De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jacob Derwig TGA Jan Versweyveld4668.jpg


Foto: Jan Versweyveld

NaamJacob Derwig
Geboren15 juli 1969
Den Haag
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Jacob Derwig (Den Haag, 15 juli 1969) is een Nederlandse theater- en filmacteur.

Biografie

Derwig is een veelzijdig acteur met veel verschillende rollen in zijn carrière. Zo speelt hij in Zus & Zo een gevoelige homoseksueel, en in Lek een keiharde gangster. Sinds 2005 is hij vast verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, daarvoor speelde hij bij 't Barre Land.

In 2002 won hij het Gouden Kalf voor beste acteur en op 6 september 2008 kreeg hij uit handen van Pierre Bokma de Paul Steenbergen-penning. Hij speelde een gastrol in de televisieserie All Stars. In Paard van Troje was hij te zien als een met verlof zijnde tbs-er die een keer komt invallen.

In de hoorspelserie Bommel naar de verhalen van Marten Toonder speelt hij Tom Poes en in het hoorspel van Het Bureau Bart Asjes.

In 2010 speelt hij in de NCRV televisieserie In Therapie. In deze serie spelen Derwig en zijn vrouw Kim van Kooten de rollen van een echtpaar.

In 2011 wint hij de Louis d'Or voor zijn rol van Pavel Protassov in Kinderen van de Zon van Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. De jury: "Voor zijn rol als gedrongen professor, die slachtoffer wordt van zijn eigen wereldvreemdheid waaraan hij zich met verve, maar tevergeefs tracht te ontworstelen. Een rol waarin hij met een onovertroffen timing kwetsbaarheid aan schaamteloosheid paart."

In de herfst van 2012 was Jacob Derwig te zien in Alles is familie, het vervolg op de hitfilm Alles is liefde, met o.a. Thijs Römer, Kees Hulst, Martine Bijl, Benja Bruijning en Tjitske Reidinga.

Winnaar Louis d'Or 2014

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater, ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival, ontving Jacob Derwig de Louis d'Or, voor zijn rol in Who’s Afraid of Virginia Woolf

Jacob Derwig in Who's Afraid of Virginia Woolf. Foto: Sanne Peper.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de voorstellingen van Jacob Derwig zie: Alle voorstellingen van Jacob Derwig

Don Carlos 104571.jpg Don Carlos 104573.jpg

Don Carlos, Toneelgroep Amsterdam, 2005. Links: Chris Nietvelt, Jacob Derwig. Rechts: Jacob Derwig, Fedja van Huêt, Hadewych Minis. Foto: Chris van der Burght.

Film/TV

In 2016 kreeg Jacod Derwig een Gouden Kalf (beste acteur) voor zijn hoofdrol in het televisiedrama Klem.

Trivia

Jacob Derwig is getrouwd met actrice/scenarist Kim van Kooten. Zij hebben twee kinderen. Zijn schoonvader is Kees van Kooten.

Externe Links

Bronnen