Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

De laatste dagen der mensheid van Karl Kraus vertaald door Robbert-Jan Henkes, Erik Bindervoet

't Barre Land

Seizoen: 2008/2009, 2009/2010, 2012/2013

Regie: 't Barre Land

Kostuums: 't Barre Land

Decorontwerp: 't Barre Land

Lichtontwerp: 't Barre Land

Uitvoerenden: Robbert-Jan Henkes, Erik Bindervoet, Czeslaw de Wijs, Margijn Bosch, Martijn Nieuwerf, Ingejan Ligthart Schenk, Anouk Driessen, Vincent van den Berg

Video (volledige registratie)

Lengte: 2 uur en 40 minuten.

Uitgave: 't Barre Land, 2008. Camera en montage : Kamiel de Meester.

De publicatie van deze registratie werd mogelijk gemaakt door de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

Over deze voorstelling

De laatste dagen der mensheid, 't Barre Land, 2008. Fotograaf onbekend. De laatste dagen der mensheid, 't Barre Land, 2008. Fotograaf onbekend.

’t Barre land is opgericht in 1990 als een toneelcollectief bestaande uit vijf toneelspelers, twee dramaturgen, een historicus en een beeldend kunstenaar. Het ensemble was gevestigd in Utrecht en had daar een eigen atelier, de voormalige Snijzaal van de faculteit Diergeneeskunde. Behalve toneelstukken maakt ’t Barre Land vooral naam met romanbewerkingen.

In 2008 brengt ’t Barre Land het lijvige epos "De laatste Dagen der Mensheid" van Karl Kraus. Het wordt geselecteerd voor het Vlaamse Theaterfestival 2009. In 1998 en 2000 wint het gezelschap de CJP Podiumprijs. Martijn Nieuwerf werd voor zijn rol genomineerd voor de Arlecchino (beste mannelijke bijrol).

"De laatste dagen der mensheid" is het omvangrijkste toneelstuk dat ooit is geschreven, met de meeste rollen, de meeste dialecten en de meeste scènewisselingen. Het behandelt in vijf bedrijven de vijf oorlogs jaren en speelt zich af op de straten van Wenen en Berlijn, in de loopgraven en veldhospitalen, theaters en onderzeeers. (Meer informatie, zie: website 't Barre Land)

Bronnen