins talent en vakmanschap blijkt uit de vele disciplines waarin hij zijn vak van volkskomiek, acteur, schrijver, zanger en presentator beoefende. Een representatief overzicht vindt u op hieronder.

De André van Duin Revue 100 jaar Carré 177798.jpg

Simone Kleinsma en André van Duin in de André van Duin Revue 100 jaar Carré, 1987. Foto: Roy Beusker. Collectie TIN.

Theater

André van Duin in 'n Lach in de ruimte, 1969. Fotograaf onbekend. Herkomst: André van Duin Produkties.

André van Duin heeft tot nu toe met zeventien shows in het theater gestaan. De komische revue werd zijn handelsmerk, met Frans van Dusschoten aan zijn zijde. Titels als Dag, dag, heerlijke lach en Lach om het leven kenmerken die periode. De laatste jaren dragen zijn voorstellingen soms nog steeds het woord 'revue' in de titel, maar ze bevatten wat meer solo's en ensemblewerk dan in de tijd van de revue's met Van Dusschoten en leading ladies als Corrie van Gorp, waarin alles om de sketches draaide. Voor een overzicht zie: André van Duin: Repertoire - Theater

Televisie

Hier vindt u een, niet volledig, wel representatief overzicht van de televisieprogramma's die André van Duin maakte, voor zowel de publieke omroep als twee commerciële televisiestations. In dit overzicht ligt de focus op programma's die Van Duin zelf maakte.

Lees meer: André van Duin: Repertoire - Televisie

Radio

Wie aan André van Duin en het medium radio denkt, kan niet om de Dik Voormekaar Show heen. De onvergetelijke show begint in 1973 als De Abominabele 2000 op Radio Noorzee. André van Duin speelt in dit programma onder andere het typetje Dik Voormekaar.

Lees meer: André van Duin: Repertoire - Radio

Platen

1972AndreVanDuin.jpg 1973AndreVanDuin2.jpg 1974-14BrandnieuweVanAndreV.jpg 1974DeTammeBoerenZoon.jpg

In de jaren zestig organiseerde platenmaatschappij Phonogram met enige regelmaat lokale talentenjachten door het hele land. In het seizoen 1962/63 was één van de deelnemers in Rotterdam de jonge André van Duin met zijn bandparodie-act. De organisatoren waren onder de indruk van zijn talent, maar omdat hij niet zong maar playbackte, moest er een speciale categorie in het leven worden geroepen om hem tot winnaar uit te roepen.

Lees meer: André van Duin: Repertoire - Platen

Films

André van Duin maakte drie bioscoopfilms: de eerste uit 1976 was een compilatie van de meest hilarische sketches uit zijn theaterrevues, de tweede, uit 1981, had een bescheiden budget van 1 miljoen gulden en een Brits scenario waarop tijdens de filmopnames volop geïmproviseerd werd en de laatste, van een jaar later, was het meest professioneel, met een echte filmregisseur, die met wat aanvullingen van Van Duin het script schreef, en een echt budget van drie miljoen gulden. Lees meer: André van Duin: Repertoire - Films