André van Duin: Volgens anderen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

André van Duin, 1975.

Een Leven Lang Theater André van Duin:


André van Duin: Volgens anderen

Mensen uit de directe omgeving van André van Duin hebben zich in de loop der tijd in de media uitgelaten over hun visie op Van Duin's carrière, werkwijze en karakter.

Hun blik biedt vaak een net iets andere invalshoek.

Hieronder vindt u enkele veelzeggende citaten.

Volgens vader Kyvon

Vader Kyvon: "Het is zo'n lieve jongen. Voor ons is hij altijd zo geweldig. Laatst met de Kerst nog, toen had ie een paar vrije dagen. Heeft hij ons een week mee naar Londen genomen. Zo'n week offert hij toch maar op aan ons. En verleden jaar heeft hij ons dat volkstuintje gegeven met dat mooie huisje erin. Omdat ik gepensioneerd werd en ik zo zenuwachtig word van niks doen. 'Kan je lekker bezig zijn pa', zei hij. En dan zet hij er ook nog een radio en een TV in. En niks geen woorden eran vuil maken, dat doét ie gewoon."

Libelle, 25 mei 1976

Volgens Theo Rekkers

Manager Theo Rekkers:

"André is een erg verlegen jongen. Niet op het toneel, want dan weet hij precies wat hij wil. Maar gewoon met mensen praten, daar is hij verlegen in. En hij heeft ook zoiets ontwapenends. Er zijn weleens momenten dat we zeggen: "He, verdorie..." en dat we eigenlijk wat tegen hem zouden willen zeggen. Maar die man heeft zo iets wonderlijks, als hij binnenkomt, dan kan je het niet meer zeggen."

Geciteerd uit: Libelle, 25 mei 1976

Volgens Joop van den Ende

Producent Joop van den Ende herinnert zich: "Eén van de dierbaarste momenten uit mijn samenwerking met André is geweest toen ik hem heb zien huilen. Het was vlak voor het begin van een voorstelling. Hij had problemen in zijn privéleven. Ik heb hem toen kunnen troosten. Het klinkt misschien gek, maar dat was een heel kostbaar moment voor me. Ik voelde dat ik op dat moment méér voor hem kon zijn dan de man die de revue op poten had gezet."

Geciteerd uit: Anekdotes over André van Duin, samengesteld door Joop Bromet (Weesp 1984)

Volgens Guus Verstraete

Regisseur Guus Verstraete over het bijzondere talent van André van Duin: "Ik heb André vanaf het eerste moment een sympathieke jongen met veel ideeën gevonden. De bewondering die ik voor hem heb is in de loop der jaren alleen maar toegenomen. Het meest frappante aan hem vind ik die rare knobbel die hij in zijn hoofd heeft, waardoor alles wat hij doet met zo'n wonderlijk gemak gaat. Hij poept het allemaal zo uit. Een cabaretier als Paul van Vliet, met wie ik ook heb gewerkt, sluit zich vaak maanden achter elkaar op om ploeterend achter een schrijftafel een tekst te maken waaraan hij nog eens eindeloos blijft schaven. Bij André gaat het moeiteloos.

Geciteerd uit: Anekdotes over André van Duin, samengesteld door Joop Bromet (Weesp 1984)

Volgens Frans van Dusschoten

Volgens collega Frans van Dusschoten:

"Ik werk dit jaar precies vijftien jaar samen met André. Dat was voor hem overigens reden om een komische afscheidsscène te schrijven. Ik ben heel blij met de terugkeer in het theater. In feite kan je het contact met het publiek niet missen. In het theater kan je de sketches meer uitdiepen. Op de televisie krijg je daar geen gelegenheid voor. Het theater biedt ook meer mogelijkheden tot improvisatie. André is daar een meester in. Ik heb altijd moeite om mijn lachen in te houden. In zo'n sfeer is de samenwerking een feest. Ik vind het na vijftien jaar nog steeds leuk, om met André samen te werken. Ik vind ook dat hij ieder jaar beter wordt. Hij heeft de uitstraling van een internationale topkomiek. Zijn talent is echt uniek voor Nederland. Zijn timing is geniaal en zijn fantasie kent geen grenzen. Ik prijs me heel gelukkig dat ik met zo'n man mag samenwerken."

Geciteerd uit: Ons Eiland, 15 oktober 1987

Volgens Huug Kok en Theo Rekkers

Optreden van André van Duin (17 jaar) op een schnabbelavond, ca. 1965. Fotograaf onbekend. Herkomst: André van Duin Produkties.

Theo Rekkers en Huug Kok zijn sinds het begin van Van Duin's professionele carrière in 1964 zijn managers.


Theo Rekkers: "André is een vedette. Hij beschikt over een intuïtie, die hem steeds de juiste weg wijst. Hij bepaalt en weet wat hij wil, maar zal wel altijd naar raadgevingen luisteren."

Huug Kok: "André is voor rede vatbaar, maar wanneer hij vindt dat hij gelijk heeft, zal het toch meestal doen zoals hij het wil. Hij laat zich niet zomaar ompraten. (...) André heeft een enorme vitaliteit. Ik denk dat maar weinig mensen zo veel energie kunnen opbrengen als hij. Hij is ideeënman, tekstschrijver, componist en technicus tegelijk."


Geciteerd uit: Privé, 13 september 1980.

Volgens Corrie van Gorp

Collega Corrie van Gorp: "Van het kijken naar André en Frans vanuit de coulissen heb ik niet zo veel geleerd. Daar had ik domweg geen gelegenheid voor. Als zij bezig waren stond ik me vaak te verkleden, dan moest ik weer een Michael Jackson worden of zo. Echt kijken naar de show, dat doe ik nu pas, nu ik niet meer meedoe. Dan zit ik gewoon tussen het publiek in de zaal. Nu kan ik daar voor het eerst ontspannen van genieten. Dan zit ik dus niet kritisch te kijken hoe de anderen het doen, al zal ik wel achter de schermen mijn mening geven en daar luistert hij ook echt naar.

En als ik André dan weer zo bezig zie, vind ik dat hij volwassen is geworden. Zijn rode haar is hij kwijt. In plaats daarvan is hij nu ondeugend blond. Hij is gegroeid, hij is niet meer die jonge hond van vroeger. Ach, zo was ik zelf ook. Het knappe van hem vind ik dat hij steeds weer zo'n nieuwe show kan schrijven. Natuurlijk is alles wat je ziet bedacht, maar die indruk wekt het helemaal niet. Alles wat je ziet oogt zo vanzelfsprekend. Het is alsof alle dingen die hij doet, op dat moment ontstaan. Soms is dat ook bijna echt zo. Op die manier zijn meneer en mevrouw de Bok ontstaan."

Geciteerd uit: André van Duin - De glans van de eenvoud (André Breedland en Hans Visser) (Terra Lannoo 2006)

Volgens Frans van Dusschoten

Collega Frans van Dusschoten: "Het leukste van hem vind ik, dat hij iedereen in een team op z'n gemak wil stellen. HIj is gek op cadeautjes geven. Bij verjaardagen, de zoveelste voorstelling, met kerst. Iedereen krijgt dan wat. De stemming in de ploeg is heel belangrijk voor hem."

Geciteerd uit: Anekdotes over André van Duin, samengesteld door Joop Bromet (Weesp 1984)

Volgens Ferry de Groot

Ferry de Groot maakt al jarenlang de Dik Voormekaar Shows met André van Duin

"Joop van den Ende heeft grote invloed op André's creativiteit gehad, wat betreft het theater en de televisie. Daarom vraag ik me wel eens af hoe André zich zou hebben ontwikkeld als hij helemaal op zijn eigen smaak zou zijn afgegaan, los van wat er uit de koker van Joop van den Ende kwam. De situatie is zoals die nu is, hij is er een mega-artiest mee geworden. Maar toch..."

Geciteerd uit: boek André van Duin - De glans van de eenvoud (André Breedland en Hans Visser) (Terra Lannoo 2006)

Volgens Guus Verstraete jr.

Guus Verstraete Jr. is de 'vaste' (televisie)regisseur van André van Duin.

"Soms is André een ongeleid projectiel. Zoals die keer dat we in Muiderberg voor de televisie een scènetje filmden waarin hij vanuit een telefooncel zogenaamd naar huis belde. Met de hoorn nog in de hand zou hij in de auto stappen en dan wegrijden, zodat hij de cel achter zich aan zou slepen. We zeiden: 'André, we nemen dat twee keer op. Eerst om te proberen of het allemaal werkt. Maar wees voorzichtig, want de straat is smal en hij staat helemaal vol met geparkeerde auto's. Rij dus beheerst weg.' Zoiets moet je dus nooit tegen André zeggen. Hij ging achter het stuur zitten, gaf plankgas en scheurde de straat door, de cel wild achter zich aan slepend. Door een godswonder is geen van de geparkeerde auto's beschadigd. Maar van die cel, die speciaal voor de scène was gebouwd, was niets meer over. En dan heeft-ie lol."

Geciteerd uit: boek André van Duin - De glans van de eenvoud (André Breedland en Hans Visser) (Terra Lannoo 2006)

Volgens Joop van den Ende

In een interview met weekblad Privé uit 1980 merkt Joop van den Ende op dat André van Duin sinds een klein jaar aan het veranderen is: "André ontliep jarenlang ruzies. Hij deed wat andere mensen zeiden, zonder echt voor zijn eigen mening uit te komen. De laatste tijd is dat veranderd. Hij is verstandiger en volwassener geworden."

Geciteerd uit Privé, 13 september 1980

Volgens Ferry de Groot

Ferry de Groot maakt al jarenlang de Dik Voormekaar Shows met André van Duin.

"De humor van André werkt als een optelsom. Hij begint met een basisidee en daar komt dan spelenderwijs steeds iets nieuws bovenop. Daarom is de speelfilm voor hem geen geschikt medium. Dat script is als beton, alles ligt daarin vast, het kan tijdens het maken van de film niet evolueren. Dat is anders bij de Dik Voormekaar Show, dat was een soort gooi- en smijtwerk van twee straatjongens met leuke grappen."

Geciteerd uit: boek André van Duin - De glans van de eenvoud (André Breedland en Hans Visser) (Terra Lannoo 2006)

Volgens Michel Damen

Michel Damen, Van Duin's platenmanager bij CNR, vertelt in een interview:

"Alles wat André doet is genie-achtig. Van zijn luisterliedjes op And're André tot en met de maffe Dik Voormekaar-sketches. Bovendien is hij ons met zijn ideeën altijd een stap voor. Hij beschikt over een aangeboren talent. Nooit zal hij zomaar iets afleveren, hij zet zich er altijd voor de volle honderd procent voor in. Hij benadert de 'ideale artiest'! Daarbij komt, dat hij zich niets verbeeldt. Met Kerstmis bijvoorbeeld, bezorgt hij hier iedere medewerker persoonlijk een fles wijn!"

Geciteerd uit: Privé, 13 september 1980

Volgens Hans Otjes

Volgens collega Hans Otjes:

André is heel trouw aan de mensen met wie hij werkt. Frans werkt al vijftien jaar met hem. Zijn manager heeft hij vanaf zijn start, nu alweer ruim twintig jaar geleden en de eerste stappen in het theater deed hij met de producent Joop van den Ende, de man die ook al jaren met hem werkt. Ik ken André als een fantastische collega. Hij is in de omgang bescheiden en rustig van karakter. Op de bühne wordt het een echt theaterdier. Ik hoop nog lang met hem te kunnen samenwerken."

Geciteerd uit: Ons Eiland, 15 oktober 1987

Volgens André Hazes

Zanger André Hazes in een interview met De Telegraaf in 1981:

"Ik neem al zijn sketches op de videorecorder op. Als ik een nare bui heb, kijk ik ernaar. Het is de beste therapie die er is. Ik vind zijn mimiek bijzonder goed. Het lijkt ook allemaal zo gemakkelijk wat hij doet, maar als je in het vak zit weet je hoe lang hij eraan werkt en hoe goed hij zich voorbereidt."

Geciteerd uit: Anekdotes over André van Duin, samengesteld door Joop Bromet (Weesp 1984)

Volgens Rudi Falkenhagen

Acteur Rudi Falkenhagen in een interview met De Telegraaf in 1981:

"Ik lachte al om André van Duin toen het eigenlijk nog niet mocht. Dat was in de tijd dat André door intellectuele en andere kringen verguisd werd. Later, toen Carmiggelt eens geschreven had dat André goed was, keerde de opinie volledig om en nu vindt iedereen André goed. Maar ik ben blij hem al te kennen en te waarderen in zijn begintijd..."

Geciteerd uit: Anekdotes over André van Duin, samengesteld door Joop Bromet (Weesp 1984)