André van Duin: Repertoire - Radio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

André van Duin, 1975.Een Leven Lang Theater André van Duin:


André van Duin: Radio

Promotiefolder Radio Noordzee, 1973. André van Duin en Ferry de Groot in de geluidsstudio, 1977. Foto: Frans Hemelrijk/Co-Press Studio.

Wie aan André van Duin en het medium radio denkt, kan niet om de Dik Voormekaar Show heen. De onvergetelijke show begint in 1973 als De Abominabele 2000 op Radio Noorzee. André van Duin speelt in dit programma onder andere het typetje Dik Voormekaar. Steeds vaker betrekt hij geluidstechnicus Ferry de Groot in zijn programma, en zo ontstaat Meneer de Groot. Nadat tijdens een uitzending de directie van Radio Noordzee op de hak genomen wordt, worden Van Duin en De Groot gesommeerd te vertrekken.

De NCRV staat al klaar om het duo binnen te halen. Met ingang van februari 1974 keren ze bij die omroep terug op de radio. De Dik Voormekaar Show zal er een legendarische status krijgen. In 1975 doet 'Ome Joop' zijn intrede en laten ook andere vaste typetjes als 'Bep en Toos' en 'Harry Nak' van zich horen. De opnames vinden steeds plaats in de studio van André van Duin. Een geluidsband zorgt voor een lachend publiek.

Vanaf 1978 is het programma te beluisteren onder de titel De Lach Of Ik Schiet Show. De naamswijziging wordt na twee seizoenen weer teniet gedaan. Elke zaterdag na het nieuws van elf uur is de Dik Voormekaar Show vast onderdeel van het live-programma Los vast, gepresenteerd door Jan Rietman. De uitzendingen blijven populair totdat André van Duin en Ferry de Groot in 1985 besluiten te stoppen. In 2000 keert het programma nog één keer bij de TROS op 3FM terug op de radio. De Dik Voormekaar Show zou er tot 2003 te beluisteren zijn. (Bron: Beeld en Geluidwiki)

"Radio maken is het allerleukste dat er bestaat. Je kunt helemaal zelf je gang gaan. Zeker op de manier waarop Ferry de Groot en ik werken. Alles zelf doen. Lekker thuis. Bij televisie heb je altijd rekening te houden met vier camera's. Bij film met de wensen van een hele crew. Bij radio ben je je eigen baas. Bovendien kan ik via Dik voor Mekaar een heleboel dingen aan de orde stellen, die ik als André van Duin niet kan doen. Als Ome Joop kan ik gerust een plaat afkraken of grappen maken over collega's. Omdat Ome Joop in principe iemand is die overal op afgeeft. Hij geeft mij de mogelijkheid enige kanten van mijzelf te ventileren." Geciteerd uit: Anekdotes over André van Duin, samengesteld door Joop Bromet (Weesp 1984)

Hieronder vindt u een overzicht van de radioprogramma's die André van Duin zelf maakte. Programma's waarin hij te gast was, als geïnterviewde of om een sketch te doen of liedje te zingen, kunt u nazoeken in o.a. de online database van het Instituut voor Beeld en Geluid.

  • 1962: Minjon. Omroep: AVRO. André verzorgt enkele optredens voor het jongeren radioprogramma Minjon. De naam was een afkorting van Miniatuur Jeugd Omroep Nederland. Het programma stelde jongeren in staat kennis te maken met het radiomaken. Het hele programma werd van begin tot het einde gemaakt door jongeren. Meestal had het de vorm van een (cultureel en actueel) magazine met reportages, interviews en muziek. Behalve André van Duin begonnen ook Koos Postema, Catherine Keijl, Felix Meurders, Joop van Zijl, Karel van de Graaf en vele anderen hun carrière bij Minjon. MInjon heeft van 1953 tot 1970 bestaan.
  • 7 januari 1973: De abominabele top 2000 - De Dik Voormekaar Show. Omroep: Radio Noordzee Internationaal (RNI). Met: Ferry de Groot. Met ingang van 7 januari 1973 presenteert André van Duin deze show elke zondagmorgen tussen 11.00 en 12.00 uur. Vanaf het begin is de persoon Dik Voormekaar wekelijks in de uitzending aanwezig. De techniek is in handen van Ferry de Groot. Gezien de populariteit van Dik Voormekaar wordt al na tien uitzendingen besloten om de naam van het programma te wijzigen. Vanaf 18 maart heer het programma de Dik Voormekaar Show. Op 9 september worden de eerste '30 seconden van meneer De Groot' uitgezonden. Na een conflict met de directie van RNI wordt de laatste Dik Voormekaar Show, voor deze zender, op 21 oktober 1973 uitgezonden. Met ingang van februari 1974 is de Dik Voormekaar Show bij de NCRV te beluisteren.
  • 2 februari 1974: De Dik Voormekaar Show. Omroep: NCRV. Met: Ferry de Groot. Nadat, na een conflict met de directie van de omroep, De Dik Voormekaarshow op 21 oktober 1973 voor het laatst bij Radio Noordzee International te beluisteren was geweest, komt de show op 2 februari 1974 terug bij de NCRV. Het wordt een vast onderdeel op de zaterdagmiddag van het radioprogramma Los Vast, gepresenteerd door Jan Rietman. De show is meer dan drie jaar (tot 28 mei 1977) wekelijks te beluisteren.
  • 14 oktober 1978: De lach-of-ik-schiet show. Omroep: NCRV. Met: Ferry de Groot. Gedurende twee seizoenen wordt de Dik Voormekaar Show omgedoopt tot de Lach-of-ik-schiet Show. De naamswijziging is geen succes, en met ingang van 4 oktober 1980 kunnen de radioluisteraars weer genieten van de vertrouwde Dik Voormekaar Show.
  • 4 oktober 1980: De Dik Voormekaar Show. Omroep: NCRV. Met: Ferry de Groot. Nadat de Dik Voormekaar Show twee seizoenen de Lach-of-ik-schiet Show had geheten, keerde met de opening van het nieuwe radioseizoen de vertrouwde naam weer terug. Een kleine vijf jaar later besluiten De Groot en Van Duin te stoppen met de show. De laatste uitzending is op 27 april 1985.
  • Zomer 1984: Bak ze bruin met André. Omroep: Radio Benidorm. In de zomer van 1984 presenteert Van Duin wekelijks het programma Bak ze bruin met André, een radioprogramma van een uur, met veel reclames, speciaal voor Nederlandse vakantiegangers in Spanje.
  • Zomer 1985: Radio Tour de France. Omroep: NOS. Met o.a.: Koos Postema en Gerrie Kneteman. Dagelijks middagprogramma tijdens de drie weken van de wielerronde Tour de France. Centraal in elke uitzending staat het live verslag van de touretappe. Dit programma is één van de eerste horizontale programma's op de Nederlandse radio en overstijgt op die manier de belangen van de diverse omroepen. André van Duin is één van de presentatoren van het programma. In kranteninterviews vertelt hij dat hij er zeker geen Dik Voormekaarshow van wil maken, maar humoristische typetjes ontbreken niet. Producer is Ferry de Groot.
  • 7 oktober 2000: De Dik Voormekaar Show. Omroep: TROS. Met: Ferry de Groot. Terugkeer na 15 jaar van de Dik Voormekaar Show. Na de NCRV is nu de TROS op 3FM gastheer. Tot 31 mei 2003 zijn Dik Voormekaar, Meneer De Groot, Ome Joop en de anderen weer elke week op zaterdagmorgen van 11.30 tot 12.00 uur te beluisteren. Het programma houdt op te bestaan omdat de omroep moet bezuinigen en vindt dat de Dik Voormekaar Show niet meer in de programmering van 3FM past.

Bronnen